Zorgboerderij vreest verlies van grond door woningbouw

EMMELOORD • Di 8 november 2022 | 6:44 • Dinsdag 8 november 2022 | 6:44

De eigenaar van Zorgboerderij Groeizaam in Emmeloord voelt zich overvallen door plannen van de gemeente om het huurcontract op te zeggen en woningen te bouwen. Volgens Marc van Niekerk huurt zijn zorgboerderij al ruim twintig jaar drie hectare grond van de gemeente Noordoostpolder, naast drie hectare eigen grond van de zorgboerderij zelf, maar raken ze zeker 1,5 hectare kwijt.

Op die grond worden door de zorgboerderij allerlei activiteiten voor hun cliënten georganiseerd. Dagelijks gaan zo'n twintig mensen met een beperking daar aan de slag. Eigenaar Van Niekerk: "Als ze lekker buiten zijn met z'n allen, dan zijn er minder problemen. Dan zijn ze minder geprikkeld en heeft iedereen de ruimte om z'n eigen ding te doen."

Kleinere schaal
Maar dat wordt in de toekomst veel lastiger, als de drie hectare grond die gehuurd wordt van de gemeente verdwijnt en daar zo'n zeventig woningen komen te staan. Het gaat deels om tiny houses die er moeten komen. Wel stelt de gemeente even verderop 1,7 hectare land beschikbaar als compensatie. Eind oktober kwam de gemeente plotseling met de mededeling dat de plannen die al een jaar rondzingen, nu vrij definitief zijn. "Dat baart me veel zorgen", zegt Van Niekerk. "Je hebt dan niet meer het land dat je had. Dus je moet alles op een kleinere schaal gaan exploiteren."

Trekker op het boerenerf

Ook maakt de eigenaar zich zorgen om de veiligheid van de deelnemers aan alle activiteiten, wanneer de woningen er pal naast staan. "Dat geeft een hoop prikkels. Het liefst heb je een prikkelarme zone zodat je geen last van elkaar hebt. Nu hebben we hier alle ruimte en dat wil ik graag zo houden."

Brandbrief
De zorgboerderij is opgericht door vriendenstichting De Boerderij. Voorzitter Ton Leijten heeft een brandbrief gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders om af te zien van woningbouw vlak naast de zorgboerderij. Leijten: "We huren dat land al meer dan twintig jaar. En dan kom de gemeente opeens aan met andere plannen. Dat betekent dat het verdienmodel volstrekt anders wordt. In het ergste geval betekent dit de doodsteek voor deze locatie."

Omdat het bestemmingsplan moet worden gewijzigd van landbouw naar woningbouw, hoopt de zorgboerderij bij die procedure succesvol protest aan te tekenen. En dat van uitstel uiteindelijk afstel komt.

De moestuin van de zorgboerderij

Gemeente: begrip voor de zorgen
In een reactie schrijft de gemeente Noordoostpolder de zorgen van de zorgboerderij voor hun cliënten te begrijpen. De argumenten van de zorgboerderij worden zoveel mogelijk verwerkt in de uitwerking van het definitieve plan, zegt de gemeente, en daar wordt nu aan gewerkt, zodat de partijen er later opnieuw over in gesprek kunnen gaan. Op dit moment zijn er volgens Noordoostpolder geen andere plekken waar de 40 kleine woningen en 30 tiny houses gebouwd kunnen worden. De gemeente zegt binnenkort opnieuw in gesprek te gaan met de zorgboerderij. In het overleg op 27 oktober zijn een aantal zaken besproken die nader moeten worden uitgewerkt en onderzocht.

De zorgboerderij huurt de grond sinds 2016. "In het huurcontract, dat de gemeente gebruikt voor alle gronden, hanteren we een jaarlijkse verlenging met een opzegtermijn van drie maanden", schrijft de gemeente. "Uit de aard van het huurcontract blijkt duidelijk dat de gemeente de mogelijkheid open houdt om op korte termijn over haar grond te kunnen beschikken. Om die reden hebben wij de zorgboerderij vroegtijdig betrokken. De eerste gesprekken dateren van 2019 en zijn jaarlijks herhaald."

De gemeente zegt te begrijpen dat het voor de exploitatie van de boerderij belangrijk is om vervangende grond te verkrijgen. "Dit is de reden waarom wij in de nabijheid vervangende grond hebben aangeboden. Hoewel wij hiertoe niet verplicht zijn, zien wij het maatschappelijk belang en spannen ons hiervoor in."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel