Plan voor tiny houses en tijdelijke woningen weer een stap dichterbij

NOORDOOSTPOLDER • Vr 2 juni 2023 | 15:41 • Vrijdag 2 juni 2023 | 15:41

Bij het volkstuinencomplex aan de Pilotenweg in Emmeloord kunnen 30 tiny houses en 40 rijtjeshuizen voor tijdelijk gebruik komen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Dat wil het bestemmingsplan laten wijzigen. Zo wordt voorzien in woningaanbod dat er tot nu toe nog niet is, zegt het college van B en W.

De gemeente kwam vorig jaar met het idee voor tiny houses en tijdelijke woningen op de grond achter zorgboerderij Groeizaam. De kleine woningen moeten als eerste geplaatst worden, daarna kunnen de rijtjeswoningen volgen voor onder meer statushouders en inwoners die snel onderdak nodig hebben. Zij kunnen tijdelijk een woning huren totdat een ander huurhuis beschikbaar is.

Tiny Parque Nederland bouwt de tiny houses, woningcorporatie Mercatus laat de tijdelijke huizen bouwen.

Zorgboerderij wijkt toch uit
Om de bouw mogelijk te maken moet zorgboerderij Groeizaam zo'n anderhalf hectare aan gehuurde gemeentegrond opgeven. Groeizaam krijgt als alternatief een aangrenzend stuk land van zo'n 1,7 hectare aangeboden. Daarop ligt voorkeursrecht voor de gemeente. Die is nog met de grondeigenaren in gesprek over de aankoop van de kavel.

Groeizaam liet in november weten niet blij te zijn met het alternatief. Zo werden zorgen geuit over de veiligheid van de medewerkers wanneer er woningen zouden worden gebouwd naast de zorgboerderij. Daarover volgde later een gesprek. Volgens wethouder Toon van Steen is goed gekeken hoe Groeizaam tegemoet kon worden gekomen. Zo wordt het zicht onttrokken met de aanleg van een haag. Ook wordt geprobeerd de overlast tijdens de bouw te beperken.

Het bestemmingsplan voor de tiny houses en rijtjeshuizen ligt de komende zes weken ter inzage. Daarna moet de gemeenteraad het plan nog goedkeuren. Als het plan door de raad is volgen nog gesprekken tussen de initiatiefnemers en omwonenden. Wanneer de bouw van de huizen moet gaan beginnen is nog niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel