Boek over mysterie rond overleden Almeerse Cassandra van Schaijk

ALMERE • Di 10 oktober 2023 | 6:00 • Dinsdag 10 oktober 2023 | 6:00

Ze zou dinsdag 10 oktober 34 jaar zijn geworden, de Almeerse Cassandra van Schaijk. Maar het lot bepaalde anders: in 2007 werd Cassandra dood aangetroffen in de Noorderplassen. Ze was toen 17 jaar. Ondanks uitgebreid en langdurig politieonderzoek is nooit duidelijk geworden wat er met de tiener is gebeurd.

Over het mysterie rond de dood van de tiener verschijnt dinsdag het boek 'Cassandra', geschreven door Niña Weijers. Zij woonde en werkte een half jaar in Almere als gastschrijver en raakte geïntrigeerd door het verhaal.

Weijers dacht er aanvankelijk een misdaadroman van te maken, maar nu het klaar is, blijkt het veel meer te zijn geworden dan dat. Want de schrijfster probeert niet alleen te achterhalen óf en door wie er een misdrijf is gepleegd, maar vooral wie de persoon Cassandra was. Dit blijkt veel moeilijker te zijn dan ze van te voren inschatte. Ze had vele gesprekken met familie, vrienden, politie en andere betrokken en toch blijft het beeld van de tiener vaag.

'Heeft me echt geraakt'
Dat heeft vooral te maken, zo zegt Weijers, met de werking van het geheugen. Iedereen maakt zijn eigen herinneringen en die stroken niet altijd met elkaar. Het schrijven van het boek was voor haar een intense periode, omdat ze te maken kreeg met de pijn en de onzekerheid van de nabestaanden. "Dat heeft me echt geraakt", aldus de schrijfster.

Cassandra van Schaijk verdwijnt in de nacht van 23 op 24 maart 2007. Ze is uitgegaan in het centrum van Almere en wil met de nachtbus vanaf het station naar haar huis in de Bouwmeesterbuurt in Almere Buiten. De bus mist ze. Een getuige vertelt dat ze is aangesproken door twee mannen die haar een lift hebben aangeboden. Cassandra loopt mee. De mannen staan op bewakingsbeeld, maar de kwaliteit van de beelden is beroerd. Of Cassandra is ingestapt, is onduidelijk. Een paar weken na haar verdwijning wordt haar lichaam gevonden in de Noorderplassen. Of ze is vermoord of bijvoorbeeld zelf in het water is gevallen, blijft tot op de dag van vandaag onduidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel