Boek Cassandra genomineerd voor beste Nederlandstalige journalistieke boek

ALMERE • Do 4 april 2024 | 14:30 • Donderdag 4 april 2024 | 14:30

Het boek Cassandra van schrijfster Niña Weijers is genomineerd voor de titel beste Nederlandstalige journalistieke boek. Het gaat om de Brusseprijs. Er is een geldbedrag aan verbonden van 10.000 euro.

In het boek beschrijft Niña Weijers hoe ze geïntrigeerd raakte door het verhaal over de verdwijning van Cassandra van Schaijk uit Almere.

Cassandra keerde niet meer terug na een avondje stappen. Dat was in het voorjaar van 2007. Haar lichaam werd gevonden in de Noorderplassen. Er is veel onderzoek gedaan, maar nooit is duidelijk geworden wat er precies met Cassandra is gebeurd.

Was ze om het leven gebracht? Hoe zou dat dan zijn gebeurd? Wie waren bij de verdwijning betrokken? Al die vragen raakten de schrijfster.

Cassandra van Schaijk

Onderzoek
De zaak speelde zich meer dan vijftien jaar geleden af. Niña Weijers raakte steeds meer betrokken bij het verhaal over de onopgeloste zaak. Speciaal daarvoor ging ze een half jaar wonen en werken in Almere.

De schrijfster sprak onder meer met het politieteam dat onderzoek deed, maar ook met familieleden en vrienden van Cassandra en andere betrokkenen.

De persoon Cassandra
Het boek zou eerst een misdaadroman worden, maar gaandeweg het onderzoek van de schrijfster bleek het veel meer te worden dan dat.

Het ging niet alleen om de vraag of er sprake zou zijn van een misdrijf, maar vooral om wie Cassandra was.

Niña Weijers

Bekendmaking
De Brusseprijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en is vernoemd naar de pionier op het gebied van onderzoeksjournalistiek M.J. Brusse (1873-1941).

In totaal zijn achttien boeken genomineerd. De bekendmaking van de Brusseprijs 2024 is begin juni. Dat gebeurt tijdens een Live uitzending van het radioprogramma Met het Oog op morgen.

Lees ook: Tip over telefoon in coldcasezaak Cassandra (17), brandweer duikt bij Noorderplassen

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel