Pioniersbarak Dronten straks weer terug in het dorp, mogelijk als Bed & Breakfast

DRONTEN • Do 2 november 2023 | 16:59 • Donderdag 2 november 2023 | 16:59

Het heeft even geduurd, maar de bouw van de replica van de Dronter pioniersbarak is nu echt begonnen. Afgelopen week gingen de palen in de grond en donderdag werd het beton voor de fundering gestort. Het gebouwtje komt te staan bij Ontmoetingspark Buiten in Dronten.

De originele pioniersbarak was het laatst overgebleven gebouw van het vroegere werkkamp Dronten. Hij werd in april 2012 gesloopt vanwege de komst van de Hanzelijn. Het bouwwerk stond ter hoogte van het Ottoplein, op de plek van het huidige stationsgebied.

Het doel was 10 jaar geleden al om delen van het gebouw te redden en om hem ergens anders opnieuw op te bouwen. Nog bruikbare onderdelen werden opgeslagen, maar die bleken inmiddels niet meer bruikbaar. Nu wordt met nieuw hout een prefabgebouw in elkaar gezet bij de bouwer in Biddinghuizen.

De replica is gebaseerd op het originele exemplaar. Daarvoor is gebruikgemaakt van oude beelden van het gebouw. Zo zijn de maten van het nieuwe bouwwerk vergelijkbaar. Ook moet de inrichting vrijwel identiek zijn.

Van niets naar heel veel
Stichting Historisch Dronten gaat het gebouwtje huren. Frits Schmidt is blij dat hij er straks echt staat: "In de polder is van niets heel veel geworden. Als je nagaat dat dit er nog maar 60 jaar staat dan is er een hele grote prestatie geleverd. Dat verhaal willen wij vertellen."

De binnenkant van het gebouw zal bestaan uit drie delen. Eén kamer zal worden ingericht als hoe de slaapkamers vroeger ook waren tijdens het kampleven. De Stichting overweegt om die kamer ook te verhuren als Bed & Breakfast. In een andere kamer kan men ontdekken hoe de eerste jaren van de polder waren.

Prijskaartje
De kosten voor de replica zijn zo'n 127.000 euro. Daarvan werd 70.000 euro een jaar na de sloop al vrijgemaakt. Wethouder Siert Jan Lap gaf eind oktober in de raadsvergadering aan dat het gebouw in 2024 klaar moet zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel