Zuiderzeeland en Vitens willen dat nieuwe kabinet voor voldoende en schoon water zorgt

FLEVOLAND • Ma 18 maart 2024 | 18:08 • Maandag 18 maart 2024 | 18:08

Waterschap Zuiderzeeland en drinkwaterbedrijf Vitens vragen aandacht van de Tweede Kamer voor goed en voldoende (drink)water. Dat doen ze met een actieplan van alle Nederlandse waterschappen en drinkwaterbedrijven: 'Water in actie'.

In dat plan staat dat voldoende en schoon (drink)water onder druk staat en (financiële) hulp van het nieuwe kabinet nodig is. Goed en voldoende water met het oog op de toekomst is geen vanzelfsprekendheid.

Daarom willen de schappen en bedrijven water beter gaan vasthouden. Ook moet er geïnvesteerd worden in betere zuiveringsinstallaties. Dat kan alleen niet bereikt worden zonder hulp van het Rijk, zeggen ze.

'Drinkwaterbronnen zijn nodig, strengere regels ook'
Zo roepen de drinkwaterbedrijven op tot voldoende ruimte voor en bescherming van drinkwaterbronnen. Ze vinden het belangrijk dat het actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023-2030 dat in de maak is een succes wordt.

Ook is de oproep aan het nieuwe kabinet om met strengere regels te komen om schadelijke stoffen in het water te voorkomen. En er moeten financiële afspraken komen over de dijkversterkingen.

'Bestaanszekerheid is van toepassing op water'
In het statement wordt gerefereerd aan het verkiezingsthema 'bestaanszekerheid'. Zo is er zonder schoon en voldoende water geen goede volksgezondheid, veiligheid, voedselzekerheid en welvaart.

Het actieplan wordt dinsdagmiddag door de Unie van Waterschappen en de vereniging van Nederlandse drinkwaterbedrijven, Vewin, aangeboden aan de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel