EBS en Keolis zetten de bussen zaterdag ook 3 minuten stil

FLEVOLAND • Wo 17 april 2024 | 16:57 • Woensdag 17 april 2024 | 16:57

Busvervoerders EBS en Keolis zetten zaterdagavond om 22.30 uur alle bussen drie minuten lang stil. Ze doen dit in navolging van NS, die dit met alle treinen doet. Aanleiding is een recent geweldsincident in Delft.

Daarbij werden een hoofdconductrice en machinist mishandeld door een groep jongeren. De busvervoerders willen samen met andere vervoerders in het land een sterk signaal afgeven en daarom doen ze mee aan de actie. Ze laten weten geweld tegen medewerkers op geen enkele manier te tolereren.

Lees ook: Reizigers staan achter actie treinpersoneel tegen geweld: "Zet die treinen maar drie uur stil"

Alarmerende toename aan geweld
Het protest komt voort uit een alarmerende toename van geweld tegen NS-personeel. Het afgelopen jaar registreerde de spoorvervoerder 1042 meldingen van geweldsincidenten, een stijging van acht procent ten opzichte van 2022.

Hierbij gaat het om bedreigingen, bespugen en lichamelijk geweld. Daarnaast werden NS-medewerkers ruim 2.300 keer geconfronteerd met verbale agressie, zoals scheldpartijen en beledigingen.

Meer bevoegdheden
In een poging om dit groeiende probleem aan te pakken, heeft NS samen met andere vervoerders herhaaldelijk gepleit voor meer bevoegdheden en middelen. Zo streven ze naar toegang tot specifieke informatie in politiesystemen, waardoor medewerkers eerder kunnen anticiperen op situaties en boetes correct kunnen worden uitgedeeld.

EBS rijdt met de naam RRReis in Flevoland en Keolis verzorgt onder de noemer AllGo het openbaar vervoer in Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel