Gewraakte sluitingstijd in jeugdhonkenplan Urk nog één keer onder de loep, zegt burgemeester toe

URK • Do 25 april 2024 | 19:29 • Donderdag 25 april 2024 | 19:29

De voorgenomen sluitingstijd van 21.30 uur voor Urker jeugdhonken komt nog één keer op de collegetafel voor een heroverweging. Dat zei waarnemend burgemeester Jan Westmaas woensdagavond tijdens een commissievergadering. Ook wordt er nog één keer gekeken of het aantal verjaardagsfeesten dat een regulier bedrijf op Urk in het eigen pand mag houden omhoog moet.

Die toezegging deed Westmaas na een felle discussie in de Urker raad over de nieuwe beleidsregels die per 1 augustus in moeten gaan op de Urker bedrijventerreinen. Een deel van de Urker gemeenteraad bekritiseerde de vroege sluitingstijd voor honken en de hoeveelheid toegestane feestjes in bedrijven. En hoewel de raadsleden uiteindelijk niet bepalen hoe streng de regels worden, de waarnemend burgemeester gaf aan goed naar ze te hebben geluisterd.

Balans
Volgens Westmaas gaat het allemaal om de juiste balans: "We proberen het beleid de komende twee jaar gestalte te geven. Dat zal niet in één keer goed gaan. We gaan daarom ook nog goed kijken naar de meldplicht voor bedrijven. Misschien zitten we op dat punt nu nog wat te strak in het harnas."

Vanaf 1 augustus mogen er maximaal dertig jeugdhonken of barretjes overblijven op de industrieterreinen van Urk. Die moeten daarvoor een vergunning hebben. Bij tellingen van de gemeente zouden zo'n tachtig plekken in beeld zijn waar groepen regelmatig samenkomen. Familiejubilea en verjaardagen die gevierd worden in onder meer bedrijfskantines moeten voortaan aangemeld worden. Het college van B en W had hiervoor een maximum van zes feestjes per jaar in gedachten. B en W is bang dat de kantines anders als nieuwe uitgaansplek worden gebruikt, buiten de nieuwe honkenregels om.

Onrealistisch
Half tien de deuren sluiten zien meerdere Urker fracties als onrealistisch. Hendrik Wakker van de PVV gaf woensdagavond als voorbeeld een volwassen vriendengroep die, nadat de kinderen op bed zijn gelegd, rond half negen naar het bedrijventerrein gaat om daar samen een dartpijltje te gooien en een biertje te drinken in hun eigen pand. "Het zou betekenen dat zij een uur later alweer naar huis moeten gaan."

Hendrik Hakvoort van Gemeentebelangen gaf aan al geluiden te hebben gehoord van jongeren die, als deze vroege sluiting wordt doorgezet, desnoods weer de illegaliteit willen gaan opzoeken.

Bij Frans Lucas Brouwer van Hart voor Urk leefde met name het gevoel dat gewone bedrijven en verenigingen de dupe worden van de strengere regels. Zij mogen immers ook minder jubilea en verjaardagsfeesten in hun panden houden. "Wij zien nu al maatschappelijke onrust ontstaan door de controledruk. We moeten onze bedrijven en verenigingen met rust laten en niet wetten op wetten maken." Als het aan Brouwer ligt, zouden de nieuwe regels meteen de prullenbak in mogen.

Bezwaren bij de jeugd
Onlangs bleek ook al dat er onder de Urker jongeren nog veel vragen en bezwaren leefden over de vergunning die ze aan moeten vragen om hun jeugdhonk open te houden. Ook zij vonden de voorgenomen sluitingstijd van 21.30 uur onbegrijpelijk. Met de overige voorwaarden konden de meeste jongeren wel akkoord gaan.

Lees ook: Met frisse tegenzin een vergunning aanvragen voor je jeugdhonk: 'Alsof wij de boeman zijn'

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel