Bodycams voor Urker boa's vanwege agressie én met oog op nieuwe regels jeugdhonken

URK • Wo 20 maart 2024 | 7:47 • Woensdag 20 maart 2024 | 7:47

Toezichthouders en boa's op Urk kunnen sinds vorige week een bodycam dragen tijdens hun werk. Dit komt omdat ze de afgelopen jaren verschillende keren verschillend agressief zijn benaderd.

Vorig jaar nog deden twee ambtenaren aangifte van mishandeling tijdens hun werk. Daarnaast verwacht de gemeente Urk mogelijk onrust bij het invoeren van de nieuwe regels voor jeugdhonken. Er zal dan meer toezicht nodig zijn op Urk en camera's op het lichaam moeten daarbij zorgen voor extra veiligheid.

Het college van B en W schrijft aan de Urker gemeenteraad dat de gemeente voor haar medewerkers een zo veilig mogelijke werkomgeving wil creëren.

De afgelopen jaren waren boa's een aantal keer mikpunt van agressie op Urk. Eén van hen werd daarbij zelfs in het water van de Urker haven geduwd. Deze man kwam er ongeschonden vanaf, maar wilde na het incident niet meer in het dorp werken. De voorvallen zijn mede de aanleiding geweest om de camera's aan te schaffen.

'Onrust niet uit te sluiten'
De gemeente Urk ziet verder risico's rondom het invoeren van het nieuwe jeugdhonkenbeleid deze zomer. Tientallen illegale barretjes zullen daarbij de deuren moeten sluiten. Slechts dertig kunnen een vergunning aanvragen.

"Door deze wijziging zal er extra toezicht op Urk plaatsvinden en is er een grotere kans op het ontstaan van onveilige situaties. Onrust, rellen en verstoring van de openbare orde rondom het nieuwe beleid is namelijk niet uit te sluiten. Het invoeren van de bodycams komt, gezien de aanstaande veranderingen, op het juiste moment", schrijft het college.

Preventief
Volgens de gemeente zitten er meerdere voordelen aan het gebruik van de camera's. Zo werken ze preventief om geweld en agressie te voorkomen. Ook is er zo bewijslast als het handelen van boa's en toezichthouders in twijfel wordt getrokken en kunnen de beelden gebruikt worden voor trainingen.

De gemeente wil een specifiek type bodycams aanschaffen waarmee ook live kan worden meegekeken tijdens evenementen.

Het besluit is aanleiding geweest voor de fractie Gemeentebelangen om schriftelijke vragen te stellen aan het college. Volgens Gemeentebelangen hebben burgemeester en wethouders toegezegd een vraag-en-antwoord-document op de website te plaatsen waarin het besluit verder wordt toegelicht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel