Met frisse tegenzin een vergunning aanvragen voor je jeugdhonk: 'Alsof wij de boeman zijn'

URK • Wo 17 april 2024 | 21:37 • Woensdag 17 april 2024 | 21:37

Er leven nog veel vragen en bezwaren bij Urkers die een vergunning willen aanvragen voor hun jeugdhonk. Dat bleek dinsdagavond tijdens een informatiebijeenkomst van de gemeente, waar zo'n zestig inwoners (jong en oud) op afkwamen. Met name de voorgenomen sluitingstijd van 21.30 uur vinden ze onbegrijpelijk.

Een brandveilige ruimte, maximaal twintig bezoekers, vaste aanspreekpunten, niet roken en geen drugs of overmatig drankgebruik. De meeste jongeren die zich dinsdag laten zien kunnen met lichte tegenzin wel instemmen met deze voorwaarden.

Maar dat ze hun barretje al om half tien uit zouden moeten, dat blijkt toch echt een brug te ver. Het zorgt voor verschillende pittige discussies.

Controle bij jeugdhonk

Archief
De gemeente hoopt dat de plaatselijke jeugd met deze sluitingstijd hun uitgaansavond voortzet in de reguliere horeca. "We willen veilig uitgaan creëren", is daarbij het credo.

Maar veel jongeren willen helemaal niet naar het legale uitgaanscircuit, het is er 's avonds al overvol en juist onprettig zeggen ze. Ze vinden met vijftien vrienden samen een biertje drinken juist prettig en daarmee een voorbeeld van veilig uitgaan.

Weer op de bank bij pa en ma?
"Als ik om half tien weg moet uit mijn eigen bar en ik wil niet uitgaan, waar moet ik dan heen? Weer op de bank bij mijn ouders gaan zitten?", een jonge Urker steekt zijn ongenoegen niet onder stoelen of banken.

Het zijn niet alleen jonge Urkers die dit zeggen, ook enkele ouders delen dit argument. "Half tien vind ik wel erg vroeg, dan begint de uitgaansavond pas", geeft een moeder aan. Ze heeft het gevoel dat dit tijdstip door de professionele horecaondernemers is ingegeven: "Dit moet de gewone horeca een zetje geven."

"Ik heb het gevoel dat wij de boeman zijn"

— Jeugdhonkbezoeker

Een groepje jongeren staat na de bijeenkomst een sigaretje te roken en ook deze jongens zien de hand van de horeca in het nieuwe beleid voor de honken.

"Ik heb het gevoel dat wij de boeman zijn terwijl de grote problemen de laatste tijd vooral in het dorp (bij de legale kroegen) spelen", zegt één van hen.

Hij doelt op grote drukte in de cafés, glazen die op straat kapot worden gegooid en ook zouden er volgens hem veel minderjarigen één bepaald café bezoeken.

Welke tijd moet het zijn?
De Urker denkt dat een vroege sluitingstijd in de honken daarnaast overmatig alcoholgebruik in de hand werkt: "Vanwege de hoge prijzen in de gewone cafés gaan jongeren dan nog snel indrinken in hun eigen honk. Dat moet je niet willen denk ik." Deze jongens zien het liefst dat de sluitingstijd naar half twaalf gaat.

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat deze sluitingstijd is bepaald na gesprekken met allerlei mensen en belangengroepen: "We hebben met heel veel jongeren gesproken, met jongerenwerkers én met de gewone horeca. We denken dat dit de beste tijd is zodat we excessen op het industrieterrein in de nachtelijke uren kunnen voorkomen. Dit moet echt zorgen voor veiliger uitgaan."

Bedrijventerrein Zwolsehoek

Verandert tijdstip nog?
Of het tijdstip in beton gegoten is, moet nog blijken. De vele afkeurende reacties op de informatieavond worden zeker meegenomen, zegt de woordvoerder achteraf.

"Het is niet ondenkbaar dat daar een aanpassing uit voortkomt." Komende week praat ook de gemeenteraad opnieuw over de lijst met regels die verbonden is aan het nieuwe systeem.

Barretje behouden
En hoewel de meeste jongeren dus grote bezwaren hebben op de sluitingstijd, is een gedeelte van hen wel degelijk van plan om een vergunning aan te vragen.

De jongeren die buiten een sigaret roken, willen heel graag hun barretje behouden: "Dan maar twee jaar kutten tot half tien." Ze hopen dat een evaluatie van het nieuwe beleid over twee jaar gaat uitwijzen dat een vroege sluitingstijd niet heeft gewerkt.

Vanaf midden mei kunnen de eigenaren van bedrijfspanden waarin de jeugdhonken zich bevinden, een vergunning aanvragen bij de gemeente.
Vanaf 1 augustus mogen er maximaal dertig jeugdhonken of barretjes overblijven op de industrieterreinen van Urk. Bij recente tellingen van de gemeente zouden zo'n tachtig plekken in beeld zijn waar groepen regelmatig samenkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel