Vorig jaar sloeg de koningin Flevoland over, nu staat het derde bezoek van dit jaar al op de planning

ALMERE • Ma 29 april 2024 | 16:01 • Maandag 29 april 2024 | 16:01

Koningin Máxima brengt begin volgende maand niet één, maar twee bezoeken aan Almere. Een week na haar bezoek op 8 mei, gaat ze langs bij diverse initiatieven die zich inzetten voor het welzijn van ouderen in de stad.

Het doel van de projecten is dat ouderen zo lang mogelijk en in goede gezondheid zelfstandig kunnen blijven wonen. Ook moet het de druk op de ouderenzorg verlichten.

Verschillende bezoeken
De koningin gaat eerst langs buurtcentrum Kolkzicht aan de Klokkeluiderstraat in Stad. Daar ontmoet ze bezoekers van Huiskamer Marhaba. Dat is een interculturele huiskamer voor vrouwen vanaf 55 jaar.

Daarna praat ze met de coördinator en gebruikers van de Buurthopper, een laagdrempelige vervoersvoorziening voor ouderen in de buurt.

Ook naar Waterwijk
Verder gaat ze naar het Huis van de Waterwijk. Dat is een voormalig schoolgebouw aan het Slufterplatsoen, dat activiteiten en voorzieningen biedt voor de buurt.

De koningin gaat daarna in gesprek met de initiatiefnemers van Voorzorgcirkels en met ambassadeurs van Goud in Almere. Voorzorgcirkels zijn groepen buurtbewoners die voor elkaar klaarstaan om hand- en spandiensten te verrichten en ook een sociaal vangnet bieden.

Goud in Almere is een netwerk waarin gemeente, senioren, bewonersinitiatieven, organisaties en woningcorporaties samenwerken aan een stad waarin mensen goed oud kunnen worden.

Toestroom ouderen
Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst stijgt het aantal 65-plussers in Almere sneller dan in de rest van Nederland. Dat komt door de toestroom van meer ouderen en omdat de eerste generatie Almeerders ouder wordt.

"Initiatieven en activiteiten in de stad zorgen er niet alleen voor dat ouderen met behoud van kwaliteit van leven langer thuis kunnen blijven wonen, ook stimuleren ze de sociale cohesie in de buurt, maken ze problematiek inzichtelijk en kan tijdig voor passende begeleiding van ouderen worden gezorgd."

Week eerder
Een week eerder komt de koningin ook langs in Almere. Ze gaat op werkbezoek bij het Oranje Huis van Blijf Groep. Dat is een opvangcentrum voor slachtoffers van huiselijk geweld in Almere Poort. Begin dit jaar bezocht ze ook al Almere Haven.

Lees ook: Koning en koningin sloegen Flevoland in 2023 over

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel