'Zeeheldenwijk zal stikstofeisen halen'

URK • Do 26 september 2019 | 16:34 • Donderdag 26 september 2019 | 16:34

De bouw van de Zeeheldenwijk op Urk komt door de discussie over stikstof niet in gevaar. Sterker nog, de gemeente denkt dat met beperkte aanpassingen in de plannen de wijk voldoet aan de strengste stikstofnormen, zo zegt wethouder Gerrit Post.

De gemeenteraad besloot al in 2017 tot de bouw van de wijk, die toen nog Schokkerhoek heette. Er staan 1.400 huizen gepland aan de oostkant van Urk, zodat het dorp aan die kant een nieuw gezicht krijgt. De aanbesteding met een projectontwikkelaar is bezig. De eerste woningen moeten er in 2021 staan.

Volgens Post gaven berekeningen over stikstofuitstoot van de wijk in 2017 aan dat die toen al bijna op nul uitkwamen. Er werd toen nog vanuit gegaan dat de woningen een gasaansluiting zouden krijgen. Juli vorig jaar is besloten dat nieuwe huizen niet meer op het gas mogen worden aangesloten. Wordt dat meegenomen in de berekeningen, dan scoort de Zeeheldenwijk dus zeer goed. De gemeente gaat de berekeningen nu controleren.

De gemeente wacht af wat het kabinet en de provincie nu precies besluiten naar aanleiding van het advies van kabinetsadviseur Johan Remkes van woensdag. Die riep op tot harde keuzes om de stikstofuitstoot te verminderen en kwetsbare Natura 2000-gebieden te beschermen. Volgens Post heeft de Zeeheldenwijk net als andere delen van Noordoostpolder mogelijk effect op de Wieden en Weerribben in Overijssel.

De nieuwe wijk is van groot belang voor Urk. "Op Urk worden nog kindertjes geboren. We bouwen jaarlijks 100 tot 140 woningen voor eigen aanwas. Als ik de bevolkingsprognoses bekijk, zie ik tot 2035 geen vermindering in de haast piramidevormige bevolkingsopbouw", aldus Post. In de Oranjewijk en op andere plekken is nog wel ruimte voor nieuwbouw, maar daarna is de Zeeheldenwijk nodig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel