Raad wil meer onderzoek naar fietstunnel nieuwe woonwijk

URK • Vr 13 december 2019 | 12:33 • Vrijdag 13 december 2019 | 12:33

De gemeenteraad van Urk is bezorgd over de verkeersveiligheid bij de toekomstige ingang van de Zeeheldenwijk bij de Urkerweg. De raadsleden hebben daarom het college donderdagavond unaniem opgeroepen om de mogelijkheden voor een fietstunnel onder de weg verder te onderzoeken en uit te werken.

De raad constateert dat de nog aan te leggen brug naar de nieuwe wijk een groot verkeersknelpunt kan worden. Het wordt niet alleen de toegang tot een wijk met ruim 1400 woningen. Het wordt voor bestaande wijken op Urk ook de snelste verbinding richting de Domineesweg en snelweg A6. Daarnaast komt er vlakbij de brug in de komende jaren ook een busplein.

Het lijkt de raad daarom niet verstandig om voor fietsers en bromfietsers een gelijkvloerse oversteek te maken bij de rotonde naast de brug. In plaats daarvan zou een fietstunnel de verschillende weggebruikers uit elkaar moeten houden.

In een oude impressie is de gelijkvloerse fietsoversteek nog te zien

De raadsleden wijzen erop dat er bij de bestaande Arie de Witbrug en bij de huidige fietsbrug geregeld ongelukken gebeuren tussen auto's en fietsers of bromfietsers. Daar zijn de oversteekpunten ook gelijkvloers.

Welke variant bekeek de gemeente Urk eerder?
In het verleden deed de gemeente al onderzoek naar de gewenste oversteekmogelijkheid bij de geplande derde brug. Uit onderzoek bleek dat een gelijkvloerse oversteek met de nodige veiligheidsmaatregelen in principe zou kunnen. De snelheid van de verschillende weggebruikers moet zo laag mogelijk zijn om elkaar veilig te kunnen kruisen.

Toch werd eerder dit jaar al een variant met een fietstunnel onderzocht. Daar zaten volgens de gemeente Urk wel de nodige nadelen aan. Omdat fietsers en bromfietsers daardoor een langere afstand moeten gaan afleggen, bestaat volgens de gemeente het gevaar dat fietsers alsnog op eigen houtje de Urkerweg gaan oversteken.

De recente schets met een eerste versie van een fietstunnel

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel