Verslagenheid en teleurstelling bij ouders Omniumschool

ZEEWOLDE • Do 12 mei 2022 | 18:16 • Donderdag 12 mei 2022 | 18:16

Ouders van de kinderen op de Omniumschool in Zeewolde reageren verslagen en teleurgesteld op het nieuws dat hun school moet sluiten. Dinsdagavond kregen de ouders te horen dat de school het vanwege een leerlingen- en lerarentekort niet meer gaat redden, na dit schooljaar stopt het. De Omniumschool had ook stevige kritiek van de onderwijsinspectie gekregen en moest voor juli dit jaar voor verbetering zorgen.

“Ik vind het heel verdrietig”, zegt Patricia van Staveren, die een dochter op de school heeft zitten. “Heel erg eigenlijk. Want deze manier van onderwijs zou voor zoveel kinderen zo goed werken. En juist kinderen die op het reguliere onderwijs tussen wal en schip vallen. Die krijgen hier wat ze nodig hebben.”

Maatwerk
De Omniumschool heeft een zelfbedachte werkwijze met maatwerkonderwijs, waarbij ieder kind persoonlijk begeleid wordt en op het eigen niveau werkt. “Ik vind het vooral heel erg zuur voor de kinderen die hier zitten die nergens anders naartoe kunnen omdat dit eigenlijk de laatste optie was voor ze, zoals kinderen met een stoornis of een beschadiging”, zegt Jessica van Aken. “Die van mij kunnen ergens anders heen, maar dat is echt heel triest.”

“Dan zijn ze hier net gewend en kan ik weer naar een andere school”

— Nicky van der Bogt

De ouders zijn erg te spreken over de visie van de Omniumschool. In de praktijk hebben ze alleen wel gezien dat het niet lukte om de visie na te leven, vooral door het lerarentekort. De ouders zijn wel grotendeels tevreden met de leiding van de school.

De onderwijsinspectie zag ook dat het bij de Omniumschool niet goed ging. In een rapport van vorig jaar juli bestempelde de inspectie de Omniumschool tot zeer zwak. Er zou te weinig zicht zijn op de ontwikkeling van kinderen en de werkwijze van maatwerk bij kinderen zou in de praktijk niet goed uit de verf komen. Kinderen zouden daarom achterstanden hebben opgelopen. De school kreeg tot juli van dit jaar om de situatie te verbeteren.

Directrice Dorien Kok kan vanwege ziekte op dit moment niet reageren. In een reactie aan de inspectie gaf ze onder andere aan dat ze vond dat de inspectie geen representatief beeld van haar school kreeg door in de coronatijd een inspectie uit te voeren.

Leraar vertrekt
Sinds het vertrek van een leraar in december is de situatie op de school slechter geworden, zeggen de ouders. Volgens Nicky van der Bogt, die drie kinderen op de school heeft zitten, heeft haar oudste dochter van twaalf daardoor een leerachterstand opgelopen. “Scholen in Zeewolde kunnen haar niks bieden op praktijkgericht onderwijs. Omdat ze al twaalf is moet ze maar naar Harderwijk naar de eerste. Dus we staan een beetje met onze bek vol tanden zeg maar.”

De ouders moeten nu snel een andere school vinden voor hun kinderen. “Nu moeten we zoeken naar iets standaards”, zegt een teleurgestelde Jessica van Aken. Patricia van Staveren is al op zoek naar een nieuwe school: “Ik heb toevallig vanmiddag een afspraak op een andere school. Maar ik ga toch wel met lood in mijn schoenen. Eigenlijk wil je dat niet.”

Dit is nieuws van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Maarten Groeneweg. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen. Heb je een tip, mail dan naar maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel