Omniumschool stopt na ruim twee jaar

ZEEWOLDE • Wo 11 mei 2022 | 18:22 • Woensdag 11 mei 2022 | 18:22

De Omniumschool in Zeewolde stopt na het huidige schooljaar, 2,5 jaar na de start in 2019. Volgens de directie zijn er door de coronacrisis niet genoeg leerlingen bijgekomen en kampt de school met een lerarentekort: "we hebben met pijn in ons hart de knoop door moeten hakken."

Nieuwe scholen hebben als voorwaarde dat ze binnen vier jaar 100 leerlingen hebben. Op dit moment zitten er 31 leerlingen van de basisschoolleeftijd op de Omniumschool, verspreid over drie klassen. Volgens directrice Dorien Kok is nu duidelijk geworden dat de school de deadline van oktober 2023 niet meer gaat halen. Omdat er ook nog eens een lerarentekort is, is besloten tot sluiting van de school op 31 juli. “Je krijgt er niet zoveel leerlingen bij in één jaar, dat gaat hem niet worden”. Ouders van leerlingen zijn dinsdagavond op de hoogte gesteld van de sluiting.

Corona heeft er volgens Kok voor gezorgd dat er niet genoeg leerlingen bij zijn gekomen. “Je mocht nergens in. Ouders mochten ook nergens kijken. En je gaat je kind niet in een school doen als je niet in een school kan kijken, omdat het onderwijs op afstand is". De school heeft daarnaast door het lerarentekort op dit moment ook nog eens geen plek voor extra leerlingen op de school.

In december sloot de school ook al een week de deuren, toen vanwege de gevolgen van de coronamaatregelen en het lerarentekort.

Maatwerkonderwijs
De school maakt gebruik van een nieuw bedachte werkwijze waarbij leerlingen maatwerkonderwijs krijgen. Volgens Kok is die werkwijze wel succesvol en is er ook vraag naar in Zeewolde: “Wat we doen werkt. Alleen we hadden tijd nodig eigenlijk. En die missen we nu.”

Kok zegt nog in gesprek te zijn geweest met schoolbesturen in Flevoland met de vraag of de Omniumschool geadopteerd kon worden. “Maar dat is niet gelukt. Dat is jammer. Alle besturen hebben het nu vreselijk druk, dan komen wij nu niet op het juiste moment”. Ze wil nog onderzoeken of de school op een later moment buiten Flevoland verder kan gaan in een samenwerkingsverband.

De 31 leerlingen moeten nu op zoek naar een andere school, de Omniumschool gaat daarin ondersteuning bieden. “Andere scholen in Zeewolde hebben gezegd dat ze open staan voor onze leerlingen”, zegt Kok.

Niet welkom
De Omniumschool wilde in 2016 starten in Almere, maar de gemeente en het ministerie van Onderwijs waren destijds van mening dat de aanpak niet goed was. De school paste niet binnen het huidige onderwijssysteem. De staatssecretaris besloot de school niet te bekostigen en de gemeente Almere weigerde medewerking.

Tekst gaat verder onder de tweets

Daarna wilde de Omniumschool zich vestigen in Zeewolde, maar ook daar vond de school de gemeente op haar pad. In Zeewolde was toen sprake van krimp van het aantal kinderen in het dorp. Een nieuwe school zou de andere scholen kunnen bedreigen in leerlingaantallen. Later besloot de minister van Onderwijs dat de beslissing van de gemeente om de school niet mee te nemen in het Plan van Scholen onrechtmatig was en verklaarde dat besluit nietig. De school startte in 2019 met twaalf leerlingen.

Zeer zwak
Volgens de Onderwijsinspectie doet de school het niet goed. Vorig jaar juli gaf de inspectie de Omniumschool het predicaat zeer zwak: de kinderen moeten meer leren, de leraren moeten de lessen meer afstemmen op de behoeftes van de leerlingen, de school houdt niet goed bij hoe het zit met de vorderingen van de kinderen en de directie stuurt niet doelgericht aan. De school kreeg een jaar de tijd om te verbeteren. De Omniumschool wacht die termijn niet af, eind juli sluit de school.

Dit is nieuws van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Maarten Groeneweg. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen. Heb je een tip, mail dan naar maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel