Zes scenario's voor toekomst Poldertoren

NOORDOOSTPOLDER • Zo 7 mei 2023 | 10:29 • Zondag 7 mei 2023 | 10:29

Wethouder Toon van Steen verzoekt de raad van Noordoostpolder om zes scenario's voor de toekomst van de Poldertoren in Emmeloord te onderzoeken. Al deze scenario's hebben verschillende gevolgen voor de werkzaamheden aan de toren.

In maart heeft het college besloten dat de renovatie van de Poldertoren niet kan worden afgerond door een tekort van 1,1 miljoen euro. Wethouder Toon van Steen liet toen weten niet verrast te zijn over het tekort en zei dat hij opties voor de toren aan het onderzoeken was. Van Steen stelt nu zes scenario's voor aan de gemeenteraad om de toekomst van de Poldertoren te bepalen.

Geen herstelwerkzaamheden
Het eerste scenario dat wethouder Van Steen wil laten onderzoeken is dat er geen herstelwerkzaamheden gaan plaatsvinden. Dit houdt in dat de toren wel regelmatig onderhouden wordt, maar niet verder gerenoveerd.

Samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wordt dan een jaarlijkse onderhoudsbegroting opgesteld. Er wordt verder geen gebruik gemaakt van de subsidie die de provincie Flevoland beschikbaar heeft gesteld.

De toren krijgt in dit scenario geen lift, maar de beiaardier die de kerkklok bespeelt, heeft wel toegang tot de toren via een trap. De verdere installaties in de toren worden uitgeschakeld.

Monument
Bij drie scenario's van de wethouder wordt de Poldertoren als monument in stand gehouden. De subsidie van de provincie wordt dan gebruikt en de toren krijgt regelmatig een onderhoudsbeurt.

Het eerste scenario waarbij de toren in stand wordt gehouden als monument is eigenlijk vergelijkbaar met het scenario waarbij er geen herstelwerkzaamheden zullen plaatsvinden. Zo komt er geen lift en worden de installaties in de toren buiten gebruik gesteld. De ramen worden ook niet vervangen, maar het omhulsel van het gebouw wordt wel aangepakt.

Trouwlocatie behouden
Bij een scenario dat iets verder gaat, mag publiek ook naar binnen en kunnen de ruimtes gebruikt worden door bijvoorbeeld verenigingen. De trouwlocatie is in dat geval ook weer toegankelijk.

Dit zorgt er wel voor dat er meer verbouwd moet worden, zo gaan de ramen vervangen worden en komt er een lift. Om dit scenario waar te maken is er wel aanvullend budget van ongeveer 900.000 euro nodig.

Ook is er nog een laatste optie waarbij de monumentenstatus behouden blijft, maar voor dit scenario is een aanvullend budget van ongeveer 1,1 miljoen euro nodig. De Poldertoren wordt dan klaargemaakt om de ruimtes ervan te verhuren als bijvoorbeeld kantoor.

Derde partijen
In de twee laatste scenario's die de wethouder noemt, wordt het beheer van de toren overgedragen aan derden. Daarbij wil de gemeente wel een regierol houden. Als het gebouw wordt verkocht zal die rol voor de gemeente minimaal zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel