Gemeente wil duurste variant opknapbeurt Poldertoren, krijgt meer tijd van provincie

EMMELOORD • Za 2 september 2023 | 9:49 • Zaterdag 2 september 2023 | 9:49

Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder wil de monumentale status van de Poldertoren in Emmeloord in stand houden en de toren nog altijd geschikt maken voor verhuur en incidenteel gebruik. Dat blijkt uit een voorstel aan de gemeenteraad. De provincie Flevoland die ruim 9 ton zou bijdragen aan een grote opknapbeurt, geeft Noordoostpolder tot najaar 2025 de tijd om de plannen voor de voormalige watertoren rond te krijgen.

Eerder dit jaar werd bekend dat de grondige opknapbeurt en het geschikt maken voor verhuur zo'n 1,1 miljoen euro duurder uit zou vallen dan was verwacht. Wethouder Toon van Steen stelde om die reden ook vijf alternatieve scenario's voor de toekomst van de toren op. De gemeenteraad moet begin volgende maand een definitieve keuze uit de varianten maken.

Sluitend exploitatieplan
De provincie zegde in maart 2021 een bijdrage van 912.000 euro toe voor het opknappen van de Poldertoren. Om deze subsidie te behouden, moest Noordoostpolder wel een sluitend exploitatieplan voor de toren presenteren. De deadline hiervoor werd al eens opgerekt naar oktober van dit jaar. De gemeente krijgt nu dus tot oktober 2025 de tijd.

Lang dagverblijf
In het scenario, dat de voorkeur van het college heeft, wordt de watertoren geschikt gemaakt voor lang dagverblijf. Dit betekent dat in de toren ramen komen en dat er kantoorruimtes kunnen worden verhuurd. Ook kunnen publiek, de lokale omroep en verenigingen gebruik maken van de ruimtes.

Verder wordt de aanwezige trouwlocatie weer toegankelijk en kan de beiaardier gebruik maken van de lift. In dit scenario wordt een huuropbrengst van 50.000 euro per jaar verwacht. Op dit moment zijn er nog geen getekende huurcontracten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel