Tropische vissen in Orchideeën Hoeve: "Ze bennen allemaal heel mooi in hun soort"

LUTTELGEEST • Zo 15 oktober 2023 | 17:17 • Zondag 15 oktober 2023 | 17:17

De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest heeft een nieuwe attractie: de Pankong River. Veel belangstelling was er zondag voor het gigantisch aquarium met drieduizend tropische vissen.

In een betonnen bassin, gevuld met driehonderdduizend liter water, zwemmen duizenden vissen. Je kunt ze zien door twee grote panoramaramen, maar je ziet ze ook zwemmen als je een trappetje op gaat dat leidt naar een rondwandeling langs het gigantische aquarium. De vissen komen van het tropische bedrijf Klein Costa Rica in het Noord Brabantse Someren. Dat bedrijf moest eind vorig jaar wegens gezondheidsreden van de eigenaar de deuren sluiten.

De naam van de nieuwe attractie is Pankong Rivier, genoemd naar één van de grootste rivieren in Azië. "De vissen die hier zwemmen komen allemaal oorspronkelijk uit Azië", zegt Thomas Maarsen van de Orchieeën Hoeve. Eén van de grootste vissen in het reuze aquarium is de arapaima. "Het is een vis die wel drie meter lang kan worden."

Maar er zijn nog meer bijzondere vissen, zoals de arowana die er heel gevaarlijk uitziet met zijn grote bek en er zwemmen zelfs haaien in het aquarium. "Ja die zijn wel spraakmakend," zegt Maarsen. "Dat is de zoetwaterhaai. Hij ziet eruit als een haai. Hij zwemt als een haai. Is ook altijd op zoek naar eten. Als wij ze niet voeren, dan gaan ze wel andere vissen eten."

Gevaarlijke vissen
Voor alle zekerheid staan er bordjes op plekken waar je de vissen van bovenaf kunt zien en aanraken, met de tekst: 'Waarschuwing. De vissen bijten! Steek je handen niet in het water.' Een jongetje kijkt naar de gevaarlijke vissen. "Nee hoor. Ik ben niet bang voor een haai", zegt hij. "En ook niet voor een octopus en krokodil." Z'n moeder houdt hem stevig vast. "Het is toch mooi voor de kleintjes om naar te kijken?"

Twee oudere dames genieten ook van al die tropische vissen. "Ik heb geen idee wat voor vissen dit zijn", zegt de één. Nadat ze een rondje hebben gemaakt langs het bassin zijn ze enthousiast. "Ze bennen allemaal heel mooi in hun soort." De ander reageert lachend: "Ik heb liever een zoute haring."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel