Aapjes Ant en Dola in beslag genomen in Spanje, nu een nieuw thuis in Luttelgeest

LUTTELGEEST • Wo 6 maart 2024 | 12:58 • Woensdag 6 maart 2024 | 12:58

Ruim vier jaar geleden werden ze gered uit Spanje. Nu krijgen aapjes 'Ant' en 'Dola' een plekje in Pantropica in Luttelgeest. "Ze zijn succesvol gerehabiliteerd en gesocialiseerd", zegt een woordvoerder van stichting AAP uit Almere. "Pantropica is een gewaardeerde herplaatspartner waar we dit stel nog veel mooie jaren toewensen!"

In december 2019 kwam Ant naar de Almeerse opvang. Het witoorpenseelaapje werd in beslag genomen in een Spaanse woning. Daar leefde ze bij mensen die in totaal 14 apen hadden, en daar geen vergunning voor hadden.

Orchideeën Hoeve
Pantropica heette voorheen Orchideeën Hoeve. Het bedrijf heeft zijn naam aangepast omdat er tegenwoordig veel meer te zien valt dan alleen orchideeën.

Doorverkocht
Een groot deel van de apen is volgens AAP vermoedelijk snel doorverkocht toen de eigenaren hoorden dat de inspectie hen op het spoor was.

Begin 2022 werd Dola gered. De eigenaren van het aapje hadden in een dierenwinkel verteld dat ze Dola hadden gekocht. De winkeleigenaar vertelde hen dat dat illegaal is en belde naar AAP. Omdat ze geen boete wilden, besloten de eigenaren het dier af te staan.

Succesvol duo
Ant en Dola zijn uiteindelijk samengevoegd en volgens Stichting AAP een succesvol duo geworden. Daarom is er naar een nieuw thuis voor ze gezocht.

Het tweetal leeft vanaf nu samen met roodbuiktamarins en andere dieren in het junglepark in Luttelgeest. Het park had ook al twee witoorpenseelaapjes.

Over de witoorpenseelaapjes
De witoorpenseelaapjes leven normaal gesproken voornamelijk in Noord-Oost Brazilië, in het regenwoud. De dieren hebben hun naam te danken aan de opvallend witte pluimen aan hun oren. Ze wegen ongeveer net zoveel als een pakje boter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel