Gemeenteraad Zeewolde wil nieuwe raadszaal in oude brandweerkazerne

ZEEWOLDE • Vr 8 december 2023 | 7:20 • Vrijdag 8 december 2023 | 7:20

De nieuwe raadszaal van Zeewolde gaat vrijwel zeker naar de oude brandweerkazerne naast het gemeentehuis. Dat is duidelijk geworden na een bespreking in de gemeenteraad over de aanstaande verbouwing van het gemeentehuis.

Dat voldoet niet meer aan de huidige Arbo-eisen. En in de nabije toekomst moet de raadszaal geschikt gemaakt worden voor meer zetels, omdat het aantal inwoners van Zeewolde groeit. Volgens het college van burgemeester en wethouders moet er daarom iets gebeuren. Het college liet vier opties uitwerken; van een kleine verbouwing tot nieuwbouw van het gemeentehuis op een andere plek in het dorp.

B & W zien het liefst de optie met de raadszaal in de kazerne en de mogelijkheid om het gemeentehuis zo te verbouwen dat er ook plaats is voor maatschappelijke organisaties. Verder biedt de optie een mogelijkheid om de publieksruimte te verbouwen, zodat het een aantrekkelijke plek wordt voor de inwoners van Zeewolde om er te verblijven.

Nieuwbouw is niet haalbaar
Bijna alle partijen in de gemeenteraad van Zeewolde zeggen niet onder deze optie uit te komen, omdat de andere opties te weinig oplossingen bieden voor de problemen, of gewoonweg te duur zijn. Een compleet nieuw gemeentehuis neerzetten is gezien de huidige kosten risicovol.

De VVD pleit er nog steeds voor om de optie nieuwbouw verder te onderzoeken. Het gemeentehuis staat wat de fractie betreft op de mooiste plek van Zeewolde en staat vooral in de weg als het gaat om een verbinding tussen het centrum en de haven.

De fractie van Leefbaar Zeewolde vroeg het college om de inwoners van Zeewolde mee te laten denken over de inrichting van de publieksruimte en hoe de buitenkant van het gebouw er uit moet komen te zien. D66 had liever nieuwbouw gezien, dan had met een schone lei begonnen kunnen worden, maar snapt de risico's van dat scenario.

Oosterwold
Actief Zeewolde en de VVD wilden graag weten of de ontwikkeling van het Zeewolder gedeelte van Oosterwold nog voor problemen gaat zorgen voor de grootte van het gemeentehuis. Als daar duizenden mensen komen te wonen is het gemeentehuis na de verbouwing al weer te klein, zo verwachten de partijen. Volgens burgemeester Gerrit Jan Gorter zal dat zo'n vaart niet lopen. Hij maakte een vergelijk met de groei van Oosterwold in Almere. Dat is volgens hem heel geleidelijk gegaan.

Wat de plannen voor het aangepaste gemeentehuis gaan kosten, is niet bekend. De ideeën moeten nog verder worden uitgewerkt. Het plan is om voor de zomer volgend jaar een definitief besluit te nemen over de verbouwing van het gemeentehuis en de verhuizing van de raadszaal naar de brandweerkazerne.

Al eerder ruimtegebrek
Het gemeentehuis heeft zeven jaar geleden een grote verbouwing ondergaan. Toen was de wens ook al om de raadszaal groter te maken, maar dat was niet mogelijk. De architect van het gemeentehuis, Wim Quist, was tegen de renovatieplannen van destijds.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel