Nieuwsoverzicht 10/05 | Vandalen gooien ramen basisscholen in • Lelystadse boa's weer aan het werk

FLEVOLAND • Vr 10 mei 2024 | 18:58 • Vrijdag 10 mei 2024 | 18:58

Goedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste, opvallendste en leukste nieuws van de dag. Met vandaag:

• Gebouwen van meerdere Lelystadse basisscholen vernield

• Boa's uit Lelystad kunnen weer 'normaal' aan het werk

• Babybaviaan bij Stichting AAP vernoemd naar Songfestival-inzending Joost Klein

• Opluchting bij schapenhouders na blauwtongvaccin

Vernieling basisscholen Lelystad
Vandalen hebben gisteren aanzienlijke schade aangericht aan meerdere schoolgebouwen in Lelystad. Bij basisschool De Lepelaar is een flink aantal ruiten ingegooid. Vooral de ramen die net uit het zicht liggen van de rijbaan zijn aan diggelen geslagen. Even verderop in de wijk de Kempenaar is er ook schade bij het Integraal Kindcentrum Mozaiek. Ook hier zijn meerdere ruiten met stenen ingegooid. Een aantal medewerkers is druk met het opruimen van alle glassplinters in de klaslokalen.

Boa's weer aan het werk
Elf Lelystadse boa's kunnen vanaf vandaag weer 'normaal' aan het werk. De buitengewone opsporingsambtenaren zijn vanochtend weer beëdigd. Dit betekent dat zij per direct weer volledig inzetbaar zijn en, naast toezichthoudende taken, ook weer opsporingsbevoegdheden hebben. Boa's in Lelystad hadden tijdelijk geen enkele bevoegdheid meer door een blunder van de gemeente. De stad was te laat met het verlengen van juiste akte. In Lelystad werken in totaal 15 boa's; de overige vier ambtenaren waren ziekt of op vakantie waardoor ze niet bij de beëdiging konden zijn.

Europap-aap
Songfestivalgekte bij Stichting Aap; een pasgeboren babybaviaan is vernoemd naar de Nederlandse vertegenwoordiger op het Eurovisie Songfestival: Joost Klein. De net bevallen 'euromama' en haar jong maken het volgens de stichting goed. Performen zit de jonge baviaan waarschijnlijk, net zoals bij de 'echte' Joost Klein, in het bloed. De moeder van de baviaan werd namelijk gered van een Frans circus. Het publiek moet nog wel even wachten op een 'optreden' van aapje Joost; hij is nog erg kwetsbaar en blijft nog even met zijn moeder Babi in het quarantaineverblijf van stichting AAP.

Blauwtong-vaccin opluchting voor schapenhouders
Schapenhouder Joop Bouman kan na maanden onzekerheid opgelucht ademhalen. Zijn tien schapen in het Oostrandpark in Lelystad zijn donderdag gevaccineerd tegen het blauwtongvirus. "Ik slaap nu wat rustiger", zegt Bouman na de vaccinatie van de dieren. Blauwtong dook in september vorig jaar voor het eerst sinds lange tijd op in Nederland. Het virus wordt overdragen aan de dieren door knutten -een soort muggen-, en treft vooral schapen. Het nieuwe vaccin tegen blauwtongvirus komt voor veel schapenhouders dan ook als geroepen.

Ander nieuws:

• Urk staat dit weekend bij het Vissersmonument stil bij de op zee verloren dorpsgenoten

• Buurtbus Lelystad vaak overvol; vereniging vraagt EBS om hulp

• Asfalt tussen Almere en Utrecht krijgt verjongingskuur, A27 dit weekend dicht

112-nieuws en rechtszaken:

• Explosie bij bedrijf in Almere: 'De complete roldeur is eruit geblazen'

• Celstraf geëist voor Almeerder die pedo's afperste

En dan nog dit:
Eiergooien, Tollebeek en Hemelvaartsdag, dat is een soort heilige drie-eenheid. Al voor de 46e keer vond het evenement donderdag plaats op de ijsbaan van het dorp in Noordoostpolder.

PS. Krijg je het laatste nieuws liever in je mail elke avond om 19.00 uur? Schrijf je dan hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel