Het Gesprek: de burgemeester van Dronten

DRONTEN • Vr 6 december 2019 | 9:00 • Vrijdag 6 december 2019 | 9:00

Burgemeester Jean Paul Gebben (54) van Dronten zit sinds 14 juni op zijn plek. "Het bevalt uitstekend", zegt de burgemeester. Zo veel plezier als dat hij het eerste half jaar in zijn werk heeft, moet hij wel blijven hebben. Hij hanteert een 80-20-regel. 80% van zijn werk moet hij zo leuk vinden dat hij er niet voor betaald hoeft te worden. 20% mag zo vervelend zijn dat hij er geld voor wil. Gebben: "Als dat 60-40 wordt, dan ga ik wat anders doen."

Verschil maken

'Ik ga het verschil maken', zei hij bij zijn aanstelling. Als vader, als echtgenoot, als vriend. Hoe hij dat wil doen? "Kleine dingen kunnen een groot effect hebben", zegt hij. "Zo was er een dame die lang moest wachten op een rolstoel. Ze heeft maanden lang moeten strijden. Door een relatief kleine interventie van de burgemeester kun je dat voor haar, dus voor een heleboel anderen ook, vlot trekken."

Maar de burgemeester kan geen allemansvriend zijn. Er komen veel brieven binnen, die Gebben allemaal belooft te bekijken. "Maar ik kan niet alles.".

De oud-burgemeester van het Gelderse Renkum ging in zijn vorige gemeente vaak op de koffie bij inwoners van de gemeente. "Op een gegeven moment zei iemand tegen me: 'Je moet die verhalen opschrijven in een boek'. Dus nu overweeg ik dat te gaan doen met de verhalen in Flevoland."

Openbare orde en veiligheid

10 oktober sprak de burgemeester in de raad over BOA's en politie op straat. Hij richtte de aandacht op de slechts twee handhavers in de gemeente Dronten. Gebben stapt zo snel mogelijk naar de raad met een voorstel om tot een ondergrens van 6 BOA's te komen in de gemeente.

De burgemeester is ook druk bezig met het 'etterbakkentuig' in Swifterbant. Gebben: "In Swifterbant wonen een paar honderd jongeren. 99,9% van hen gaan naar school en doen netjes hun huiswerk. Niets mis mee. Het gaat om de situaties waar het mis gaat." Dat is het geval bij zo'n 8 tot 12 jongeren in het dorp. Gebben wil een persoonsgebonden aanpak en een samenscholingsverbod. "Uiteindelijk zou het kunnen dat ik zeg: 'ik wil dat er niet meer dan drie van die jongeren op één locatie staan.'"

Verhuizen
Een burgemeester van een gemeente moet ook wonen in die gemeente. Dat was bij Gebben nog niet het geval. De raad gaf hem een half jaar om te verhuizen naar Dronten. "Dat is gelukt", zegt Gebben. "Ik kreeg laatst de vraag of een burgemeester zelf de kleuren van de muur mag kiezen. Ik zei: 'Dat mag, nadat ik 12 keer nee heb gehoord van mijn vrouw.'"

Deel artikel