Documentaire over vernield monument, maker zoekt nabestaanden

DRONTEN • Di 28 november 2023 | 16:15 • Dinsdag 28 november 2023 | 16:15

De impact was enorm toen de glasplaten ter nagedachtenis aan overleden kankerpatiënten in het Wilhelminabos Dronten afgelopen juni werden vernield.

Na veel verdriet en onbegrip, sloegen mensen hun handen ineen. Zo werd er geld ingezameld voor het herstel, bedrijven hielpen met opruimen en er werden plekken ingericht waar mensen een luisterend oor kregen. Alle gebeurtenissen zijn binnenkort te zien in een documentaire over het vernielde monument.

Impact
Documentairemaker Elisabeth van Leeuwen is de maker van deze documentaire. Ze zoekt uit wat deze plek betekent. Want volgens haar werd na de vernieling duidelijk hoeveel impact zo'n plek nu eigenlijk heeft.

''Het valt mij ook op dat als ik er mensen over spreek, dat het ook op mij impact heeft''. In het begin voelde Elisabeth zichzelf ook naar na het voeren van gesprekken. Het is volgens haar voor de nabestaanden natuurlijk ook heftig om een gesprek te voeren als je een geliefde bent verloren.

Saamhorigheid
Dat het werk kapot is gemaakt zorgde voor heel veel emotie. Maar Elisabeth denkt ook dat het ergens saamhorigheid heeft gebracht. Mensen hebben elkaar getroost en geholpen. Zo werd er samen gezocht naar stukjes glas waar de naam van een geliefde op stond. Mensen die in het Wilhelminabos kwamen, delen ook hetzelfde verdriet.

Elisabeth komt graag in contact met mensen van wie de naam van een dierbare ook op het monument in Dronten stond. Maar ook naar mensen die hebben geholpen na de vernielingen, met bijvoorbeeld het opruimen of voeren van gesprekken. Zij kunnen de documentairemaakster hun verhaal mailen.

Deel artikel