Vanuit Espel proberen drie broers de zoeteaardappelmarkt te veroveren

ESPEL • Ma 22 januari 2024 | 15:30 • Maandag 22 januari 2024 | 15:30

Aardappelboeren, die vind je overal in Nederland. Maar zoeteaardappelboeren zijn een stuk zeldzamer. Drie broers uit Espel zijn één van de weinigen.

De zoektocht van de broers begon zeven jaar geleden uit nieuwsgierigheid. "We zijn met een paar plantjes gestart", vertellen ze. In eerste instantie was dat niet zo succesvol. "Je moet altijd even leren hoe een product werkt dat normaal niet in Nederland geteeld wordt."

Folie
Uitdagingen waren bijvoorbeeld de buitentemperatuur, die is in Nederland te laag. Dat probleem losten ze op door zelf een biologisch afbreekbaar folie te ontwikkelen. Door dat over de aardappelen te leggen bleven ze lekker warm en 'ervaren ze een tropisch klimaat'.

Daarnaast moest er gekeken worden naar de maat van de aardappelen. "We hebben aan wat knoppen gedraaid." Daarmee kon de grote, de lengte en dikte worden bepaald. "Op die manier zijn we nog steeds bezig, zodat het een heel mooi constant product wordt."

Machines
Een andere uitdaging zijn de machines. Die waren nodig om het vele werk aan te kunnen, alleen zijn de aardappelmachines die nu in Nederland gebruikt worden niet geschikt voor de oogst van de zoete aardappels. Het gaat bijvoorbeeld om de rooi- en wasmachine. Met meerdere bedrijven in de polder hebben de broers samengewerkt om specifieke voertuigen te maken voor deze aardappel.

De zoete aardappel heeft als voordeel dat er geen gewasbescherming voor nodig is. Bang voor aardappelziektes hoeven de broers ook niet te zijn. De oranje aardappel is namelijk geen familie van de in Nederland verbouwde aardappels.

Veel zelf ontdekken
Omdat de zoete aardappel nog best wel onbekend is in Nederland moeten de broers veel zelf ontdekken. "Er is in Nederland geen teelt waar je het van af kunt kijken." Daarom wordt er door de broers ook over de hele wereld gekeken hoe daar zoete aardappelen verbouwd worden.

De broers proberen nu ook naam te maken met hun product. Dat is alleen nog wel lastig want veel mensen weten niet dat de aardappels in Nederland verbouwd worden.

De aardappelen van de broers proeven overigens wel anders dan die uit het buitenland. Maar wat je met name merkt volgens de broers is dat er geen transporttijd zit. "Ze zijn gewoon verser."


Dit gesprek is uitgezonden in het programma Studio Flevoland! Elke werkdag tussen 15:00 en 19:00 uur te zien en te horen bij Omroep Flevoland. Tips? Stuur een e-mail.

Deel artikel