SPECIALE UITZENDING RAZZIA NOORDOOSTPOLDER

Omroep Flevoland brengt op zaterdag 16 en zondag 17 november op TV een speciale thema-uitzending over de razzia die dan precies 75 jaar geleden in de Noordoostpolder plaatsvond.

Bekijk de uitzending:

De Noordoostpolder (NOP) werd in de oorlog na 1943 het Nederlands Onderduikers Paradijs genoemd, maar voor de Duitsers was de dunbevolkte polder landbouweconomisch van groot belang. Wapendroppings, het verbergen van geallieerde piloten en de behoefte aan arbeidskrachten ter verdediging van Duitsland, vormden de basis voor een grote razzia. Op 17 november 1944 omsingelden 4000 Duitse soldaten de polder, traden binnen en hielden zo’n 1700 mannen aan. Het grootste deel van hen is als dwangarbeider naar Duitsland gestuurd.

Journalist Arend Dubbelboer verdiepte zich de afgelopen maanden in het verhaal over de razzia en praat hierover in de speciale TV-uitzending met Carla van Baalen, auteur van het boek ‘Paradijs in oorlogstijd?’ Daarnaast is Jan Wester te gast, oud-directeur van het Cultureel Historisch Centrum (CHC) in Vollenhove. Vanuit deze voormalige Zuiderzeestad gingen de polderpioniers naar Duitsland. Als oud-geschiedenisdocent in Emmeloord kent hij de poldergeschiedenis als zijn broekzak. Verder schuift journalist Richard Schuurman aan. Hij is in verschillende archieven gedoken, op zoek naar meer informatie over de razzia.

Behalve deze speciale thema-uitzending besteedt Omroep Flevoland, samen met andere regionale omroepen, uitgebreid aandacht aan 75 jaar bevrijding d.m.v. onder meer een wekelijkse radiorubriek en een speciale razziapodcast.

De speciale TV-uitzending, die een half uur duurt, is op zaterdag 16 en zondag 17 november te zien, en wordt gedurende de hele dag herhaald. Het programma begint overdag 10 minuten over het hele uur en vanaf 17.00 uur 20 minuten over het hele uur. Het programma is ook te bekijken via de website en app van Omroep Flevoland.