Flevolanders: Zwarte Piet moet zwart blijven

FLEVOLAND • Di 22 oktober 2013 | 15:02 • Dinsdag 22 oktober 2013 | 15:02
De overgrote meerderheid van de Flevolanders vindt dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet moet worden aangepast. Uit een onderzoek van Eén Vandaag en Omroep Flevoland blijkt dat 97 procent van de Flevolanders tegen aanpassing van het uiterlijk is. Twee procent wil wel een aanpassing en 1 procent weet het niet.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat 58 procent van de ondervraagde Flevolanders Zwarte Piet vooral ziet als een vriend van Sinterklaas, 33 procent ziet hem vooral als knecht en niemand beschouwt hem als een slaaf.

Ook uit een telefonische rondgang van Omroep Flevoland blijkt, dat het sinterklaasfeest in onze provincie dit jaar op traditionele wijze wordt gevierd. Geen blauwe, groene of paarse pieten. Maar gewoon zwarte pieten.

Woordvoerders van verschillende gemeenten die de sinterklaasintochten organiseren, laten in diverse bewoordingen weten 'niet mee te doen aan die flauwekul. Zwarte piet blijft zwarte piet'. Ook zijn er bij de diverse sinterklaascentrales geen verzoeken binnen gekomen om de pieten in een andere kleur te schminken.

De Verenigde Naties onderzoeken momenteel of zwarte piet racistisch is nadat zij klachten ontvingen over het uiterlijk en de rol van piet als knecht van Sinterklaas.
WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel