Radio Lelystad krijgt geen geld voor vervanging apparatuur

LELYSTAD
De lokale omroep Radio Lelystad krijgt geen geld van de gemeente om de verouderde apparatuur te vervangen.

De omroep had een extra subsidie van 16.000 euro gevraagd, omdat de apparatuur zo oud is dat die het elk moment kan begeven. En er is geen geld om nieuwe spullen te kopen.

De gemeente Lelystad had het subsidieverzoek in eerste instantie afgewezen. De omroep maakte daar bezwaar tegen, maar nu heeft de gemeente ook dat bezwaarschrift ongegrond verklaard.

De gemeente laat in een reactie weten dat er geen wettelijke verplichting is om het maximale subsidiebedrag toe te kennen. De afspraken over de hoogte van de subsidie tussen de VNG en de lokale omroepen is niet bindend. De jaarlijkse bijdrage van 15 duizend euro vindt de gemeente voldoende voor de lokale omroep die draait met vrijwilligers.

reacties (26)

 • Frits Johan Daniels

   

  De uitzending LIVE,vanuit de Bibliotheek , was geweldig leuk om te horen met veel informatie over Lelystad met wetenswaardigheden. EIGENLIJK ZOU ZO'N PROGRAMMA ,IEDERE WEEK OP DE ZATERDAGMIDDAG PLAATSVINDEN, met ook nog buitenreportages,interviews met het 'Winkelend Publiek ', hoe zij over alles denken en de winkelstand zien.Dit zou heel verhelderend werken en een licht zijn in de stad Lelystad. . Ga zo door !!

  reageer
 • Jajo

   

  Als je 24/7 uitzendt, zoals Radio Lelystad, dan vraag ik mij sterk af of het huren van ruimtes+apparatuur niet vele malen duurder is dan wanneer je het zelf hebt.

  reageer
 • Hm

   

  Is het misschien een idee dat Radio Lelystad 1 van de 3 studio's van Omroep Flevoland huurt? Ruimte zat en ze zijn in 1 keer geholpen?

  reageer
 • Jan

   

  De colleges van B&W hebben sinds 2010 op basis van de Mediawet 2008 een zorgplicht voor de bekostiging van de 287 lokale omroepen, actief in 410 gemeenten. Als richtsnoer wordt hierbij voor 2012 € 1,29 per woonruimte gehanteerd, het bedrag dat voor de lokale omroep in het gemeentefonds is gestort plus de index. Ten gevolge hiervan is er thans sprake van tientallen bezwaar- en beroepschriften. In twee zaken heeft de rechter inmiddels uitspraak gedaan. In beide gevallen zijn de gemeenten in het ongelijk gesteld. Dit betekent echter niet dat zij onverkort het richtsnoerbedrag dienen te verstrekken. Zij mogen rekening houden met andere bijdragen. Maar zij moeten wel motiveren dat de lokale omroep hiermee zoals wettelijk bepaald ‘een toereikend media-aanbod’ kan verzorgen en continuïteit in de programmering kan waarborgen.

  reageer
 • Lely

   

  Okee, duidelijk.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Kitty

   

  Neem even de moeite het radio-item bij dit nieuwsbericht te beluisteren. Daar legt Frans Loos haarfijn uit hoeveel geld radio Lelystad daadwerkelijk krijgt en hoeveel ze wettelijk zouden moeten krijgen. Ze zouden per inwoner 1,30 moeten krijgen, maar ontvangen -bij de gratie van- slechts zo'n 14.000 per jaar.

  reageer
 • Lely

   

  En de informatie die jij hebt komt van.....???????

  reageer
 • Klaas

   

  Op basis van de Mediawet heeft de officiële lokale Omroep recht op € 1,30 per huishouden, dus Mark doe je huiswerk. Als de gemeente Lelystad die verplichte subsidie niet verstrekt dan had de omroep dit met succes kunnen aanvechten en als zij dat niet hebben gedaan dan tonen ze bestuurlijk niet bekwaam te zijn.

  reageer
 • mark

   

  Deze gemeente moet zich schamen,stelletje graaiers,15000 euro achter houden elk jaar waarvoor voor hun feestjes zoals laatst in Nijkerk Teambilding........Gemeente kom op met al dat geld wat jullie al jaren in pikken van deze club.

  reageer
 • johan

   

  denk dat het drukker wordt als jij denkt, en ze zullen gekke henkie in ieder geval niet missen ;) . inderdaad een goed idee om zoiets vaker te gaan te combineren, samenwerking kan op veel fronten beter (zolang de hoge slome piefen er maar buiten blijven ).

  reageer
 • Mark

   

  Radio Lelystad ontvangt helemaal geen 42.000 euro per jaar ;-) Cursus uit je nek lullen gedaan?

  reageer
 • gekke Henkie

   

  Als je van je luisteraars af wilt, dan moet je dat vooral doen, want er gaat echt niemand naar een zeilwedstrijd luisteren. Sterker nog: er gaat in Lelystad ook bijna niemand naar kijken !

  reageer
 • Henk

   

  Er zijn zeker mensen die graag naar radio Lelystad luisteren. Net zo goed als zeilen niet alleen voor de elite is. Voor beide valt wat te zeggen. Waarom geen live uitzending vanaf de zeilevenementen? Win-win!

  reageer
 • Jajo

   

  Je hebt groot gelijk. Ik luister altijd graag naar Radio Lelystad, want ze hebben naast lekkere muziek ook nog lokaal nieuws. Het is de enige lokale radio die we hier in de wijde omtrek hebben.

  reageer
 • Klaas

   

  Als radio Lelystad een goed financieel beleid had gevoerd en van de jaarlijkse verplichte subsidie van € 1,30 per huishouden (32.590) is jaarlijks dus € 42.367,= een deel had gereserveerd voor vervanging van de apparatuur dan hebben ze ook geen extra subsidie nodig. Op zich is € 16.000,= niet erg veel als de omroep daar mee geholpen zou zijn, maar als omroep moet je ook reserveren voor vervanging en dat weet je als je begint, dus nu geen krokodillentranen. Daarnaast mogen lokale omroepen ook reclame uitzenden en kunnen daar ook inkomsten mee genereren. Trouwens een lokale omroep heeft als taak voor 50% lokale informatie uit te zenden, maar bekijk je de programmering dan bestaat die voornamelijk uit muziekprogramma's en voldoen ze niet aan de in de mediawet opgelegde ICE norm. Terecht als de gemeente dit niet wil subsidiëren.

  reageer
 • johannes

   

  Er zullen misschien niet super veel mensen luisteren nee, maar je moet het in perspectief zien. Aan de ene kant kan het niet op met die berg geld ( van ons dus ) en aan de andere kant kunnen deze kleine dingen niet die onze stad een 'beetje' stad maken. Het wordt tijd voor een frisse wind in de politiek ipv al die bejaarde dikke graaiers.

  reageer
 • Joep uit Urk

   

  Stoppen met die ellende, in de NOP hebben ze er ook al 3 die niet door 1 deur kunnen, ga lekker zelf zonodig radiootje spelen...

  reageer
 • ik

   

  kom op mensen doe nou niet alsof er veel mensen luisteren naar deze radiozender

  reageer
 • Dave

   

  Ik luister er zelf ook niet naar,maar er zijn heel veel mensen die dat wel doen.Voor al die mensen zou het heel jammer zijn als Radio Lelystad moet stoppen.Beetje kortzichtige reactie.

  reageer
 • Jacqui

   

  Ho ho, wat een antwoord van jou. Natuurlijk luisteren er mensen naar radio Lelystad. Wij zelfs vanuit Spanje, Costa Blanca, naar radio Flevoland, zo leuk.....

  reageer
 • bb

   

  nee wel 125000 naar een zeilwedstrijd maar iets voor zijn burgers nee aleen voor de hoge omes

  reageer
 • Lekker rustig als ze uitvallen, wie luisterd er daar nou naar

  reageer
 • Rob

   

  Die zeilwedstrijd sluprt al dit soort dingen op.

  reageer
 • Rudolf

   

  Nee, natuurlijk is daar geen geld voor. Schandalig. Radio is er voor a l l e mensen maar dat kan niet. Ze hebben zelf teveel geld nodig. Als er een prestige project moet komen kan het wel hoor. Jammer. En maar raar vinden dat de mensen de politiek niet meer vertrouwen. Heel gek....

  reageer
 • KC

   

  Dit is te gek voor woorden! Wel 175.000 euro uittrekken voor een zeilwedstrijd!

  reageer
 • Herman

   

  Voor een zeil evenement is geld zat beschikbaar, kan daar dan niet wat af?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert