Water in Markermeer te schoon

LELYSTAD • Vr 6 juni 2014 | 16:01 • Vrijdag 6 juni 2014 | 16:01
Het water in het Markermeer is te schoon. Dat is één van de oorzaken waardoor het slecht gaat met de natuur in het meer. Dat blijkt uit onderzoek van kennisinstituut Deltares.

Fosfaten
Tot de jaren zestig zaten er in water dat werd geloosd veel meer zogenaamde fosfaten. Dat was belangrijk voedsel voor algen en mosselen. Maar op veel plekken leidde dat tot extreme algengroei en minder zuurstofrijk water. Door strengere Europese regelgeving voor wasmiddelen en de landbouw worden er nu minder fosfaten geloosd. Dat beleid heeft in het Markermeer zo goed gewerkt dat er veel minder voedsel voor algen en mosselen is, en daardoor ook voor vissen en watervogels. Eén van de adviezen van Deltares om het evenwicht te herstellen is om fosforrijk water niet meer in het Ketelmeer te lozen, maar in het Markermeer.

Andere oorzaken
Andere oorzaken van de teruglopende aantallen vogels en vis in het Markermeer zijn klimaatverandering en visserij. Ook de kunstmatige inrichting wordt genoemd.
Het Markermeer wordt afgesloten door de Houtribdijk en heeft harde randen van basaltblokken. Er zijn daardoor weinig paaigebieden voor vis. Een ander probleem voor de natuur in het Markermeer is de bodem. In de tijd van de Zuiderzee zetten er zich kleideeltjes af. Nu ligt er zo'n 6 meter klei op de bodem. Door de werking van het water en de golven wordt de bovenste laag klei slib en die verstikt het bodemleven. Het slib kan niet uitspoelen naar het IJsselmeer vanwege de Houtribdijk die in 1976 werd voltooid.

In het Markermeer zijn plannen voor de aanleg van één van de grootste natuurgebieden van Nederland: De Marker Wadden. Het nieuwe natuurgebied gaat ontwikkeld worden door Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat en zou uiteindelijk 10.000 hectare groot moeten worden. Deze week besteedt Omroep Flevoland aandacht aan het Markermeer en de Marker Wadden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel