Duiven mogen alleen 's avonds en 's nachts vliegen

URK • Di 19 augustus 2014 | 22:23 • Dinsdag 19 augustus 2014 | 22:23
In de Algemene Plaatselijke Verordening van iedere gemeente staan bepalingen over dieren. Zo moeten gevaarlijke honden aan een lijn van maximaal 1 meter 50 worden uitgelaten. Moeten bijen in Lelystad op 30 meter afstand van woningen worden gehouden en moeten Drontenaren ervoor zorgen dat loslopend vee niet zomaar de weg op loopt.

Op Urk bestaat ook een regel over het binnen houden van duiven in de APV. Het college van burgemeester en wethouders kan namelijk bepalen dat duiven tussen 1 maart en 1 juni tussen 8 uur 's ochtends en 6 uur 's avonds niet uit mogen vliegen. Duivenmelker Maarten Hakvoort houdt al duiven sinds zijn jeugd, maar van deze regel had hij nog nooit gehoord. Wel weet hij te vertellen dat in de statuten van de postduivenvereniging staat dat duiven op zondag niet mogen uitvliegen in verband met de zondagsrust. Gemeentesecretaris Rien Bogerd moest even uitzoeken waarom het college kan bepalen dat duiven in het voorjaar binnen moeten worden gehouden. Het blijkt een oude regel te zijn om verwilderde duiven die de oogst opeten af te kunnen schieten. Omdat het gevaar bestaat dat dan ook de dure postduiven worden afgeschoten, kan het college die duiven dus een huisarrest opleggen.

De bepaling over het binnen houden van duiven staat overigens ook in de Lelystadse APV.

Regels. Daar hebben we er in Nederland een heleboel van. Ook elke gemeente heeft zijn eigen set geboden en verboden. Die staan in de APV: De Algemene Plaatselijke Verordening. Gemeentes kunnen er voor kiezen om er eigen regels in op te nemen. Omroep Flevoland bericht deze zomer over de meest bijzondere regels uit de Flevolandse APV's.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel