Lelystad loopt grote risico's met afvalbedrijf HVC

LELYSTAD
De gemeente Lelystad loopt grote financiële risico's door haar deelname in afvalverwerker HVC. Maar ze kan daar nauwelijks in sturen en heeft te weinig zeggenschap over het afvalbedrijf. Dat stelt de Rekenkamer Lelystad.

Volgens de rekenkamer staat de gemeente onder meer garant voor de verliezen van HVC. Bovendien is Lelystad verplicht om haar verbrandbare afval bij HVC te laten verwerken tegen tarieven die veel hoger liggen dan bij andere verwerkers.
Lelystad is niet de enige Flevolandse gemeente die aandeelhouder is van HVC, de andere vijf zijn dat ook.

De rekenkamer raadt de gemeenteraad van Lelystad onder meer aan om de samenwerking met HVC opnieuw te bezien.

reacties (19)

 • ondernemer

   

  terwijl de parkeerplaats van Bataviastad sinds 1 jaar niet meer van de gemeente is en nu winstgevend het blijkt wel dat als men ondernemer gaat spelen hier in het stadhuis er niets van terecht komt kijk naar het winkelcentrum

  reageer
 • Elza

   

  Hele zinnige reactie. Maar ik denk dat je bedoelt dat ze niet efficiënt zijn. Effectief zijn ze wel m.i.

  reageer
 • joep

   

  ja, en de door ons gekozen incapabele leden van de gemeenteraad hebben er namens ons mee ingestemd

  reageer
 • No name

   

  Even hier op inhakend; ik heb beroepshalve voornamelijk te maken met inzamelaars van afval en weet meer van de achtergrond dan u waarschijnlijk. Het personeel bestaat uit voormalig ambtenaren in de uitvoering van de gemeente en die mentaliteit heerst nog steeds bij dat soort organisaties. Ze hebben geen eisen en doelen zoals bij een bedrijf en zijn verzekerd van hun werk. Hierdoor wordt het werk wel netjes gedaan want er is tijd en personeel genoeg (meer dan zelfs) maar ze zijn totaal niet effectief en een aanbesteding zou de kosten voor de burger met zeker 25 tot 35% terug brengen. En dat is geen gedachte slechts maar een feit.

  reageer
 • HTC is toch een telefoon merk? we hebben het hier over HVC

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • MKM

   

  Ik heb een heel andere ervaring. Grofvuil keurig en snel opgehaald. Kapotte afvalbak keurig en snel gerepareerd.

  reageer
 • raadsvolger

   

  Bindend Lokaal is NIET meer in de raad van Lelystad aanwezig !

  reageer
 • Tom

   

  iedere 'echte onderneming' zou al 10 x zoveel kwijt geweest zijn aan salarissen & bonussen voor de top. En wie betaald dat?

  reageer
 • Flevoburger

   

  Zolang politici en ambtenaren het niet over hun eigen euro's hebben zullen we dit soort zaken houden. Iedere echte onderneming zou op deze manier al 10 keer failliet zijn gegaan.

  reageer
 • Poe

   

  Ja laten we teruggaan naar een overheid die zelf het vuil ophaalt...je snapt wel dat dit natuurlijk vragen om problemen is. En ondernemertje spelen? Ze zijn aandeelhouder, en door een incapabele ambtenaar erin geluisd.

  reageer
 • Bw

   

  laat iedere gemeente eens nagaan hoeveel verlies zij kunnen lijden door HTC. Dat er grote risico's zijn is al veel langer bekend. Maar daar is al geruime tijd weinig mee gedaan

  reageer
 • maan

   

  Helemaal mee eens. Iedereen betaald wel voor voorzieningen die je niet gebruikt.

  reageer
 • Tja

   

  Je hebt wel gelijk Poe maar waarom is de gemeente sowieso ondernemertje aan het spelen met de semi-overheid van HVC? De commerciële inzamelaars en verwerkers van afval werken veel effectiever door de concurrentie die er dan is en dat is altijd goedkoper voor een gemeente dan wanneer het gedaan wordt door een organisatie die al weet dat ze hoe dan ook toch het werk mogen doen.

  reageer
 • Karel

   

  Een andere vuil ophaal dienst waarover de gemeente Lelystad (en dus haar burgers) zeggenschap zou hebben, zou inderdaad geen kwaad kunnen. Steeds vaker wordt de container maar half geleegd, en als je dat doorgeeft ligt het uiteraard aan jezelf. Ook een afspraak om grofvuil op te halen duurt weken voor ze komen.

  reageer
 • Poe

   

  Gelukkig wel...anders graag ook stoppen met het betalen voor fietspaden (ik fiets niet), zorgtoeslag (krijg ik niet), AOW (zal ik nooit krijgen), huurtoeslag (krijg ik niet), groenvoorziening in andere wijken (ben ik nooit), werkvoorziening (ben al voorzien), gratis tv's voor bijstandtrekkers (heb al een tv en geen bijstand) etc etc. Dat heet een samenleving....

  reageer
 • Inwoner

   

  Bindend Lokaal wie of wat is dat?

  reageer
 • Herman

   

  Dat je de verliezen voor rekening van een ander moet laten heeft HVC dus gewoon van de gemeente Lelystad afgekeken. Want die schuift zijn(haar?) eigen verliezen weer af naar de bevolking. Denk maar even aan het verliesgevende parkeerbeleid. Daar moet elke inwoner (ook die zonder auto) aan mee betalen.

  reageer
 • Karel

   

  Gemeente Noordoostpolder loopt voor € 14 mln. risico bij HVC maar wethouder Poppe weet nergens van.

  reageer
 • Bindend Lokaal Lelystad

   

  Dat riep BLL al jaren, maar het college wilde niet luisteren!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert