Grafvernielers zijn 8 en 9 jaar oud

ALMERE
De politie heeft twee jongens van 8 en 9 aangehouden voor de vernielingen en diefstallen op de begraafplaats in Almere Stad. De kinderen komen uit Almere. Ze kunnen niet vervolgd worden omdat ze jonger dan 12 zijn.

Wel wordt er gekeken of de schade op de ouders kan worden verhaald. De jongens hebben toegegeven dat zij verantwoordelijk zijn voor de vernielingen.

In totaal werden er tientallen graven geschonden. Getuigen hadden de twee jongens gezien. De politie heeft hun ouders direct op de hoogte gesteld. Uitvaartorganisatie Yarden, die de begraafplaats exploiteert, beraadt zich nog op juridische stappen.

reacties (75)

 • vader

   

  Ik verwijt volgens mij niemand. Wil alleen maar zeggen dat kleine kinderen wel degelijk weten hoe ze zich moeten gedragen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik heb over deze kwestie, jaren geleden alweer, een brief van mijn WA-verzekering gehad. Nadrukkelijk wordt met opzet veroorzaakte schade uitgesloten.

  reageer
 • Tonnie

   

  Goed lezen aub : gezin : respect bijbrengen , ik ben niet diegene die over een ander kan oordelen , maar goed lezen en voortijdig conclusies trekken zijn 2 verschillende dingen m.i.

  reageer
 • Jeroen

   

  Daar heb ik zeker wel bij stilgestaan, maar hoe kun je andere ouders dan verwijten dat niet te doen? Gelukkig is dat leed niet aan iedereen besteed.

  reageer
 • Jeroen

   

  Wel als je daarbij het verwijt maakt dat andere ouders dat niet doen, en het zo niet bijbrengen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • maan

   

  Ja als jij het zelf opzettelijk doet, maar niet als je kinderen opzettelijk iets kapot maken! De ouders waren hier niet zelf bij dus hebben zij dit niet opzettelijk gedaan.

  reageer
 • maan

   

  Dat betalen ze wel. Over het algemeen kunnen de ouders hier niets aan doen en zij zijn als het goed is verzekerd voor aansprakelijkheid. Als kinderen een steen tegen je auto gooien doen ze dat ook met opzet en word de schade ook gedekt via WA verzekering.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Kijk eens bij de kleine lettertjes bij 'opzettelijk' zou ik zeggen. De WA-verzekering betaalt dit waarschijnlijk niet.

  reageer
 • maan

   

  Wel eens bij stilgestaan dat deze vader zijn kinderen misschien wel elke zondag meeneemt naar een begraafplaats, omdat daar misschien hun mama of broertje of zusje begraven ligt!! Moet deze vader dat dan maar niet meer doen en in plaats daarvan maar naar een pretpark gaan? Wie ben jij om over de zondaginvulling van deze vader te beslissen?

  reageer
 • Klaas

   

  Ik neem ze mee naar een pretpark, dat vinden ze veel leuker en kunnen ze kind zijn

  reageer
 • Marko

   

  juist Ron , jij snapt het, het graf van mijn vrouw is beschadigd en voor mijn schoonmoeder is de schade onherstelbaar

  reageer
 • Dave

   

  Waarschijnlijk neemt hij zijn kinderen mee naar het graf van een dierbare.Lijkt mij niet zo raar.

  reageer
 • maan

   

  Sommige mensen schijnen nog steeds te denken dat de kinderen van 9 jaar nu net zo weinig weten, als de kinderen van 9 jaar 30/40 jaar terug! De kinderen van tegenwoordig weten echt wel veel meer dan dat wij 9 waren. En weten heeel goed het verschil tussen een speeltuin en begraafplaats.

  reageer
 • Jay

   

  Als je als stel in staat bent om een kind te verwekken, betekent dat nog niet dat je in staat bent om daar een goed mens van te maken. Je mag toch ook niet zomaar in een auto stappen ook al kun je er tien kopen? Waarom mag je dan wel zomaar kinderen fokken en ze voor galg en rad laten opgroeien? Oh ja..... GEWOON OMDAT HET KAN. De walgelijke manier van leven van de jaren '10.

  reageer
 • kiu

   

  kinderen van 9 weten niet wat wel of niet mag op een begraafplaats? ???? d Dus als het geen begraafplaats was dan is het wel ok om andermans spullen te vernielen?

  reageer
 • Jeroen

   

  je neemt je kinderen elke zondag mee naar een begraafplaats?

  reageer
 • Adh

   

  Ik versta toch echt iets heel anders bij kattenkwaad dan het vernielen van graven hoor...

  reageer
 • S. de Liefde

   

  Schokkend, verdrietig, respectloos en onbegrijpelijk. Wat een verdriet voor de mensen wiens geliefde's graf is vernield, zo erg! Heel veel sterkte om dit te verwerken, ik weet hoe het voelt. Verder... jeetje, het zal je kind maar zijn dat zoiets doet. Het zijn kinderen, maar niet zo jong dat ze niet weten dat wat ze hebben gedaan fout is. Afin, het is niet aan mij om een mening te hebben over de oorzaak van hun gedrag. Feit is, dat het absoluut niet door de beugel kan. Ik hoop dat er een fikse straf komt, die helpt de kinderen weer op het 'rechte pad' te brengen. Ook hoop ik, dat de ouders van deze kinderen geholpen worden, om met alle media-ellende die ze over zich heen krijgen om te gaan.

  reageer
 • romareeve

   

  Mijn moeder ligt ook daar begraven. Ook ik was geschokt toen ik van de vernielingen en diefstal hoorde. Wat mij betreft valt dit absoluut niet onder kattekwaad en opmerkingen in de zin van gelukkig spelen deze kinderen buiten gaan nergens over. Ook dat ze te jong zijn om te weten wat een begraafplaats is. Ook onze kinderen wisten dit al op de leeftijd van deze kinderen. Toch denk ik hoe vreselijk het ook is dat kinderen van 8 en 9 nog niet kunnen overzien wat de impact van hun daden betekenen voor nabestaanden. Hopelijk leren ze van hun fouten want dit kan en mag niet. Een graf is vaak het enige tastbare van je overleden geliefde. Mensen waarvan de graven beschadigd zijn kunnen via hun WA verzekering de ouders aansprakelijk stellen.

  reageer
 • Ikke

   

  Zelfs een kind van 9 moet weten wat een begraafplaats is. Zoniet, dan klopt er iets niet in de opvoeding.

  reageer
 • San

   

  Dat lijkt me wel een punt van opvoeding als er in de nabije omgeving een begraafplaats ligt. Dan stel je toch dat de kinderen daar niks te zoeken hebben en praat je over wat het precies inhoudt, een begraafplaats. Op die manier draag je bij aan gewetensvorming van het kind.

  reageer
 • Ron.

   

  Als de ouders een aansprakelijkheidsverzekering hebben wordt de schade keurig betaald. Het leed van de nabestaanden is onbetaalbaar.

  reageer
 • jolanda

   

  gewoon afblijven met je poten.

  reageer
 • vader

   

  Ik neem mijn kinderen elke zondag mee ( zes is de jongste) hierbij leren wij als ouders hoe je je dient te gedragen op een begraafplaats. Respect is waar wij met het gezin veel waarde aan hechten. Dus ook jonge kinderen weten hoe en kunnen zich gedragen op een begraafplaats.

  reageer
 • Dennis

   

  De emotie goed te begrijpen, maar kinderen van 8/9 zijn nog niet zo ver ontwikkeld dat zij dit soort gevolgen juist kunnen inschatten. Niet toerekeningsvatbaar. Ouders zijn aansprakelijk.

  reageer
 • Gerten

   

  Wie zegt hier dat we dit moeten goedvinden?

  reageer
 • Gerten

   

  Zelfs Prins Bernhard deed heel stoute dingen. Wat een onzinnige kritiek hier, zowel op die kinderen als op hun ouders. De allerbeste opvoeding geeft geen garantie op goed gedrag van kinderen.

  reageer
 • Faerie

   

  Sommige reacties... pff een begraafplaats is nimmer een speelplek! Als ouder hoor je je kind gewoon te verbieden om te spelen op een begraafplaats en uit te leggen waarom dat niet gewenst is. Doen ze dat dan toch en erger, zoals hier, vernielen ze spullen, dan flinke trap onder de reet, oorvijg en voor straf een tijd lang laten helpen de straat schoon te houden. Naast dat de ouders die gefaald hebben om dat bovenstaand simpele feit aan hun kinderen over te brengen alles laten betalen. Punt.

  reageer
 • Almere

   

  Er is niks mis gegaan bij deze ouders. Ze hebben gewoon hun kinderen buiten laten spelen ipv achter een game te laten zitten. Een kind van deze leeftijd heeft niet het vermogen om de gevolgen van hun daden, die ze in hun speelsheid doen, te overzien. Ik blijf het nog steeds kattekwaad noemen, zonder af te doen van de emotionele gevolgen voor nabestaanden. En daarbij, wie heeft het met zijn of haar kinderen van deze leeftijd, al over de dood en wat wel of niet op een begraafplaats mag gehad? Dat zal toch eerst uitgelegd moeten worden.

  reageer
 • radeloos mama

   

  mijn kindje ligt hier! en dit is echt geen kattekwaad hoor! kon mijn kindje maar kattekwaad uithalen oo kon dat maar... gewoon normaal een kind zijn en niet daar liggen .

  reageer
 • Rutger

   

  Verknipte kinderen, nu al. En ouders die zich weleens achter de oren mogen krabben waar het toch is mis gegaan.

  reageer
 • helma

   

  als jouw kind van 9 besluit toch eens over je gestelde grenzen te gaan...heb je hem meteen niet opgevoed, lekker he weet je dat vast!

  reageer
 • tamara

   

  Amen!! Jeeeeetje wat een bekrompen mensen zitten er toch soms tussen....

  reageer
 • Almere

   

  Gewoon straffen, taak straf Laat ze maar de begraafplaats schoonmaken. En gewoon de kosten verhalen op de ouders.

  reageer
 • ck

   

  Kattenkwaad noemt iemand dit? pffffffffff

  reageer
 • marco

   

  iedereen probeert hun kinderen goed op te voeden en brengt zijn kinderen manieren en regels bij maar als een kind buiten is kan je niet weten wat hij daar uitspookt je kan moeilijk op zijn lip blijven hangen en elk kind vreet wel eens wat uit alleen de een wat erger dan de ander

  reageer
 • maan

   

  Helemaal mee eens! Wil wel eens weten hoe de mensen zouden reageren op dit in hun ogen kattenkwaad, als het een graf van hun eigen kindje was geweest want dat waren het kindergrafjes. Nu is het natuurlijk zo dat het uberhaupt fout is kindergraf of niet. Maar mensen die dit gedrag als normaal kattenkwaad beschrijven zouden eens moeten kijken bij de ouders van de kindjes die daar liggen. Wat een leed dit weer geeft. Een kind begraven is werkelijk het ergste wat een ouder moet doen, en dan lopen er kleine kinderen de graven te slopen. En dan zijn er hier mensen die dat gedrag beschrijven als baldadigheid en kattenkwaad. Kattenkwaad is in mijn ogen belletje trekken enz. maar zeer zeker niet dit.

  reageer
 • bezoeker

   

  dus dit moeten we maar goed vinden, je dierbare zal er maar liggen. op 9 jarige leeftijd weet je wat je doet, dus flink straffen.

  reageer
 • paula

   

  ze moeten met hun handen van anders mans eigedom afblijven. ze kunnen ergens anders gaan spelen dan op een begraafplaats waar veel verdriet is . baaldagigheid zoek een hobby! niet iemandsverdriet nog kleineren.

  reageer
 • Nou

   

  Al zijn ze er nooit geweest, ik neem aan dat ze niet achterlijk zijn en dondersgoed weten waar ze mee bezig zijn.

  reageer
 • Precies!

  reageer
 • marco

   

  Of het nou een begraafplaats is of niet, ze hebben gewoon van andermans spullen af te blijven, ik heb zelf een zoon van 9 en het is nog altijd zo dat ouders de grens stellen en niet de kinderen. Dus het feit of ze al dan niet eerder op een begraafplaats zijn geweest doet helemaal niet ter zake. Eens kijken hoe jij reageert als dit bij een graf van een van je dierbaren gebeurt.

  reageer
 • Rob

   

  Helemaal gelijk!!!!!

  reageer
 • Almere

   

  kinderen die in hun baldadigheid iets gedaan hebben wat absoluut niet goed te praten is. Deze kinderen kun je niet publiekelijk straffen en alzeker de ouders niet. Hooguit de schade verhalen. Deze kinderen zijn tenminste nog buiten ipv de ganse dag achter een beeldscherm games te spelen. Dat daarbij soms kattekwaad uitgehaald word is nu eenmaal zo. Dat ze een standje verdienen is duidelijk en daar leren ze alleen maar van, maar het zijn en blijven kinderen met hun kinderlijk speelse gedrag. Kinderen leren ervan door af en toe op hun bek te gaan..

  reageer
 • maan

   

  Sorry, ik geloof dat ik je niet helemaal begrijp. Of jij begrijpt het niet helemaal. Ook kinderen van deze leeftijd weten dondersgoed dat ze daar dingen hebben gedaan die niet mogen. Kinderen in deze leeftijdscatagorie weten heel goed dat ze op een begraafplaats graven aan het vernielen waren. Word eens wakker kinderen van tegenwoordig zijn echt niet achterlijk hoor!!!

  reageer
 • Rick

   

  Kortzichtig?? ook kids van 8/9 jaren horen niet te slopen, ook niet op een begraafplaats!! Dat is iets wat je ze kunt bijbrengen inde opvoeding. Heeft niets te maken of ze ooit op een begraafplaats zijn geweest. Afblijven van andermans spullen!

  reageer
 • Mon

   

  Niet alleen de kinderen oppakken maar ook de ouders! Tijd dat we terug gaan naar de tijd dat ouders de kinderen weer zelf gaan opvoeden ipv dat ze hun verantwoording afschuiven.

  reageer
 • astrid

   

  je bent ziek als je dit doet of je nou 8/9bent of ouder je hebt daar niks te zoeken laat ze als straf maar de smerige klusjes opruimen.je bent niet goed opfevoed anders doe je dit niet

  reageer
 • Knalletje

   

  Jeugd, al dan niet baldadig, wordt OUDER, Pop. Niemand wordt jonger.

  reageer
 • Marja

   

  Ouders dienen zichzelf aan te pakken!

  reageer
 • Jopie

   

  Gezien de ouders mede verantwoordelijk zijn , moeten zij aansprakelijk worden gehouden voor het gedrag van deze kinderen . Wellicht een half jaar verplicht onderhoud uitvoeren op de begraafplaats , op woensdagmiddag , de kinderen verplicht meenemen en deze laten meehelpen onder toezicht van de beheerder , straffen zal moeilijk gaan gezien hun leeftijd . Maar respect bijbrengen moet een 1e vereiste zijn.

  reageer
 • henk

   

  kind of niet ook gewoon straffen. geef ze een prikker en straatvuil opruimen.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Nou het is op die leeftijd nog best bij te sturen gelukkig. voorbeelden te over

  reageer
 • Kaassie

   

  Lees eens goed : 8 en 9 jaar ! Hoe vaak neem je kinderen op die leeftijd naar een begraafplaats mee? Zij weten niet beter en de ouders zouden / hebben dit nog niet kunnen vertellen. Kinderen op die leeftijd neem je niet mee en ga je ook niet vertellen, dat waar ze nooit geweest zijn, bepaalde dingen niet mogen. Wat een boel flapdrollen zonder inzicht en zonder verstand reageren hier toch, het blijft mij verbazen hoe kortzichtig mensen kunnen zijn

  reageer
 • marian

   

  8 en 9 jaar en nu al geen respect wat moet dat worden als ze in de pubertijd zitten als ze zich nu al vervelen wat moet dat worden als ze ouder zijn

  reageer
 • johan54

   

  Ver van de bewoonde wereld? Dee begraafplaats/crematorium ligt aan de rand van een woonwijk!!

  reageer
 • pop

   

  8 en 9 jaar straffen uitdelen schade vergoede aan de nabestaande en de ouders verplicht een opvoed curses volgen laten de baldadige jeugd word steeds jonger daar baal ik van

  reageer
 • Maan

   

  Ze werden gezien door getuigen!! En bij die getuigen is het niet in hun hoofd opgekomen, om hier wat van te zeggen tegen deze kinderen. Sorry maar ik begrijp dit niet. Je moet hier kinderen van deze leeftijd toch gewoon op dit gedrag aanspreken!! Het hadden mijn kinderen niet moeten zijn, want die hadden echt een jaar niet meer naar buiten gekomen hoor, ja in de tuin maar verder echt niet. Kinderen van deze leeftijd weten echt wel wat ze daar gedaan hebben en dat dat niet mag.

  reageer
 • Johan

   

  Toen deze man t plaatste was de leeftijd nog niet bekend gemaakt. Maar in de opvoeding is wel echt iets mis gegaan.

  reageer
 • Nancy

   

  Ik stel voor de kinderen op woensdag middag de rommel en schade op te laten ruimen. De ouders financieel aansprakelijk te stellen. Op deze leeftijd zulke waanzinnige dingen doen belooft niet veel goeds voor de toekomst!

  reageer
 • Michael

   

  "of de schade kan worden verhaald" hoezo of...gewoon vergoeden!

  reageer
 • knuffel74

   

  8 en 9 jaar sorry hoor ligt best afgelegen jammer dat er ouders zijn die niet weten of kijken waar hun kinderen uihangen

  reageer
 • pino

   

  8 jaar ? en dan speel je, meerdere dagen, zo ver van de bewoonde wereld vandaan? welke ouder laat zijn kind zolang alleen en uit het oog ?

  reageer
 • Ikke

   

  Ziekelijk! Zo jong, waar moet dat heen!

  reageer
 • vogel

   

  ongeacht de leeftijd toch flink straffen,dit soort dingen kunnen gewoon echt niet,waar eindigen zulke jongens anders als ze dit ongestraft kunnen doen.

  reageer
 • Yo

   

  Jeetje 8 en 9 jaar.... Waar moet dat heen. Hopelijk pakken de ouders dit heeeeel goed aan!!!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik denk dat het vast (willen) zetten van kinderen van 8 en 9 op zich al crimineel te noemen is.

  reageer
 • Tjibbe

   

  Laten we wel stellen dat het hier gaat om kinderen van 8 en 9 de enige die hier flink op hun donder moet hebben zijn de ouders. Die hebben in elke vorm van opvoeding gefaald.

  reageer
 • gerh.

   

  flink aanpakken die lui vooral in hun portemonee!

  reageer
 • Adje

   

  Gelukkig. Dat is knap om met zo weinig informatie toch mensen te kunnen vinden. Hebben ze een portemonnee verloren?

  reageer
 • cire63

   

  Verplicht half jaar helpen bij onderhoud graven. Dat leert ze wel om dit noooooiiiitttt meer te doen.

  reageer
 • Poe

   

  Grafschennis is een van de zwaarste vormen van criminaliteit die ik me kan verzinnen. Tijdje vastzetten die idioten.

  reageer
 • wilma

   

  wat een mooi nieuws, hopelijk de dingen die ze hebben meegenomen weer terug. Sterkte voor diegene die het zijn overkomen.

  reageer
 • Karel

   

  Dat zijn berichten!

  reageer
 • JW

   

  Kindergraf of elk ander graf: Het blijft gewoon ziek. Goed dat er mensen aangehouden zijn.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert