Alle intochten met zwarte Zwarte Piet

FLEVOLAND
Bij alle Flevolandse Sinterklaasintochten blijft de Zwarte Piet zwart geschminkt. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland langs de organiserende comités. De zwarte kleur van de Piet staat ter discussie omdat het racistisch zou zijn. Enkele gemeenten in Nederland wijzigen daarom het uiterlijk van de Piet.

StEP Noordoostpolder, die al jaren de intocht organiseert, heeft begin dit jaar aan de gemeente Noordoostpolder gevraagd of er nieuwe richtlijnen komen. Maar die zijn nooit gemaakt. Daarom organiseert Margo Maljaars van StEP Noordoostpolder alles precies zoals voorgaande jaren.

Een woordvoerder van Lelystad geeft aan dat het college totaal niet bezig is met de Sintviering. "Veranderingen zijn niet aan de orde."

Organisator Alois Michielsen van Stichting Activiteiten Dronten laat weten dat alles hetzelfde blijft, inclusief dus Zwarte Piet. "Aan deze traditie in Dronten gaan wij niet tornen."

Op Urk heeft burgemeester Pieter van Maaren eerder dit jaar al via Twitter laten weten dat ook in zijn gemeente niets gaat veranderen.

Een woordvoerder van de gemeente Almere zegt dat het college er "nog geen gedachten over heeft" om iets te wijzigen. Uit een onderzoek van de gemeenteraad onder bijna 1.000 Almeerders blijkt weinig animo om de traditie met Zwarte Pieten aan te passen.

Volgens burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde heeft Zwarte Piet niets te maken met racisme en blijft wat hem betreft alles bij het oude. Dinsdag is er nog wel overleg tussen Gorter en winkeliers over de sintintocht


reacties (75)

 • .\/\/.

   

  We gaan toch niet blaffen?

  reageer
 • Martin

   

  Tsjonge tsjonge, volwassen mensen die een puur kinderfeest gaan gebruiken om hun gelijk te halen. Vraag het de kinderen zelf! Die weten geeneens waar deze discussie over gaat. cadeautjes, pepernoten, sint en pieten. Daar gaat het hun om. Beetje hetzelfde als ouders die langs het voetbalveld de wedstrijd van de kinderen staan te verpesten. Laat de kinderen lekker genieten van hun feestje.

  reageer
 • Jan

   

  Dus je accepteert niet de mening van de meerderheid? Jammer, je woont in een democratie en zo werkt het hier. Je blijft maar doorzeuren als een klein kind dat zijn zin niet krijgt. Kappen nu!

  reageer
 • .\/\/.

   

  "staat het je niet aan dan doe je er niet aan mee,sluit je ogen en oren". Nee, zo gaan we dat dus beslist niet doen. Het staat mij en anderen niet aan, en we vertikken het om onze 'ogen en oren te sluiten' voor iets wat naar onze smaak absoluut niet in orde is. Dat recht hebben we, en we laten het ons niet afnemen.

  reageer
 • Bert van der Graaf

   

  Wanneer houden we nou eens op met de zotte "discussie"of eigenlijk is er geen discussie,staat het je niet aan dan doe je er niet aan mee,sluit je ogen en oren,Hou alsjeblieft op met dit zinloze gezever. Zwarte piet is zwart en blijft zwart,zwarte piet is geen racisme en zwarte piet is en hoort bij ons land punt. staat je dit niet aan dan ga je maar weg.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • A.

   

  welke knecht dan wel slaaf had gouden sierraden, leuke vrolijke goed onderhouden kleding en mocht cadeautjes weg geven? er is geen vergelijking te vinden tussen knechten/slaven en zwarte piet behalve het vergezochte blanke 'baas' donker personeel.

  reageer
 • hahaha

   

  ga ff afkoelen denk om je bloeddruk....

  reageer
 • San

   

  Emo ouders? Dit gaat niet om emo ouders. dit gaat om het feit dat Nederlandse tradities moeten veranderen voor mensen die van oorsprong niet Nederlands zijn. En ik weiger me aan te passen aan hen! Moeten wij eens proberen als wij naar een ander land emigreren. Dan word je in je gezicht uitgelachen. Dus: Nee ik doe niet mee aan deze klucht. Die zeikerds bereiken hier alleen maar het tegenovergestelde mee!

  reageer
 • Sophie

   

  Helemaal mee eens

  reageer
 • Neve

   

  Juist ge&qout hoor. By the way.: " vindt ik het heel goed verwoord. "

  reageer
 • Gerbranda

   

  Yeahhhh, ik ben zo blij dat er mensen in Flevoland wonen die het wel snappen!! Handen af van dit prachtige Kinderfeest! :)

  reageer
 • mij

   

  ik ben het helemaal met je eens.

  reageer
 • raymond

   

  weg met ons! dit kennen wij uit deze hoek.

  reageer
 • Henny

   

  Geweldig dat zwarte piet blijft het is een traditioneel kinderfeest! En zwarte piet is alleen maar zwart omdat hij door de schoorsteen kruipt!!!!

  reageer
 • Me

   

  Kinderen vinden zwarte piet echt niet ondergeschikt.

  reageer
 • Me

   

  Praat lekker voor jezelf. Je bent toch echt in de minderheid!

  reageer
 • Me

   

  De meerderheid vind dat zwarte piet moet blijven.

  reageer
 • me

   

  waarom maakt iedereen zich zo druk om zwarte piet in Nederland? En niet om die van onder andere Suriname en Belgie? Heel vreemd!

  reageer
 • Don Leo

   

  Juiste actie.

  reageer
 • lexie

   

  en binnenkort vertegenwoordigd de gekleurde medemens de meerderheid van de bevolking dus binnenkort geen sinterklaas meer en ff later allemaal in een burka want dat heet democratie daar hebben we voor gestemd dus niet janken

  reageer
 • hahaha

   

  ja idd helemaal mee eens laat iedereen in zijn eigen waarde en respecteer elkaars culturen en feestjes en gewoontes! laat elkaar met rust en niet zeuren!

  reageer
 • Jones

   

  Als de gekleurde medemens ons cultuur niet aan staan?opzouten dan.ruimt lekker op,

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  Hoeveel van deze reacties zijn van kinderen? Of zouden die lekker aan het buiten spelen zijn? Strooi ze lieve kindertjes.

  reageer
 • Jay

   

  Ik zou meneer Peter wel een hengst kunnen verkopen om een prachtig feest als Sinterklaas een 'oubollige traditie' te noemen. Waarom is Nederland niet eens een beetje trotser op zijn eigen tradities? We moeten altijd alles maar naar beneden halen en belachelijk maken. Terwijl we juist op de barricaden zouden moeten als een paar linkse ze*kers zo'n feest wel eens even om zeep zouden willen helpen. AFBLIJVEN van ONS feest. Van ONS!!!!!!! Ik word echt steeds woedender op dat misselijke kliekje dat zonodig met zijn rug naar de intocht in Amsterdam moet gaan staan en dat werkelijk OVERAL een podium krijgt. BAH! Ik verheug me op de intocht en op Pakjesavond. Want ik ben een Nederlander en ik hou van onze eigen tradities.

  reageer
 • An

   

  We moeten niet altijd reageren op dingen die mensen zeggen. Als niemand gereageerd had op dat hele zwarte pieten gebeuren was er niks aan de hand. Gewoon wegvegen van tafel het is gewoon een kinderfeest en niemand zoekt er wat achter.

  reageer
 • Sophie

   

  Het is een feest wat al vele jaren wordt gevierd.Dat bedoel ik met ons feest. Niet veranderen omdat er een paar wat achter zoeken.

  reageer
 • Mees

   

  Heerlijk, terecht ook! Zwarte piet blijft zwarte piet. Niet mee eens? Dan blijf je maar binnen die paar dagen. Overal in Nederland staan moskeeën, overal in Nederland worden andere geloven en culturen geaccepteerd. Helemaal prima, geweldig zelfs, want zo hoort het in een multiculturele samenleving! Zolang de diabeten 'suikerfeest' blijven horen, de blanke vla in het schap van de supermarkt staat blijft zwarte piet zwarte piet, amen.

  reageer
 • witte piet

   

  ik hoor niemand van de tegenhangers klagen over 'blanke' vla

  reageer
 • fijn

   

  dan moet je nu bruine pieten doen want er zit roestwater in de meeste c.v.'s

  reageer
 • ok

   

  maar leg dat een kind eens uit(waarvoor dit feest bedoeld is)

  reageer
 • Jan

   

  En daar ge ja nu precies de flut mee in, wij blanke autochtonen. Daarmee zeg je wat er nu gebeurd is. Polariseren. Bedankt voor je opmerking, dit is waar het om draait, onschuldig kinderfeest ontaard in wij tegen hun. Dankzij die paar zeurpieten.

  reageer
 • naay

   

  lekker pepernoten en snoepgoed strooien! !!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Al je verhalen over rode rakkers, ontgroening en witte of bruine bonen of verkeerslichten hebben niets met het onderwerp te maken. De kern van de zaak is dat wat 'wij blanke autochtonen' als een onschuldige traditie zien door anderen als kwetsend wordt ervaren. Het ergste is dat men daar ontkennend, afwijzend, bot en grof op reageert, en kennelijk de empathie mist om enige deemoed aan de dag te leggen.

  reageer
 • jan bakker

   

  Helemaal mee eens!

  reageer
 • Raymond

   

  Gezien de vele reacties door het hele land, vraag ik mij af of de mensen die tegen Zwarte Piet zijn niet door hebben dat zij wat zij niet willen juist creëren. Voordat zij hiermee begonnen dacht werkelijk niemand dat hier de gekleurde medemens belachelijk gemaakt of gediscrimineerd zou worden. Hoe ver moet je gaan? Niet alle Rode Rakkers zijn roodharigen, schande! Ontgroening is een aanslag op Groen Links! Eet witte bonen in plaats van bruine bonen! Oranje in een verkeerslicht, dat doe je een vorstenhuis toch niet aan? En ga zo maar door. Mensen ga eens normaal aan het werk en bekommer je eens om wat er verder in wereld gaande is. Waar blijven deze mensen met demonstraties tegen IS? Als het toch over discrimineren gaat..........

  reageer
 • Nonsens

   

  Zo is het. Zwart is geen huidskleur. Kinderachtig gedoe over Zwarte Piet. Gewoon vieren.

  reageer
 • hoi

   

  zo is het houdt wat gij hebt

  reageer
 • .\/\/.

   

  "zwart is helemaal geen bestaande huidskleur" - er bestaan wel degelijk mensen die een echt ontzettend donkere huidskleur hebben, hoewel je die in Nederland niet vaak ziet. Maar dan nog is het geen 'non-discussie': of die kleur nu wel of niet (bijna) echt bestaat doet niets af aan het feit dat er een Blanke Baas met Zwarte Knechten ten tonele wordt gevoerd. Als er hier vrouwen in niqaabs of burqa's worden gesignaleerd is het land te klein, want dat benadrukt de ongelijkheid tussen man en vrouw die we (op papier) zelf wèl respecteren, maar een feest - voor kinderen nota bene- met Zwarte Mensen in de ondergeschikte rol behoort tot 'ons' cultureel erfgoed. Wanneer komt men er eindelijk eens achter dat het 'ons' van 1950 niet meer hetzelfde 'ons' van 2014 is?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat is makkelijk gezegd. Kan je het ook uitleggen?

  reageer
 • Koos W.

   

  Volgens mij is Piet alleen maar zwart omdat hij/zij door de schoorsteen is gekropen. Dus Pieten hoeven helemaal niet zwart te zijn. Zeker nu er bijna geen schoorstenen meer zijn. Als een ieder die voor zwarte Piet speelt nou zijn/haar eigen keuze daarin maakt is het geen probleem.

  reageer
 • Andrea

   

  Goed zo,afblijven van ONS feest

  reageer
 • Ester

   

  Heel goed van de gemeentes, blijf af van ons Sinterklaasfeest en als het niet zint, blijf je maar thuis. Zwarte piet is zwarte piet.

  reageer
 • A.

   

  inderdaad. nog even en de afrikaantjes in je tuin moeten ook anders benoemd worden.

  reageer
 • Peter

   

  dan is dat net zo inhoudloos als het onzinnige vasthouden aan een oubollige 'traditie'.

  reageer
 • Peter

   

  de geschiedenis leert, als men zich er in verdiept, dat ook tradities onderhevig zijn aan het tijdsbeeld waar wij op dit moment in leven. Dus zijn er ook tal van tradities die mee veranderen in een wijzigend tijdsbeeld. Maar het zijn nu de EMO ouders die vasthouden aan lang vervlogen tijden en alles onder het mom van dat een kind het niet zou snappen. Totale onzin, vorig jaar liepen er bij mijn baas al gekleurde pieten rond een geen kind heb ik vragen horen stellen laat staan klagen. Nogmaals, dat zijn de EMO ouders en de altijd klagende minderheid in dit inmiddels intolerante land. bah.

  reageer
 • Havenaar

   

  Waarom nou naar Costa Rica. Daar wonen helemaal geen zwarte mensen. Kun je beter Ghana noemen of andere equatoriale landen in Afrika.

  reageer
 • Espelaar

   

  Heel goed! Dus laten we het houden op een pikzwarte Zwarte Piet! Kwets je niemand mee. En de link met slavernij snap ik ook niet. Als die Pieten nou aan een ketting achter sinterklaas aan strompelen was het wat anders. Maar ze lopen er altijd erg vrij en blij omheen.

  reageer
 • Bas

   

  oh jee... we gaan elitair doen. Prachtig taalgebruik, helaas zonder zinnige inhoud

  reageer
 • jan bakker

   

  Ik snap helemaal niets van deze non-discussie: zwart is helemaal geen bestaande huidskleur: bestaat domweg nergens ter wereld! Wel b.v. bruin, van zeer licht (en lelijk zonnebank-bruin....) tot heel donker-bruin. Kortom, (roet-)zwart is geen menselijke huidskleur, dus de zeikerds die zich ook hierdoor al weer gediscrimineerd voelen moeten maar heel gauw gaan emigreren, naar b.v. Costa Rica......

  reageer
 • Joke

   

  Misschien ook wel MIJN feest! Daar weet u dus niets van. Mama zei altijd: denk goed na voor je iets zegt. Misschien heeft u hier iets aan. Fijne dag.

  reageer
 • Wendy

   

  Precies

  reageer
 • Wendy

   

  En ook dat is onzin dit is al jaren zo niemand die daar nooit bij heeft stil gestaan!

  reageer
 • Wendy

   

  Niks hebberig aan het is zo! De ramadan is toch ook hun feest niet die van ons of kwakoe! Hou toch op zeg pfff

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik denk dat 'traditie' niets rechtvaardigt. En zeker niet als het gaat om een vertoning waarbij een stereotiepe Blanke Baas aan het hoofd staat van al even stereotiepe Zwarte Knechten. Zelfbenoemde cultuurhistorici buitelen op het internet over elkaar heen, ze weten niet hoe snel ze tientallen verschillende versies over de geschiedenis van het sinterklaasfeest bij elkaar moeten liegen. Ik ben ook een Nederlander in hart en nieren, en ik schaam me voor het botte nationalisme van de nationalisten.

  reageer
 • Nederlandse in hart en nieren

   

  Het IS traditie. Dat u het niet zo ziet, verandert daar niks aan. Nederland moet zoveel inleveren door intolerantie van een paar die zich beledigd voelen door zwarte Piet, Negerzoenen e.d. Is dat nou het enige waar ze zich druk over maken? Zoek een fulltime baan of een hobby. Oh nee, zeiken is hun grootste hobby. Nederland is goed zoals het is. Nederland stelt de grenzen open voor een ieder, maar dan willen ze dat wij ons aan hun aanpassen? Omgekeerde wereld! Wij houden van onze tradities en houden die in ere. Staat ze dat niet aan, de grenzen staan ook open voor vertrekkende lui. Doei, tot nooit weerziens, je wordt niet gemist.

  reageer
 • ed

   

  prima! laten we dit a.u.b. houden zoals het altijd is geweest!

  reageer
 • Jan

   

  Intolerant ja, maar wel van een klein aantal. In Belgie hebben ze verbaasd gereageerd op de tegenstanders van zwarte piet, dat is daar totaal niet aan de orde, en ze noemen de tegenstanders juist intolerant.

  reageer
 • maan

   

  Dat zouden ze in heel Nederland moeten doen. Kinderachtig geklets met hun discriminatie.

  reageer
 • Lien

   

  en zo hoort het!! traditie moet traditie blijven!

  reageer
 • A.

   

  Gelukkig! Ik ben erg blij dat er voet bij stuk gehouden wordt. Zwarte piet heeft maar 1 kleur en en die moet behouden blijven!

  reageer
 • Sander

   

  Dit is puur stemmingmakerij. Niks racistisch aan. Mensen die hier om zeuren, zijn dingen aan het zoeken. Belachelijk dat mensen zo ver gaan om een kinderfeest te verzieken..

  reageer
 • Joke

   

  "Ons" feest klinkt wel een beetje hebberig vind ik.

  reageer
 • Peter

   

  Ja hoor. Steek je kop maar in het zand. Traditie? Schaamteloos intolerant!

  reageer
 • JW

   

  De kleur van Zwarte Piet stond al lang niet meer ter discussie. Het gaat er nu om dat enkele specifieke kenmerken veranderen/verdwijnen (oorringen, kroeshaar e.d.).

  reageer
 • Lely

   

  Prima en nu KAPPEN met deze oeverloze discussie !!!

  reageer
 • Ronja

   

  Toppie!! Zo hoort het ook! Discussie dan eindelijk gesloten :))

  reageer
 • kees d.

   

  In Suriname waar ook het Sint Nicolaas feest wordt gevierd zijn de zwarte pieten nog zwarter gesmienkt dan hier bij ons. Begrijp daarom ook niet waarom een paar gefrustreerde mensen hier ons feest moeten bederven.

  reageer
 • mij

   

  toppie

  reageer
 • Almere

   

  En zo hoort het ook!

  reageer
 • Sophie

   

  En terecht. Het is ons feest.

  reageer
 • SintAlmere.com

   

  Helemaal mee eens! Wat een belachelijke discussie. Wij zijn blij dat Flevoland dit kinderfeest traditioneel wil vieren!

  reageer
 • Aryan

   

  En zo hoort dat ook!

  reageer
 • Jan

   

  Heel verstandig om aan deze traditie wat betreft de kleur van de Piet niets gaan te veranderen.

  reageer
 • tamara

   

  Mooi zo kunnen we dan nu ook eens stoppen met die discussies...

  reageer
 • Johan

   

  Keurig!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert