Bezuinigingen treffen vooral welzijn

LELYSTAD
De nieuwe bezuinigingen in Lelystad treffen volgend jaar vooral instellingen op het gebied van welzijn. Dat blijkt uit de begroting voor 2015 van het college van b en w.

Volgens wethouder Jop Fackeldey is het onvermijdelijk dat organisaties minder geld krijgen en meer zelf moeten doen. Zo wordt er gesneden in onder meer vrijetijdsactiviteiten voor ouderen en jongeren, het sportwijkwerk en de ondersteuning van de brede school. Ook vervalt de complete subsidie voor het Gehandicaptenoverleg Lelystad (GOL).

De bibliotheek moet 76.000 euro bezuinigen op de activiteiten en culturele projecten en krijgt 36-duizend euro minder voor eboeken. De gemeente Lelystad snijdt voor bijna een half miljoen euro op de bedrijfsvoering. Of en hoeveel banen hierdoor verloren gaan is nog onduidelijk.

Voor versterking van de voor- en vroegschoolse educatie, de aanpak van zwakke scholen en hulp aan schoolverlaters wordt voorgesteld om 250-duizend euro uit de reserves te halen. Uit dezelfde reserves is geld beschikbaar voor het beheer van en activiteiten in het stadshart. Ook wordt geld uitgetrokken voor het aantrekken van inwoners en bedrijven.

Op 18 november besluit de gemeenteraad over de begroting.

reacties (21)

 • Barbara

   

  Ze moeten eens ophouden met dat "kosten de samenleving". Nee, het kost de graaiers zoveel, die ons geld nodig hebben als machtsbasis om hun baantjes mee te scoren. Ze moeten ook eens ophouden met constant het argument "geld" als voldoende argument te zien waarom iets anders moet. Alle andere overwegingen verdwijnen steeds meer uit beeld, ik denk dan aan menswaardigheid, ethiek, mededogen, en vooral grondrechten zoals privacy, medisch en ander zelfbeschikkingsrecht.

  reageer
 • frits

   

  Ik kan prima lezen en geef aan dat ik geen behoefte heb aan buurthuizen, gesubsidieerd of ongesubsidieerd. En als die groep niet wil betalen, moeten ze ook niet zeuren om een voorziening. En mensen die wel kunnen betalen, kunnen beter zorgen dat het stadshart wat levensiger wordt door daar naar de horeca te gaan.

  reageer
 • Betrokken bewoner

   

  Beste Frits, lezen is duidelijk niet jouw sterkste kant. Ik geef juist aan dat een buurthuis waar praktisch geen subsidie voor nodig was, om zeep wordt geholpen om juist de cultuur die in de jaren 70 niet massaal aanwezig was d.m.v. subsidies te helpen. Veel bestaande activiteiten die geld opbrachten moesten wijken voor gesubsidieerde activiteiten. Ook hier is het weer de minderheid die bepaald wat de meerderheid moet doen. Juist daarom komt de meerderheid hier ook niet meer. En inderdaad thee drinken kan ook in het Stadshart, alleen moeten ze daar betalen en dat is juist iets wat deze groep niet wil.

  reageer
 • Nicolette Blom-Mulder

   

  Laat Lelystad eens gezellig blijven dus aub niet bibliotheek. culturen en nog wat leuke dingen wegbezuinigen, dat is slecht voor de economie en is Lelystad niks meer aan om te wonen Ik vind ook geen goed idee of goed plan. Laat de wethouder maar ergens anders bezuinigen.

  reageer
 • frits

   

  Het wegbezuinigen van het GOL vind ik een rechtse keuze, en dat geldt voor meer keuzes. Ook zijn er klantonvriendelijke keuzes, zoals het sluiten van het stadhuis op vrijdagen. De begroting heb ik inmiddels ook gelezen, en dat bevestigt mijn beeld. Lelystad geeft veel te veel uit aan zaken ten behoeve van het bedrijfsleven en de economie, veel meer dan vergelijkbare steden. Zaken als citymarketing, toerismebevordering, evenementen en bedrijfspleinen hebben geen enkel aantoonbaar nut. Ondanks jarenlange forse bedragen, doet Lelystad het qua economie en werkgelegenheid niet beter dan andere middelgrote steden. Overigens zit de begroting van Lelystad slecht leesbaar in elkaar in vergelijking met andere gemeenten. Lijkt erop alsof allerlei uitgaven bewust over verschillende programma's verdeeld worden, om de werkelijke uitgaven onherleidbaar te maken. Ook is bijvoorbeeld cultuur weggestopt onder het stadshart. Vreemd.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ik

   

  Droom lekker verder, dat evenement is een stokpaardje van een wethouder en wordt zeker niet weg bezuinigd.

  reageer
 • henk

   

  wat een idioot onderbuikgevoel. waar baseer je dat op? Ik woon hier al dertig jaar vooralsnog is de stad er op vooruit gegaan. bezuinigingen doen pijn, voor iedereen. begrijp niet dat hebt GOL gekort gaat worden, daar kunnen ze mijn inziens een betere keuze in maken.

  reageer
 • Flopje

   

  Rechtse keuzes? Waar baseert u dat op? Vast niet op lezing van de begroting, want die ruim 400 pagina's zijn er pas sinds gisteren. De gemeente kan geen geld maken en dus ook niet uitgeven wat er niet is. Er is juist met man en macht, en met kunst en vliegwerk geprobeerd zoveel mogelijk in stand te houden van sociale voorzieningen die in andere steden gewoon worden gestopt. En daar hebben alle vijf collegepartijen even hard aan meegewerkt. VVD net zoveel als IPL, SP, PvdA en CU. Als u niet weet waar u over praat zou het beter zijn even te zwijgen voor u de stukken heeft bestudeerd.

  reageer
 • frits

   

  Van mij mogen alle buurthuizen en MFA's wegbezuinigd worden. Ik kom er nooit, en volgens mij de meeste inwoners van Lelystad niet. Totaal achterhaald jaren '70-gedoe. Thee drinken kan ook bij de horeca in het Stadshart, wordt het daar misschien nog eens gezellig.

  reageer
 • Betrokken bewoner

   

  Eerst helpt de gemeente een goed draaiend buurthuis om zeep (de Krakeling) om er dan vervolgens door welzijn een gesubsidieerd theehuis van te laten maken. Er wordt al jaren verkeerd uitgegeven, maar ja wie zijn wij?

  reageer
 • kniertje

   

  hehe eindelijk wordt er op deze zaken bezuinigd.

  reageer
 • Cc

   

  Welzijn lelystad doet weinig voor de jongeren afentoe een activiteit en dan het rest geld in de zak doen

  reageer
 • Sandra

   

  Ben benieuwd of de gemeenteraad ook gaat stoppen met het sponseren van een zeilevenement.

  reageer
 • frits

   

  Mee eens. Een schande dat hierop bezuinigd wordt, terwijl die flauwekul van een citymarketing door kan gaan. SP, PvdA en ChristenUnie moeten zich kapotschamen voor dit college. Van de VVD en de Inwonerspartij kun je die rechtse keuzes verwachten, maar niet van de andere partijen.

  reageer
 • frits

   

  Raar. De gemeente heeft inwoners via een enquete gevraagd waarop vooral bezuinigd moest worden. Stadspromotie/evenementen stonden bovenaan in die lijst, gevolgd door cultuur en sport. Bibliotheek en sportwijkwerk moeten nu inderdaad wat inleveren, al is het niet veel. Er wordt echter niets bezuinigd op stadspromotie/evenementen. De politiek negeert dus weer wat de inwoners willen. Vraag het dan niet als jullie de bewoners niet serieus nemen!!!

  reageer
 • Jos '56

   

  Gehandicaptenoverleg Lelystad bijvoorbeeld kan ik nou niet bepaald een luxe project noemen.

  reageer
 • Iwan

   

  Lelystad wordt straks een lege stad, waar je alleen woont en zo snel mogelijk uit weg gaat als je wil winkelen, een avondje uit of een leuk festival in een leuk stadshart wil meemaken. Triest...het was al niet veel, maar wordt nog minder.

  reageer
 • kustbewoner

   

  Geen subsidies in welke vorm dan ook aan Bataviawerf en Erfgoedcentrum en ook de bijdrage van de gemeente in toekomstig Batavialand intrekken.

  reageer
 • nee

   

  laten de wethouders bezuinigen op hun bugjet dan blijft er geld voor welzijn van de inwoners over. .....

  reageer
 • KC

   

  Ik hou mijn hart vast wanneer de taken van de overheid over gaan naar de gemeentes. Denk aan Welzijn, Jeugdzorg, e.d.

  reageer
 • Koos

   

  De gemeente moet keuzes maken, welke organisaties steunen we wel, en welke niet. Veel subsidies stammen nog uit de tijd dat we geld teveel hadden, maar dat is niet meer zo. Eerst moet de gemeente zich bezig houden met de primaire levensbehoeften van de inwoners, als er geld over is dan kunnen luxe projecten worden gesteund.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert