Politieke partijen willen heroverweging Lelystad Airport

FLEVOLAND
Vier politieke partijen uit Dronten en Zeewolde vragen de Tweede Kamer het besluit over de uitbreiding van vliegveld Lelystad te heroverwegen. De fracties van GroenLinks en SP uit Dronten en Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie uit Zeewolde hebben gezamenlijk een brief gestuurd.

Aanleiding zijn volgens de partijen de grote bezwaren die leven in de samenleving van de gemeente Dronten en Zeewolde. Er zijn vooral zorgen over de lage vliegroutes en de gevolgen van geluidsoverlast. Ook de vliegveiligheid zou sterk in het geding zijn.

De Tweede Kamer spreekt woensdag met staatssecretaris Wilma Mansveld over de uitbreiding van Lelystad Airport.

reacties (27)

 • Grove

   

  De huidige limiet van Schiphol van 510.000 vliegbewegingen worden zelfs door London Heathrow niet gehaald, dat vliegveld zit er zelfs 50.000 onder. Schiphol zal het nooit halen, Vliegveld Lelystad ombouwen wordt veel en veel duurder dan geplaned, vergelijkbaar met de Amsterdamse metro en is dus totaal onnodig. Ongelooflijk dom om vliegveld Lelystad te vernieuwen, totaal onnodig, de overlast bijv. rond Buitenveldert is minder dan rond vliegveld Eindhoven, dus waarom naar Lelystad? Maak drie geluidssectors rond Schiphol en bereken een nieuwe geluidslimiet met de huidige stille vliegtuigen en u ziet, Lelystad is geheel niet nodig. Tevens een besparing van meer dan € 650 miljoen, in deze tijd van bezuinigingen een welkom geschenk!

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Nee Maartje, zo reageer jij altijd! Jij schrijft altijd dat tegenstanders die met argumenten aankomen "roeptoeters" zijn. Zelf breng je zelden of nooit iets zinnigs naar voren in deze discussie. Terwijl ik alleen maar op EEN bepaalde persoon reageer, die stelt dat de baan net 180 graden van richting is veranderd. Ik heb niet veel verstand van de vliegerij, maar dat je een landingsbaan niet 180 graden kunt draaien, dat snap ik nou net nog wel. Trouwens: veel amdere voorstanders zijn inderdaad ook simpel of in elk geval hebben ze er een eigenbelang bij.

  reageer
 • Hannes

   

  Hier ben ik het helemaal mee eens, Nederland is hier veel te klein voor. Een pessimist is een optimist met veel ervaring.

  reageer
 • Bas

   

  wat een onzinnig geklets allemaal. Al die zogenaamd mislukte luchthavens waten niet aangeweze aan grote overloop luchthaven van Schiphol. Dus ook totaal niet vergelijkbaar. In eerste instantie is er wellicht veel overloop van personeel van Schiphol wat al in Lelystad woont, maar in de loop der jaren, bij al die miljoenen passagiers zal er genoeg werkgelegenheid bijkomen. Is dat soms de angst van vele beroepszeurkousen?

  reageer
 • Desiree

   

  Eindelijk een onderbouwd verhaal! Zelf ben ik er ook tegen (en niet omdat ik t niet in m'n 'achtertuin' wil hebben) maar m'n gezonde verstand gebruik. Ik hoop dat u gehoord wordt en niet achteraf 'ik heb u gewaarschuwd' hoeft te zeggen. Daar is toch ook een mooi spreekwoord over: beter ten halve gekeerd, dan ......

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • MW

   

  Ik weet niet waar jij het over hebt. Het personeel verhuist gewoon mee naar Lelystad. Dit zijn vooral prestige projecten van lokale en provinciale overheden. Kijk naar Maastricht, Eelde, enz........

  reageer
 • Maartje

   

  Natuurlijk zeggen alleen de tegenstanders iets zinnigs De voorstanders zijn simpel he opa

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  "Honderdtachtig graden gedraaid" en dan nog commentaar leveren op mensen die iets zinnigs zeggen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  bouwen dat vliegveld, niet ingaan op onderbuikgevoelens

  reageer
 • Gert

   

  Iemand wel eens naar Groningen airport gekeken? Dat moest het helemaal worden, flinke investeringen, nu wordt het terug gedraaid vanwege enorme tekorten. Zelfde bij Maastricht. En o ja, werkgelegenheid??? Hou toch op. Levert nagenoeg geen extra banen op. Snel stoppen deze onzin.

  reageer
 • Meier

   

  De politiek zou wijs zijn als men de uitbrending niet doorzet. Maak er een vliegveld van met opleidingen technisch gerelateerd aan luchtvaart er is een enorm te kort aan technische mensen in het algemeen. Nu is het geld weggooien, de grote luchtvaart heeft geen interesse en luchtverkeersleiding technisch ligt Lelystad Airport helemaal verkeerd onder het grote verkeersplein van Schiphol. (De TMA) Deze loopt tot aan de Veluwe rand, Operationeel is he tvliegveld ook niet goed gezien de beperking van ruimte. Denk even aan een missed approach en/of een ILS landing. Je moet met het vliegtuig 10 naut.mijl als gestabiliseerd zitten voor de baan dus draaien we in over Dronten. Laat het vliegveld zoals het nu is dan komen er weer investeringen. Door het vele gepraat en ondeskundigheid gaat veel geld verloren. Ik weet als gepensioneerd KLM-er hoe he teen en ander in elkaar steekt in de luchtvaart en weet waar over ik het heb. 40 jaar luchtvaart ervaring gooi je niet zomaar weg. Overheid en politiek wees wijs. Commissies van onderzoek kosten veel geld, de deskundigheid vind men in de luchtvaart zelf. De politiek praat helaas langs de deskundigheid heen en de rillingen lopen over je rug. Sommige dingen kunnen gewoon NIET.

  reageer
 • Tsja,

   

  De baan is net 180 graden andersom aangelegd, en wordt zo ook verlengd.... Wat een ongefundeerde opmerkingen hier..zeg

  reageer
 • Demo

   

  De tweede kamer is toch democratisch gekozen?

  reageer
 • Baantje

   

  De baan ligt op het meest voorkomende en dus meest veilige windrichting om te kunnen starten en landen, en wat een frustratie zeg, zonder Lelystad geen Dronten zullen we maar zeggen. De ontwikkeling gaat door...hoe dan ook. Het is onoverkomelijk wil de luchtvaart in de nabije toekomst kunnen groeien. Zeg maar Landelijk economisch belang en zeker goed voor de flevopolder... En daar gaan twee kleine politieke partijen uit Dronten ..... Waar..... Dronten ohhh Dronten echt niets tegen doen...... Daar is Dronten niet belangrijk genoeg voor..... Jammer dat wordt verhuizen.

  reageer
 • Henk

   

  Mooi gesproken en helemaal mee eens.

  reageer
 • Piet

   

  Als ik maar één seconde zou denken dat zo'n oproep zin zou hebben zou ik er blij mee zijn.

  reageer
 • Rinus

   

  Dit is roeptoeteren zonder kennis van zaken!

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Ben er ook voorstander van dat de baan 90 graden gedraaid wordt richting Lelystad. En dan eens kijken hoeveel inwoners en bestuurders opeens 180 graden van mening veranderen.

  reageer
 • Vliegveld

   

  Het is al lang besloten dat het vliegveld uit mag breiden prik maar door die luchtbel want het gaat gewoon gebeuren !!!

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Het is i.d.d. een zeer goed plan Lelystad Airport eindelijk is uit de grond te stampen. Alle tegenstanders ten spijt... Het komt er.... Jullie kunnen een hoop energie verliezen in het traineren van de ontwikkeling....... Maar het komt er. Het is nl. essentieel voor de luchtvaart over een paar jaar....

  reageer
 • Flevoboer

   

  Helemaal mee eens.

  reageer
 • bas

   

  Sommige mensen kikken erop om ondanks alle democratische beslissingen toch hun eigen denken er door te drukken. Doorgaans gevaarlijke mensen

  reageer
 • pldr

   

  Ze moeten heel dat plan de prullenbak pleuren.. en zoniet ... draai die baan dan maar 45 graden dat lelystad zelf met de overlast zit van het vliegveld wat ze zo graag willen... Wil je met de grote jongens mee doen dan moet je ook de lasten dragen.. en deze niet de omliggende gemeente Door de strot duwen.. Dit word het grootste fiasco uit de geschiedenis van flevoland.. Na lelystad zelf uiteraard! bah!

  reageer
 • Ik

   

  Mensen hou nou eens op. Bedenk eens wat het allemaal voor de werkgelegenheid doet. Ook voor mensen uit Dronten en Zeewolde. Laat de politieke partijen zich nou eens bezig houden met zaken die er echt toe doen. Doe eens wat voor je inwoners. En niet denken hoe je nu weer eens in het nieuws kan komen. Doe niet aan egotripperij maar doe wat terug voor diegene die je gekozen heb. En dat is niet je keren tegen werkgelegenheid.

  reageer
 • kees

   

  kom maar op met die vliegtuigen. goed voor flevoland.

  reageer
 • Hendrik

   

  GroenLinks is altijd tegen een vliegveld. Hun verzoek heeft dus geen waarde, want die heroverweging kan wat die partij betreft maar één kant uitvallen.

  reageer
 • Drontenaar

   

  Is een zeer goed plan!!! Sluiten dit dossier!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert