Publiek kan conserveren scheepswrak bekijken

LELYSTAD
Het publiek zal toe kunnen kijken hoe de IJsselkogge vanaf eind volgend jaar in museum Nieuw Land wordt geconserveerd. Het middeleeuwse scheepswrak ligt nu nog op de bodem van de IJssel bij Kampen. Volgens Peter Verdaasdonk, directeur van stichting Batavialand, wordt het "een attractie voor een breed publiek".

Batavialand
Het conserveren van de kogge zal het eerste grote project zijn van de nieuwe stichting Batavialand. Batavialand is de samenwerking tussen de Bataviawerf, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en museum Nieuw Land.

Voorbereidingen
Tegen museum Nieuw Land zal een soort tent worden gebouwd. Daarin komen twee compartimenten waarin de deskundigen van de Rijksdienst hun werk kunnen doen om de boot voor de toekomst te behouden. Het proces zal tussen de drie en vijf jaar duren en grofweg tussen de 500.000 en 1 miljoen euro kosten. Met name Rijkswaterstaat draagt hieraan bij, laat Verdaasdonk weten. De planning is dat half januari de contracten voor het project worden gesloten en dat het scheepswrak dan eind volgend jaar uit de IJssel zal worden gehaald en naar Lelystad getransporteerd.

Bijzonder wrak
Het scheepswrak is meer dan 800 jaar oud en uit eerste onderzoek blijkt dat het om een heel bijzonder exemplaar gaat. Niet alleen is het de oudst gevonden kogge, ook verkeert het nog in redelijke staat. Zelfs internationaal is er aandacht voor de bijzondere vondst.

Toekomst
Wat er na het conserveringsproces met de kogge gaat gebeuren is nog niet bekend. Kampen en de provincie Overijssel willen het scheepswrak graag in de Hanzestad tentoonstellen, maar Verdaasdonk zegt ook interesse in het Middeleeuwse schip te hebben.

reacties (1)

 • Andree

   

  Op de foto zijn ze al aardig gevorderd. Een mooie hal op de Noord-Oever van Kampen zou wel mooi zijn. Voor de afstand en bereikbaarheid zal het wel de Zuid-Oever moeten zijn.

  reageer
 • lelystedeling

   

  De foto bij dit artikel is ONJUIST, want het schip ligt nog op de bodem van de IJssel en ligt niet in een hal en wordt dus op dit moment niet geconserveerd.Misleiding ! Dit is een foto van een scheepswrak in museum Nieuw Land. Scheepswrak dient behouden te blijven voor Kampen daar is nl. de vindplaats en niet Lelystad, want RCE gaat waarschijnlijk de stad verlaten indien Batavialand niet van de grond komt.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert