Steeds minder geld in collectebussen

FLEVOLAND
Flevolanders gooien steeds minder geld in de ouderwetse collectebus. Haalden goede doelen in 2011 samen in onze provincie nog 908.000 euro op, vorig jaar gaven inwoners van Flevoland ruim een ton minder. Dit blijkt uit een analyse door dataplatform LocalFocus op basis van cijfers van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF).

Flevolanders gooiden vorig jaar gemiddeld 2,01 euro in collectebussen. Dat is 30 cent minder dan het landelijk gemiddeld. Inwoners van Urk doneren met 4,87 euro het meeste. Zij geven ruim vier keer zo veel als inwoners van Almere.

De collectes voor KWF Kankerbestrijding en Hartstichting waren in Flevoland de afgelopen jaren het meest succesvol. De opbrengst van KWF is sinds 2011 wel flink afgenomen.

Volgens het CBF zijn er meerdere verklaringen voor de teruglopende collecteopbrengsten. Zo neemt het aantal collectanten af en blijkt het werven van nieuwe lastig. Ook doneren mensen vaker dan voorheen via bijvoorbeeld internet.reacties (22)

 • hahaha

   

  vooral dat laatste slaat helemaal nergens op, wel grappig mensen als jij

  reageer
 • Bett

   

  Top Frank heb Ik ook Er is altijd klein geld nodig.

  reageer
 • Bett

   

  precies dnz hek goed die mensen die Door weer een wind komen doen dat geheel vrijwillig. Ik vind dat goed en geef altijd wat ook toen ik het slecht had een Euro of zo

  reageer
 • Bett

   

  Wat een onzin Theo en dat weet je zelf ook wel.

  reageer
 • Herman

   

  Ik heb gekeken wat de directie van goede doelen verdient, en ze zitten ruim onder de Balkenende- norm, in tegenstelling tot de graaiers bij banken en verzekeraars. Het ging mij om het gezeur van niet naar het buitenland. Ik vroeg me af, of de meneer die z'n eigen vrouw als goed doel beschouwt - die het blijkbaar niet goed heeft - wel aan Nederlandse doelen zou geven.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hoi

   

  Ik geef alleen geld voor ernstige ziektes, stort geen geld voor zielige ezels, otters, oversteekplaatsen voor egels en padden.

  reageer
 • Ga maar eens kijken hoeveel het personeel verdient bij deze organisaties, en hoeveel geld er aan reclame wordt besteed. Ik geef alleen nog maar aan goede doelen waarbij niets aan de strijkstok blijft hangen. Die zijn er genoeg maar je moet wel even de moeite nemen om ze te vinden.

  reageer
 • Herman

   

  En als er collectanten komen voor de Nierstichting? Hartstichting? Reumafonds? etc......

  reageer
 • bert

   

  Zolang de direkteur van de "goede doelen" club nog meer dan een ton verdient , krijgen ze van mij ook niks.

  reageer
 • Theo

   

  Ik geef niet aan de deur omdat ik bijna nooit meer klein geld heb. Ik pin alles! Is dat ook niet de reden dat Almere minder geeft?

  reageer
 • Pzaal

   

  Ik doneer helemaal niets. Zolang het geld onderweg steeds ergens aan de strijkstok blijft hangen of er weer eens een inhalige bestuurder geld steelt blijft mijn portemonnee gesloten. Heb zelfs een sticker op me voordeur dat ze bij mij niet hoeven aan te bellen.

  reageer
 • Koos W

   

  Collecteren is ook wel een beetje achterhaald. Ik heb ook bijna geen cash meer in huis, en via sms etc kun je heel vaak doneren, acceptgiro in de bus e.d. Dus geld geven aan een vreemde aan de deur met of zonder bus is een beetje uit de tijd.

  reageer
 • frits

   

  zo lang dat mooie kabinet geld naar het buitenland stuurt hoef ik niks te geven , en daar bij komt nog er is maar een goed doel waar ik geld aan uit geef dat is me eigen vrouw

  reageer
 • Leon

   

  helemaal mee eens Robbie. laatst had ik de Hartstichting. niet voor een eenmalige machtiging maar doorlopend. 7 euro per maand. Ja doegie!

  reageer
 • Sjors

   

  Ik kan mij niet heugen wanneer er hier een collectant aan de deur is geweest. Ze zouden de collectebus dames misschien beter moeten gaan controleren of ze wel voor de volle 100% collecteren, zodat mensen een gift kunnen geven. Ik geef graag, maar dan moeten ze wel langs komen.

  reageer
 • bert

   

  Veel te veel onduidelijk volk aan de deur. Meestal hebben ze wel een vaag pasje om de nek , maar die kan iedere oplichter wel maken. Tijdje geleden nog volk aan de deur voor een "kinderkamp". Volstrekt obscuur . Ik geef liever via de bank naar erkende goede doelen. Je hebt dan ook nog een betalingsbewijs.

  reageer
 • Dnz

   

  Ik zal altijd wat geven, soms echt weinig, maar ik geef meer omdat de collectanten in weer en wind (en precies tijdens het eten ;-( ) zich inzetten en ze ook nog uit de buurt komen dan dat ik precies weet welk goed doel of het is. Wij geven wel een vast bedrag weg aan KiKa en een ander doel (dit jaar: Vluchtelingenwerk) dat we voor dat jaar uitkiezen (meestal 2x 30 euro). We geven omdat we vinden dat we dat kunnen missen en andere mensen of instellingen het harder nodig hebben. please kom nu niet met de opmerking dat je niets geeft omdat je zelf niets hebt en dat de regering.. (vul verder zelf in..) ... lijkt mij dat je dan niet echt de prioriteit en de mogelijkheid kunt hebben om dit te lezen en ook nog een reactie te sturen. Je hebt armoede en armoede.

  reageer
 • frank

   

  probleem hier is vaak dat we geen cash in huis hebben. sinds tijdje apart potje in de gang voor staan. een collectant met lege handen naar huis sturen beviel mij niet.

  reageer
 • maan

   

  Dan halen ze dus nog minder op!

  reageer
 • Robbie

   

  Ze komen ook steeds vaker aan de deur zonder collectebus. Dan moet je een eenmalige machtiging afgeven voor een gift. Dat doe ik dus niet

  reageer
 • Xmas

   

  Door alle negatieve media berichten van directeuren enz. die hun zakken vullen of spoorloos verdwijnen met de buit.....ben ik ook wat voorzichtiger geworden met geven... Wel grappig trouwens dat de Urkers niet veel op hebben met Amnesty....Hahaha......

  reageer
 • Drontense

   

  Klopt ik heb ook collecte gelopen je krijgt het gevoel dat je voor je zelf geld op haalt.Mensen zijn niet zo vriendelijk meer .De mensen die het minder hebben geef vaak ook nog meer.Ik ga volgend jaar niet meer collecteren.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert