Vrees radicalisering bevestigd

DRONTEN
Er is in Dronten het afgelopen jaar in ieder geval éénmaal een officiële melding gedaan omtrent een persoon waarvan het vermoeden bestond dat zijn gedrag nader onderzoek rechtvaardigde, vanwege de vrees voor radicalisering. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Flevoland. Daarnaast heeft één ouder in Swifterbant aangegeven met de burgemeester te willen praten over IS.

De afgelopen dagen ontstond er discussie in de gemeente over dit onderwerp.
Burgemeester Aat de Jonge benadrukte zaterdag dat het om bijna tien jongeren zou gaan. Maar de moskeeën in Dronten herkennen dat beeld niet en zeiden dat hun leden niets te maken hebben met radicalisering. Nu blijkt toch dat één van de moskeeën de politie heeft gewezen op een bezoeker die zich verdacht gedroeg. Het zou gaan om iemand uit Pakistan of Suriname. Wat er verder met de meldingen is gebeurd is nog niet duidelijk.

Verder laten het Ichthus College, Almere College en Vluchtelingenwerk bij het asielzoekerscentrum in Dronten weten geen signalen te hebben voor mogelijke radicalisering. De collega's van burgemeester De Jonge in Zeewolde en Lelystad zeggen deze signalen niet te hebben gehad. Burgemeester Van der Werff van Noordoostpolder herkent zich in het beeld van Dronten, ook hij heeft signalen ontvangen.

reacties (17)

 • Aaltje

   

  Radicalisering is een grote zorg! Het betekend dat er steeds minder ruimte is voor het denkbeeld van de ander. Het is belangrijk dat we hier allemaal alert op blijven niet alleen naar IS toe .....maar ook in ons eigen denken. Ik schrik van de polarisatie in Nederland. Het oordelen en veroordelen van groepen mensen zonder te letten om wie het gaat. Het roeptoeteren zonder nuance aan te brengen. De gedachtegang " als je niet voor me bent dan ben je tegen me" is gevaarlijk want het maakt ieder gesprek monddood. Hiermee geef je radicalisering een voedingsbodem. Het lijkt me belangrijk om in de samenleving te blijven zoeken naar verbindingen. Het gaat er om wie je bent en wat je doet!

  reageer
 • Karin

   

  Weet je waar het mij om gaat? De zaak wordt omgekeerd! Marokkanen scoren hoog in criminaliteitscijfers, dus is elke Marokkaan een crimineel. Dat is iets wat niet gezegd mag worden! Maar zo wordt er wel tegen aan gekeken, dat weet jij ook. En dat stoort me. Elke nuance is zoek.

  reageer
 • John

   

  Zeker een les over rekenen gemist, het verschil is wel groot..... De ene dag 10, de dag erna 1..... Rara hoe komt dit..... Politiek spelletje, veel roepen en hopen dat men meegaat en meer geld krijgt....

  reageer
 • Piet

   

  Karin, wanneer je (sommigen) jongeren uit die groep aanspreekt op asociaal gedrag , voel je je algauw bedriegt , spreek echt uit ervaring . Tuurlijk zijn er ook socialen , maar wees niet blind : zoek eens uit waar we het meeste overlast/criminaliteit / enz mee hebben, en het mag niet gezegd worden, maar onderzoek jij eens, het aantal veroordelingen onder de verschillende bevolkingsgroepen en dan liegen cijfers toch niet?? Het zijn feiten waar we omheen draaien vanuit onze Nederlandse zogenaamde tolerantie .

  reageer
 • Karin

   

  Wat een onzin. Welke groep? Die van 1? Mij lijkt het laagje bij de Wilders - aanhangers veel dunner. Symboolpolitiek, onderbuikgevoelens, stoer doen: we pikken het niet meer. Maar de menselijke maat is zoek. Mededogen bestaat niet meer. Normale discussie is niet meer mogelijk, alleen maar de ander tot de grond toe affikken, en waarvoor? Dit heeft niks meer met vrijheid van meningsuiting te maken!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Drontense

   

  De burger meester weet niet het aantal en was fout door te zeggen dat het er tien zijn.Zo'n uitspraak kan je beter niet doen.De trein wat heeft die er mee te maken velen in Dronten zijn er blij mee.( het is ook nooit goed ) .In elke stad of dorp is wel wat zo is dat nou éénmaal we oordelen veel te snel over een ander.Ik woon al 53 jaar in Dronten en het is behoorlijk veranderd maar niet allemaal negatief ook heel veel positieve dingen maar daar kijkt men niet naar.

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  Wat een overdreven gedoe zeg. Storm in een glas water. Gewoon een poging van Aat om het landelijk nieuws te halen. Wat fijn.

  reageer
 • Vrolijk Frietje

   

  Vandaag maar boodschappen gedaan in Kampen.. Het word mij te link in Dronten.

  reageer
 • Ab

   

  Lijkt mij wel duidelijk! Alle gekken kunnen nu op station Dronten uitstappen. Het gevolg meer criminaliteit, drugshandel maar ook radicalisering. Lees de berichten maar.

  reageer
 • F. Iets

   

  Je hebt gelijk Ab, het spoort niet meer in Dronten. Mij viel eerder ook al op dat na de introductie van de fiets het helemaal gedaan was met de rust. Schande. Boe.

  reageer
 • Piet

   

  Radicalisering , extremisten ,het laagje is heel dun onder die groep. Blijft gewoon link,,maar dat mag (Wilders) niet zeggen

  reageer
 • joop.

   

  dat heet humor. is om te lachen.

  reageer
 • maan

   

  Wat heeft het spoor met IS te maken? Leg mij dat nou eens uit alsjeblieft!

  reageer
 • ron

   

  van 10 gereduceerd tot 1 a 2 ........... hoe komt dat zo burgemeester? is toch een verklaring nodig lijkt mij. (wat vind Leen Verbeek van zo'n uitspraak ? gaat hij nu openbaar (niet via achterkamertjes) inhoudelijk kritiek leveren op zijn medebestuurder zoals hij min of meer bepleit? Waarom het onderzoek niet compleet gemaakt met de reacties van burgemeester, politie en de moskeeën uit Almere ?

  reageer
 • Wolf

   

  Whowww wat een reactie zeg!!!! het ligt natuurlijk allemaal aan de ns/ spoor/ station. Geloof mij deze randcriminelen wonen gewoon in Dronten en omstreken en die komen echt niet met de trein hoor, daar hangen teveel camera's namelijk deze komen gewoon op de brommer/auto/motor. Spat nu uw droom uiteen??

  reageer
 • Johan B

   

  Maar gelukkig kun je dank zij datzelfde station ook spoorslags uit Dronten vertrekken. Ik zie het verband niet.

  reageer
 • Ab

   

  Sinds het nieuwe treinstation loopt het volledig uit de hand in het ooit zo rustige Dronten. Radicalisering, verhoogde criminaliteit en drugszaken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert