Te weinig obesitas-ingrepen bij MC Groep

FLEVOLAND
De MC Groep heeft in 2013 te weinig obesitas-ingrepen uitgevoerd. Dat staat in het rapport 'Het Resultaat Telt Ziekenhuizen' van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Ziekenhuizen die maagbanden plaatsen, maagverkleiningen uitvoeren en darmen omleiden, moeten dat minimaal 100 keer per jaar doen, om de kwaliteit te kunnen garanderen. De MC Groep is de enige van 19 Nederlandse ziekenhuizen die deze norm in 2013 niet haalde.

De MC Groep bevestigt de cijfers. Het ziekenhuis was in 2013 net gestart met operaties om ernstig overgewicht te behandelen. Hierdoor was het aantal ingrepen dat jaar nog beperkt. Vorig jaar zijn volgens de MC Groep 250 obesitas-ingrepen verricht en is toen wel ruimschoots aan de norm voldaan.

reacties (21)

 • Barbara

   

  Het is helemaal niet gemakkelijk te wijzen naar wie dan ook @.W.. De oorzaken en trouwens ook de gevolgen van obesitas liggen nogal uiteen. Verkeerde voeding en te weinig beweging is altijd nog bewezen voorname bronnen te zijn van veel onnodig ongemak en verdere nasleep.Maar om alleen de nadruk op voeding leggen is te eenzijdig, dat ben ik met je eens. De nadruk leggen op een maagbandje als oplossing voor de aandoening is zeer persoonsgebonden, waaruit kan worden opgemaakt dat eigen initiatief middels eigen denken en lichaamsgevoel (ge-weten) je absoluut een van de beste wegen kan aanwijzen voordat er allerlei gedokter met bandjes moet plaatshebben. Obesitas is een hardnekkig en onwillig weerstand oproepend probleem wat je meekrijgt (genen) en/of zelf creeert en meezeult zolang je het gebeuren niet zelf of met hulp een betere richting op weet te krijgen. Het voornaamste lijkt me dan dat je niet ook nog eens een schuldgevoel aanmaakt rondom je eigen figuur, of die je door anderen goedbedoeld worden aangeboden. Er zijn ook mensen met overgewicht die een bepaald gewicht nodig hebben, gewoon, heel simpel, om te kunnen leven. Ook dan heb je mensen nodig die je ondersteunen. Ik ken voldoende mensen in de omgeving die alles keurig op gewicht hebben en houden, trouw de wekelijkse kerkdiensten bezoeken maar met veel sjacherijn de dag zien door te komen...

  reageer
 • Ja tuurlijk, eet en drink zelf 9 weken maar eens niet, geloof me 20 kg is er zo vanaf! maar of het gezond is? nee! ben 3 keer flauwgevallen heb 5 opnames en 3 operaties uiteindelijk verder geweest. Uiteindelijk in een ander ZH laten vertellen dat met de kaliumwaarde die ik toen had nu heel blij mag zijn dat ik nog leef.

  reageer
 • ..

   

  maar je had wel gewichtsverlies??

  reageer
 • ja klopt. 9 weken lang alleen maar spugen en niet meer eten en drinken. uit eindelijk door een addequate arts in opleiding de verschoven maagband ontdekt maar de arts wilde mij pas een week later opereren.. toen ik huilend bij de opname balie stond hebben ze mij voor de volgende dag gepland

  reageer
 • Drontense

   

  Klopt het gaat daar wel eens mis met de maagbanden denk door Dokter A.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ex-obesitas

   

  V-V je hebt wel gelijk, het gaat mij erom dat zo'n operatie geen eutopia is, maar levenslang, velen hebben tekort aan alle stoffen die ze nodig hebben. daarnaast, je wordt echt niet dik van lucht.... je valt ook niet af van lucht. je zult er zelf voor moeten knokken, dat is wat ik bedoel; je eetpatroon zul je onder de loep moeten nemen!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat jij 40 kilo bent afgevallen zonder operatieve ingreep wil nog niet zeggen dat dat voor alle anderen ook de enige oplossing is. Voor sommige patiënten is er geen keus nadat alle andere mogelijkheden zijn geprobeerd. Dan wegen de (mogelijke) nadelen en risico's van een operatie op tegen het gezondheidsrisico van (dramatisch) overgewicht.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het is erg makkelijk om te wijzen naar de voedingsindustrie, en naar de verzekeraars. Maar het benoemen van schuldigen lost voor de patiënten weinig tot niets op. Op zijn best is jouw geweten erbij gebaat, da's alles.

  reageer
 • ex-obesitas

   

  vind al die trucjes toch al eng, dus ik zou bedanken! ik denk dus ook dat de obesitas-kliniek ook beter is dan al dat afklemmen. de gevolgen van zo'n ok zijn soms enorm ook op termijn. ik ben van mening dat er naar voeding en waar t probleem ligt. want hoe dan ook: ieder pondje gaat door t mondje! mijn bewustwording heeft ervoor gezorgd dat ik 40 kilo ben afgevallen. gelukkig zonder medische ingrepen.....

  reageer
 • daar in 2010 een maagband gekregen en dankzij nalatigheid van de arts 9 weken lang gelopen met een verschoven maagband. uiteindelijk de kerst op de hartbewaking doorgebracht omdat ze bang waren dat mijn hart er mee op zou houden en in rust een hartslag van 150. ik ga nooit meer naar die arts toe

  reageer
 • Barbara

   

  Voedingsindustrie aanpakken.Dat lijkt me een mooiere daad om oorzaak en gevolg van het een en ander in de picture te krijgen. Maar aan die overdaad van verdient de verzekeraar juist aan dus laat die dat gewoon gebeuren tegen beter weten in!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Die normen komen niet van de verzekeraars, maar van de IGZ. En die baseren zich inderdaad op vergelijkend onderzoek. Ook zijn de normen voor het aantal operaties vastgesteld in overleg met de beroepsgroep zèlf. De meeste operaties van dit type zijn routinewerk. Je moet het zien als een kunstje, een dansje, een truuk. Ervaren concertpianisten, goochelaars, acrobaten en dus ook chirurgen hebben meer kans het kunstje succesvol uit te voeren.

  reageer
 • ron

   

  hoe onzinnig deze regeling en dit gedoe is, is blijkt wel uit het feit dat er nu 250 ingrepen /jaar zijn.. waar hebben we het over? Tuurlijk zit er een relatie tussen ervaring en aantal maar als het lage aantal gevolg is van iets dat goed verklaarbaar is ..... Kan ook zijn dat ze veel mensen het hebben afgeraden. dat lijkt me beter dan domweg gaan voor de kwantiteit

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Ja, want als je een bepaalde handeling niet vaak doet (kwantiteit) ben je er ook minder bedreven in (kwaliteit).

  reageer
 • gz

   

  zorg gaat steeds meer op een fabriek lijken als het maar om winst gaat . heel zorgwekkend

  reageer
 • Ingrid

   

  Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Dit is iets wat door zorgverzekeraars wordt beweerd en opgelegd. Waar baseren zij dat op? Hebben ziekenhuizen waar meer operaties worden uitgevoerd minder fouten, minder klachten etc? Het kan ook te routineus worden. Hoe effectief zijn behandelingen, zegt dat niet meer over kwaliteit? Het verschil in resultaat van behandeling tussen ziekenhuizen met meer of minder operaties, is dat ooit vergeleken?

  reageer
 • .\/\/.

   

  De kwantiteit van bepaalde operaties bepaalt wel degelijk de kwaliteit. Sommige operaties doen chirurgen het best wanneer ze dat heel regelmatig doen.

  reageer
 • schouw

   

  Dat willen ze bij jou niet eens doen pietje

  reageer
 • pietje

   

  Ik laat mn nagels er nog niet knippen

  reageer
 • Dirk

   

  Gaat het nu om zorg of cijfers? Bepaalt kwantiteit nu ook kwaliteit! Dan is er nog heeeel veel te doen.

  reageer
 • Drontense

   

  Nou daar mag je blij om wezen een operatie is niet niks.Dat iederéén nu probeert af te vallen via de obesitas kliniek is toch veel mooier.Je moet het andersom zien hoe minder hoe beter.Of zie ik dat verkeerd !!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert