"Besluitvorming edelherten Hollandse Hout onmogelijk"

LELYSTAD
De gemeenteraad van Lelystad heeft te weinig informatie om een weloverwogen besluit te nemen over het toelaten van edelherten in het Hollandse Hout. Dat zegt Jozef Linthorst, de voorzitter van Vereniging Het Edelhert. De landelijke overheid wil graag dat Hollandse Hout gaat dienen als schuilplek voor edelherten uit de Oostvaardersplassen.

Vereniging Het Edelhert is daar fel tegenstander van en vindt dat gemeenteraadsleden niet goed geïnformeerd zijn. De vereniging baseert zich op een rapport van de gemeente Lelystad dat in december uitkwam en dient als primaire informatiebron voor raadsleden. Daarin ontbreken volgens Linthorst essentiële zaken zoals de hoeveelheid herten, de afrastering en faunabeheer.

Linthorst gaat de gemeenteraad volgende week dinsdag zelf informeren. Hij hoopt dat zijn betoog veel vragen oproept waar de raadsleden mee aan de slag kunnen.

reacties (19)

 • Fme

   

  In een strenge winter kreperen onder erbarmelijke omstandigheden ruim 1300 herten in de OVP. Op de Veluwe worden nog geen 1000 herten afgeschoten in zo'n periode waarbij tijdig een selectie wordt gemaakt van zwakke en zieke dieren. Geef mij het beleid op de Veluwe maar waarin de Vereniging het Edelhert een rol speelt

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik neem aan dat je het wel legaal houdt?

  reageer
 • henkb

   

  hoi Kaya kunnen we niet eens wat organiseren tegen de vereniging Het Edelhert

  reageer
 • henkb

   

  heel goed verwoord

  reageer
 • Kaya

   

  SBB voert nu reactief beheer uit, dwz dat ze de dieren die mogelijk de winter niet doorkomen/lijden afschieten (heel anders dan jacht dus), daardoor sterven er veel minder dieren een natuurlijke dood en is er dus minder leed. SBB zou meer op de dieren moeten toezien zodat het (relatief kleine percentage) dieren die nog wel lijden en een natuurlijke dood sterven ook door SBB vroegtijdig uit hun lijden worden verlost. Daar zijn geen jagers voor nodig die voor hun plezier willekeurig een bepaalde hoeveelheid (gezonde) dieren afknallen. 'Het Edelhert' geeft helemaal niks om de dieren, ze komen slechts op voor het plezier van jagers. Walgelijk.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Leon

   

  in elk natuurgebied is het aantal eters altijd groter dan de hoeveelheid voedsel.

  reageer
 • henkb

   

  je hebt een punt. Helemaal met je eens. We hebben als mens al genoeg stuk gemaakt en laten we ons maar druk maken over de megastallen, legbatterijen en onverdoofd castreren van biggen

  reageer
 • henkb

   

  misschien OVP te klein maar nu Oostvaardersveld en Hollandshout erbij en nu weer zeuren. Dit lijkt meer een klein kind die zijn zin niet krijgt.

  reageer
 • henkb

   

  natuurlijk gelooft niemand dit, behalve die paar die met oogkleppen oplopen en keurig achter de voorzitter/jager de heer L. aanlopen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Het is al aangetoond dat de OVP in de verste verte niet groot genoeg is voor het aantal herten (en andere grote grazers) dat er nu leeft." - dat is heel vreemd, want deze populatie ontwikkelt zich op geleide van de hoeveel beschikbaar voedsel. Als er te weinig ruimte (lees: voedsel) is voor de dieren dunt de zaak vanzelf uit. Het heet ecologisch evenwicht.

  reageer
 • Hendrik L.

   

  Voor de verdedigers van het huidige oostvaardersplassenbeleid is een behoorlijk complete voorlichting door de gemeente en SBB aan de Gemeenteraadsleden van Lelystad al te veel gevraagd!

  reageer
 • Skylark

   

  Realisatie van de EHS is de enige oplossing. Jammer dat project van Witteman destijds afgeschoten is door ene Bleeker(CDA)

  reageer
 • Fme

   

  Het is al aangetoond dat de OVP in de verste verte niet groot genoeg is voor het aantal herten (en andere grote grazers) dat er nu leeft. Het is onzin om zulke verwijten te maken naar de Ver.het Edelhert. Nu lijden de herten meer dan door verantwoord wildbeheer.

  reageer
 • De oude ingenieur223788

   

  De tegenstander zal onafhankelijke informatie verstrekken? Wie gelooft dat?

  reageer
 • henkb

   

  Helemaal mee eens Albert. Helaas hebben we een mijnheer Bleeker die toen de geldkraan dicht deed. Denk anders allang geweest. Laat maar komen die verbinding

  reageer
 • henkb

   

  de heer Linthorst heeft maar 1doel, om als jager, samen met zijn vriendjes, zoveel en lang mogelijk te schieten. Eerst huilen dat OVP te klein is, komt Oostvaardersveld erbij toen daar over klagen en nu weer over uitbreiding van Hollands Hout. Blijft moeilijk om je standpunt vast te houden, beste heer L. Valt nog mee dat Deelerwoud nog niet op uw vizier staat of eerst OVP en AWD en dan de rest. Wordt tijd dat de leden die wel beleving bovenaan hebben staan, uw vereniging eindelijk de rug doen toekeren.

  reageer
 • henkb

   

  de heer Linthorst, zelf jager, wil liefst met peloton collega's, alles wegschieten. Eerst was er te weinig ruimte, dit argument door openstelling Hollands Hout weggevaagd, en nu weer gauw een ander waardeloos argument verzinnen. Wordt tijd dat we met zijn alle gaan inzien dat deze vereniging maar 1 doel heeft en dat is jagen tot aan de AWD toe.

  reageer
 • Boswatcher

   

  Aan de kant van Almere, nog wel in de gemeente Lelystad, langs de Lage Vaart heeft men een paar jaar geleden ook zo'n deel van het bos in de winter voor grote grazers opengesteld. Eerst kwam er een groot hek, met een bord erop dat het maar tijdelijk was. Alleen volgens mij is het nu al twee jaar zomer en winter aan het publiek onttrokken. Zo is ook de camping van het publiek afgenomen en de camping die bij het Oostvaardersveld zou komen, die kwam er niet. Daar is alleen wat nieuwe natuur aangelegd met paden gemaakt van zwaar verontreinigd sloop puin.

  reageer
 • Albert

   

  Misschien dat er ooit nog eens iemand met verstand komt die het voor elkaar krijgt om de Oostvaardersplassen met de Veluwe te verbinden waar al jaren over wordt gesproken. Dan is het gebied veel groter en zijn een hoop problemen voorbij.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert