Tegenprestatie voor uitkering alleen in NOP en Urk

FLEVOLAND
Alleen de gemeenten Urk en Noordoostpolder eisen in Flevoland een minimale tegenprestatie van inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen. Het kabinet wil dat mensen met een bijstandsuitkering iets terug doen voor het geld dat zij krijgen. Dat kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook mantelzorg.

Verplichting
Gemeenten hebben de ruimte gekregen om zelf te bepalen hoeveel uur vrijwilligerswerk bijstandsgerechtigden moeten doen. Daardoor ontstaan er verschillen per gemeente. Urk vraagt sinds 2013 bijstandsgerechtigden al om een tegenprestatie voor hun uitkering. De gemeente kan inwoners opleggen om tussen de 96 en 192 uur per jaar de handen uit de mouwen te steken. Urk zegt dat nog nooit iemand is verplicht om vrijwillig aan het werk te gaan. De afgelopen twee jaar hebben alle uitkeringsgerechtigden uit zichzelf al een nuttige tegenprestatie geleverd.
De gemeente Noordoostpolder vraagt mensen met een uitkering ook om vrijwillig aan de slag te gaan. Die gemeente stelt 60 uur per jaar verplicht.
De overige Flevolandse gemeenten hebben wel vastgelegd hoe groot de tegenprestatie van een uitkeringsgerechtigde maximaal mag zijn, maar niet wat die minimaal moet zijn. In de praktijk betekent dat dat er per persoon zal worden gekeken naar wat iemand kan doen.

Verschillen
In Lelystad en Zeewolde kan een uitkeringsgerechtigde worden verplicht maximaal 208 uur per jaar vrijwilligerswerk te doen. In Almere is dit maar 24 uur per jaar maximaal. De gemeente is bang dat als er te veel uren worden opgelegd een uitkeringsgerechtigde beroep zou kunnen doen op het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Daarin staat dat dwangarbeid of verplichte arbeid verboden is.

Dwang
De gemeente Dronten geeft aan niet te geloven in dwang en denkt daarom dat het niet snel zal voorkomen dat iemand wordt verplicht maximaal 32 uur per jaar vrijwilligerswerk te gaan doen. Daarnaast is het de vraag of er wel geschikte vrijwilligersplekken zijn. Dronten zegt liever in te zetten op het vinden van werk voor de uitkeringsgerechtigden en verplicht vrijwilligerswerk alleen in te zetten voor mensen die echt hun kont tegen de krib gooien.


reacties (21)

 • Eline Veere

   

  Annemarie, je MOET niet gebruik maken van werkeloze vrijwilligerswerkers, je MAG, maar dan ook niet klagen als je tuin een rotzooi wordt omdat je het zelf niet meer zou kunnen of als je nergens meer komt omdat niemand een wandeling, boodschap o.i.d. met je wil doen.

  reageer
 • Herman

   

  Dan nog vind ik dat je anderen niet zomaar van parasiteren kunt beschuldigen.

  reageer
 • hans49

   

  Toevallig ben ik ook, buiten mijn schuld, werkeloos geraakt en in de IOAW terecht gekomen, Herman. Alleen heb ik toen wel vrijwilligerswerk verricht, omdat ik zelf vond dat ik dat, als tegenprestatie, behoorde te doen. Ik spreek dus uit ervaring, Herman. Waarvan acte.

  reageer
 • Herman

   

  Dus alle mensen met een uitkering parasiteren? Dat zal wat worden als jij zelf werkloos raakt. We hebben een enorme crisis gehad. Veel mensen hebben buiten hun schuld om hun baan verloren. En door figuren zoals jij worden ze zo weggezet. Je moest je schamen.

  reageer
 • Barbara

   

  Dat is mooi en knus zo'n verdomhoekje, heel poetisch uitgedrukt ook, maar als het gras uiteindelijk via je brievenbus je huiskamer ingroeit en zo op je bord beland heb je toch als ouder wordend ouwetje even een zetje nodig van een jonger blaadje die zo nu en dan jouw doen of laten een beetje aanharkt. Je eigenzinnige oorsprong zal daar heus niet mee worden aangetast.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Categorie 1. dus (zie hieronder)

  reageer
 • Ik had ook werk, maar door de geweldige bezuinigingen in de zorg moet ik straks na mijn zwangerschapsverlof ook gaan graaien uit de gemeente kas. Dit willen ze toch zelf? Ik deed mijn werk met veel plezier......

  reageer
 • ron

   

  "dwangarbeid of verplichte arbeid verboden is." wil ik loon krijgen zal ik ook moeten werken wat nou dwangarbeid? ik vind het nog een hele luxe dat je een uitkering krijgt en er maar een beperkt aantal uren iets voor moet doen (en dan nog "maximaal" dus als iemand niet kan, kan dat ook 0 zijn)

  reageer
 • ron

   

  "In Almere is dit maar 24 uur per jaar maximaal. De gemeente is bang dat als er te veel uren worden opgelegd een uitkeringsgerechtigde beroep zou kunnen doen op het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Daarin staat dat dwangarbeid of verplichte arbeid verboden is." Heel apart dat Almere zou weten dat 24 uur wel mag en al die andere gemeenten een andere mening hebben. hadden we daar de VNG en het rijk niet voor om dit soort zaken vast te stellen. de gemeentelijke chaos ten top. Lokaal bestuur voor dit soort zaken ? dit hadden we nooit zo moeten doen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Twee dingen stuiten me tegen de borst: 1. Veel mensen zien uitkeringsgerechtigden als uitvreters, die zoveel als mogelijk gekleineerd, gestraft, vertrapt en 'aangepakt' moeten worden. 2. Het inzetten van 'vrijwilligers' voor zaken die niet meer gedaan worden vanwege bezuinigingen verstoort de arbeidsmarkt. Feitelijk wordt het minimumloon naar bijstandsniveau verlaagd.

  reageer
 • Annemarie

   

  Ik zit hier heerlijk in mijn verdomhoekje en stuur a.u.b. geen jongeren mijn tuintje in. Laat mij met rust.

  reageer
 • Jet

   

  Helaas Ilse, je stelling gaat niet op. De betreffende vervangende werkzaamheden liggen vast en vuilnisman hoort daar niet bij. Het gaat maar om een beperkt aantal werkzaamheden.

  reageer
 • Barbara

   

  Richt als particulier om te beginnen een MELDPUNT op waar mensen met een uitkering van welk soort dan ook zich VRIJWILLIG kenbaar kunnen maken en op een lijst worden gezet. (s.v.p NIET vergelijken met een door de overheid gesteunde instelling als WELZIJN!) Op die lijst geeft men ook aan waar je belangstelling naar uit gaat en waar je goed in bent zodat je hart niet bij voorbaat vertrapt wordt door een uitkerende instantie die de macht veel te graag van je over wil nemen. Dan zorg je er vervolgens voor dat mensen die enige hulp in welke richting dan ook nodig hebben zich daar ook kunnen melden. Zo breng je partijen bij elkaar die niet afhankelijk zijn of worden van wie dan ook. DAT is de werkelijke betekenis van VRIJWILLIG werk op je nemen. Ik ga ervan uit dat er een particulier te vinden is die dit op zich wil nemen. Weg van de overheid dus..Participeren! De juiste macht gebruiken op de juiste plaats! Mensen beschouwen de kwaliteit van het hart vaak als tegengesteld aan het hoofd en en de oplossing schijnt dan te moeten komen van het onderdeel FINANCIEN. Dat lijkt slim maar is verre van wijs! Je misbruikt op die manier menselijke waardevolle kwaliteiten! Het gaat er in een samenleving toch om te kijken naar wat nodig is? Door gehoor te geven aan hetgeen waar je voorkeur naar uit gaat,(vroeger heette dat roeping) komt als beloning voor beide partijen de ZINGEVING weer in beeld en als een prettige bijkomstigheid komen de normen en waarden ook weer wat in de buurt van beschaving terecht. Ik lees het wel in de krant als het zover is wanneer de ware opstaat om deze leuke klus aan te gaan pakken.

  reageer
 • hans49

   

  degenen die zo fel tegen een tegenprestatie zijn, willen ws hun luie leventje (geld waar anderen hard voor moeten werken) niet opgeven. Ik noem dat simpelweg parasiteren op de maatschappij. En Almere heeft blijkbaar geld zat voor bijv ouderenzorg. Die ouderen hebben helemaal geen extra zorg/hulp nodig vanuit de vrijwilligers hoek. Dat bekostigt de gemeente gewoon uit de algemene middelen, opgebracht door de werkenden....

  reageer
 • Drontense

   

  Gedeeltelijk mee eens .Ligt aan de situatie van de persoon die bijstand en uitkering krijgt. Sommige dingen worden helemaal niet meer gedaan en in zo'n situatie zou je er over na kunnen denken of mensen hier voor kan inzetten.Ook moet je naar de opleiding kijken, wat iemand kan.Ik denk ook dat je de mensen kunt helpen door weer een studie of cursus te laten volgen met hulp vanuit de gemeente.

  reageer
 • Dnz

   

  Tegenprestatie prima! Maar het wordt tijd dat het zielige gedoe met oudjes achterwege! Het gemiddelde vermogen van een huishouden met minimaal 1 65+'er is 245.000 euro (!). En dat is een waanzinnige kloof met enige andere leeftijdsklasse. Het inkomen is meer genivelleerd.

  reageer
 • Annelies Meijer

   

  Laat alle bijstandstrekkers vooral de jongeren bij de bejaarden aan het werk gaan zoals het opruimen van tuintjes en hand en spandiensten verlenen. dan blijf je van arbeidsplaatsen af en onze bejaarden zitten toch al in de verdomhoek,en kunnen wat hulp wel gebruiken . En niet goed je werk gedaan korten op de uitkering.

  reageer
 • yudog1

   

  sorry hoor maar ik werk 40 uur in de week dus stelt geen zak voor

  reageer
 • Zelfreflectie ?Ouderen verliezen eigenwaarde!!

   

  Jammer dat er mensen bestaan die dergelijke opvattingen erop na houden.Je zult maar ziek worden en daardoor Je werk kwijt raken. Zo zijn er nog meer voorbeelden.Natuurlijk zijn er ook andere voorbeelden.Maar geef dan een genuanceerde reactie!!! Vooral ouderen die hun werk kwijt raken om wille van bezuinigingen laat op deze wijze zien dat de maatschappij zijn beschaving verliest!! De verloedering slaat toe doordat er een eenzijdig beeld wordt geprojecteerd .En dat er ook nog officieel naar wordt gehandeld in naam van de overheid maakt het extra lastig voor de ouderen .De rechteloze ouderen worden zo misbruikt .

  reageer
 • Ilse

   

  Verplicht vrijwilligers werk betekent verdringen op de arbeidsmarkt. Als we de bijstandsgerechtigde om de beurten achterop de vuilniswagen zetten verliest de vuilnisman zijn werk. Dan komt hij in de bijstand, moet verplicht iets terug doen voor zijn uitkering..... en moet verplicht achterop de vuilniswagen... maar dan wel voor maar 70% van zijn laatst verdiende loon.

  reageer
 • bruno basto

   

  Laat de handjes maar wapperen wanneer je graait uit de gemeenschapskas. Nuttig bezig zijn zorgt voor een grotere eigenwaarde

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert