College GS van vijf partijen meest waarschijnlijk

FLEVOLAND
Een nieuw college van gedeputeerde staten in Flevoland kan alleen uit vier partijen bestaan als de VVD en het CDA/ChristenUnie een coalitie met de PVV vormen. Deze constructie kan rekenen op de kleinste meerderheid in de Staten: 21 van de 41 zetels.

Als grootste partij heeft de VVD de regie over de coalitie-onderhandelingen. Voorwaarde van de VVD om met de PVV in zee te gaan is dat de voorman van die partij, Chris Jansen, afstand doet van de 'Minder, minder Marokkanen' uitspraak van Geert Wilders. En die liet al weten dat niet van plan te zijn.

De coalitie van VVD, PvdA en CDA/ChristenUnie, die de afgelopen vier jaar de provincie bestuurde, komt nu uit op 19 zetels. Dat komt doordat de VVD en PvdA twee zetels verloren, het CDA er één won en de ChristenUnie op drie bleef staan.

Ervan uitgaande dat de VVD en het CDA/ChristenUnie met elkaar verder willen, moeten er minimaal nog zes zetels bij. Meest logisch is dan D66, de partij die procentueel het meeste won in Flevoland. Andere partijen met vier zetels zijn de SP (+1) en PvdA (-2).

Theoretisch is het mogelijk dat VVD, CDA/ChristenUnie en PvdA doorgaan, waarbij GroenLinks in eenzelfde constructie als de ChristenUnie deelneemt aan een college, dat steunt op de kleinste meerderheid van 21 zetels. Een mogelijkheid is ook nog dat de PvdA en de SP de krachten bundelen en de coalitie op 23 zetels brengen.

Omdat een coalitie van vijf partijen te verwachten valt, is de kans groot dat er wederom vier gedeputeerden komen.

reacties (6)

 • .\/\/.

   

  Voor al die mensen die een paar dagen geleden nog geïrriteerd reageerden toe ik voorspelde dat een stem op de PVV eigenlijk een stem op D66 was citeer ik met ziek plezier de volgende regels uit dit nieuwsbericht: "Ervan uitgaande dat de VVD en het CDA/ChristenUnie met elkaar verder willen, moeten er minimaal nog zes zetels bij. Meest logisch is dan D66, de partij die procentueel het meeste won in Flevoland.". En nog een prettige dag verder (4 jaar)

  reageer
 • Ingrid

   

  Ik vind het op zich best een goede. Dan wordt de PVV-stemmers misschien eindelijk eens een keer duidelijk dat de PVV alleen maar schreeuwt, geen serieuze oplossingen heeft en wegloopt als het er op aan komt en dat weer camoufleert met een hoop geschreeuw in de slachtoffer-rol. Ik denk alleen dat geen enkele andere partij hier zijn vingers aan wil branden.

  reageer
 • hink

   

  Pvv kan niks. Ze zijn dom.

  reageer
 • Flevolander

   

  De PVV wil hoofddoekjes uit het provinciehuis en er mogen dan ook geen halalmaaltijden worden geserveerd. Er worden weer bevolkingsgroep aan de kant gezet. Andere mogen wel gelooftekens dragen. .

  reageer
 • Rogier de Groot

   

  Waarom niet de PVV erbij betrekken. Laat deze partij maar of zij in staat zijn om te besturen en vervelende beslissingen te nemen. De partij heeft tenslotte een significant deel van de stemmen gekregen. Dan vind ik ook dat de partij een kans moet krijgen, ondanks het standpunt van Wilders (welke ik afkeur).

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • john

   

  Ik mis de mogelijkheid VVD/PvdA/CDA/CU/SGP.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert