Pastoor van Gralike trekt boetekleed aan

DRONTEN
Pastoor Hans Boogers uit Dronten heeft aan alle betrokkenen zijn excuses aangeboden voor de situatie die ontstaan is rondom transgender Rhianna Gralike. De Drontense moet ontslag nemen als penningmeester van de rooms-katholieke Norbertusparochie omdat zij vroeger een man was.

In een brief, die te lezen is op de website van de nieuwssite de Drontenaar, schrijft de pastoor aan kardinaal Wim Eijk dat hij nalatig is geweest door bij haar aanstelling niet te vertellen dat Gralike een geslachtverandering heeft ondergaan. Hij was in de veronderstelling dat de geslachtsverandering van Gralike haar functie als penningmeester voor de parochie niet in de weg stond.

Nu de pastoor nog eens naar de zaak heeft gekeken, schrijft hij dat Gralike 'niet kan worden gekwalificeerd als een katholiek met een levensstaat die met de leer van de kerk en het kerkelijk recht correspondeert.'

reacties (12)

 • Denis

   

  Die pastoor is toch helemaal niet geloofwaardig met dat flip-flop gedrag. Die kerkelijke leer en het kerkelijk recht is al eeuwenlang hetzelfde.

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  Valt me op dat menig geen over roept dat ze de regels kende en dus eigen schuld is. Nou ik ben katholiek en laat mij ook niet door kardinaal eijk of wie dan ook opleggen wat dat inhoud. En dat mag deze dame ook. Bovendien heeft zij gewoon op een vacature gereageerd en ze is aangenomen. Dat deed ze heus niet om sensatie te trappen.

  reageer
 • kees

   

  Beste dorpsgenoot ook ik ben katholiek en ik laat mij ook niet opleggen wat ik wel of niet mag doen of vinden . Maar als ik transgender of homoseksueel zou zijn zou ik geen functie binnen de kerk willen of kunnen vervullen ! Dat had dit persoon zich ook van te voren moeten realiseren ! Dus zonder zeuren gewoon weg wezen !

 • Magrita

   

  over discriminatie gesproken!

  reageer
 • nuchtere burger

   

  Niks discriminatie ! Binnen de katholieke kerk past dit niet ! Dat had deze persoon zich op voorhand kunnen realiseren ! D islam accepteert ook geen homofilie imam ! Das dan zeker ook discriminatie ? Niet dus ! Als jij je ergens bij aan wilt sluiten moet je je ook aan sluiten bij het achterliggende gedachtengoed !

 • Anoniem

   

  hij/zij of het maakt ook niet uit, is een sensatiezoeker. Geloof staat vast, aantal dingen kunnen niet en mogen niet. Als "het" het niet accepteert moet diegene afstand ervan nemen. Zo simpel is het.

  reageer
 • arie

   

  Ik wist niet dat Margreet Dolman nog steeds als typetje werd opgevoerd? Dat nare mens wist toch van te voren wat de regels bij de kerk zijn? Ik heb het niet op die regels en ik ben er dus ook geen lid van en die keuze had zij ook kunnen maken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Patrick

   

  Zouden ze bij die kerk al weten dat we inmiddels in het jaar 2015 leven? Of blijven ze voor altijd een paar eeuwen achter lopen?

  reageer
 • frits

   

  Wat maakt dat nou uit in dit verhaal ! Ook in 2015 kan dit niet binnen een kerkgenootschap ! Dit gaat tegen alle fundamenten in ! Weg ermee nu !

 • Zeewolde

   

  Als mevrouw/meneer Gralike oprecht betrokken was bij die kerk, had ze ook geweten wat de regels zijn. En niet achteraf lopen zeuren. Ze/hij heeft bewust de confrontatie opgezocht om de kerk in negatief daglicht te stellen en om zelf lekker te sluimeren in al die aandacht die het nu krijgt. Bah

  reageer
 • frits

   

  Alle gedoe is dus omdat een bepaalde pastoor van mening verandert? Lijkt mij dat degene die de fout gemaakt heeft zijn functie neer moet leggen, niet het slachtoffer. Bij zo'n pastoor zou ik niet meer ten kerke gaan. Ik begin overigens steeds meer sympathie te krijgen voor het idee om het geslacht uit de burgerlijke stand te schrappen. Dan was dit gezeik er niet geweest. En tot de Rooms Katholieke kerk moet het eens doordringen dat de middeleeuwen al meer dan 500 jaar voorbij zijn.

  reageer
 • keeskoops

   

  Ik ben verliefd geworden op deze dame

  reageer
 • kees

   

  Ik vraag me af of de katholieke kerk nog wel een eigen opvatting mag hebben over genderrollen en seksualiteit. Of is er ruimte en respect voor een andere opvatting. We leven toch in een land met een vrijheid van mening?

  reageer
 • Job

   

  Dat mag. Maar het mag geen consequenties hebben voor je baan/of bij een sollicitatie. Dan is er sprake van discriminatie. En dat is juist waar deze hele affaire over gaat. Maar ga vooral door met dat conservatieve gedachtengoed en ga vooral niet mee in de veranderende wereld, dan lopen de katholieke kerken nog harder leeg. Hoop, Geloof en Liefde. En van die drie is de grootste?! Bij de katholieken dus het Geloof...

 • Gert koekoek

   

  genoeg gralike. Laat haar haar werk doen. En weer over naar de orde van de dag. Als ik de app opstart zie ik drie keer een foto van haar.

  reageer
 • ronald

   

  Discriminatie ???? Schijnheiligen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert