Urker vindt geheime boodschap Joodse onderduikers

URK
Jelle Kapitein uit Urk is in het bezit van een geheime boodschap van Joodse onderduikers. Hij vond de tekst op een deur tijdens verbouwingswerkzaamheden in een huis in Bilthoven. Het is een soort testament dat is geschreven door Levie Sajet en Ester Zilberstein, een Joods echtpaar uit Amsterdam. Zij zaten in Bilthoven ondergedoken in 1942.

Het gaat om een paneeldeur waarop met potlood oproepen zijn geschreven om na de oorlog op zoek te gaan naar familieleden. Ook staat er een zegenwens op voor degene die hen vindt. Aan het einde staat een bede aan de Almachtige om medelijden te hebben met het Joodse volk. De panelen met de teksten waren afgedekt en kwamen pas bij de restauratie te voorschijn.

Kapitein zegt bijna geen informatie over dit echtpaar te kunnen vinden. Hij wil graag met nabestaanden van Sajet en Zilberstein in contact komen om hen de boodschap te overhandigen.

reacties (16)

 • D Schalkwijk

   

  Hoi Douwe, ik vroeg mij af of jij nog reactie had gekregen van de vinder, en of wij dan eventueel in contact zouden kunnen komen? Mvg Danielle

  reageer
 • Keren

   

  Je gaat er vanuit dat dit de gezochte Sajet is, maar dat is helemaal niet zeker. Er zijn meerdere Levie Sajet's. Waar komt dat naar voren dat het om deze Levie gaat? Alleen op namen zoeken is niet altijd even betrouwbaar omdat je onbewust aannames maakt die er niet zijn. Ik zou wel eens willen weten waarom er gedacht wordt aan een echtpaar? Staat dat op de deur geschreven? Zijn het misschien jong volwassen geweest, die dit eerder zouden doen, met alle gevaren van dien, dan een ouder echtpaar? Ik heb wel een Esther Silberstein, maar hier wordt een Ester Zilberstein genoemd, en op andere sites wel weer met een S, dat maakt het allemaal nog moeilijker om te zoeken. Hoop dat er familieleden overleefd hebben en er nabestaanden worden gevonden. Want ik weet uit ervaring dat het heel erg belangrijk is voor hen. Kudos aan de vinder er moeite voor te doen!

  reageer
 • douwe tijsma

   

  Goedenacht, Ik doe onderzoek naar de geschiedenis van WO II in de voormalige gemeente De Bilt. Misschien kan ik verder helpen als ik het adres krijg van de woning waar de paneeldeur is gevonden. Mogelijk dat in mijn bestanden de onderduikgever voor komt en er daarmee verder gekomen kan worden. Groet, Douwe Tijsma

  reageer
 • Hannah

   

  Ik heb ook wat achtergrondonderzoek gedaan, onder andere via delpher en joodsmonument. Ik vond het opvallend dat er werkelijk helemaal *niets* te vinden was, terwijl - zoals de laatste update ook zegt - alle Sajets familie van elkaar zijn. Ik zou bijna denken, maar dat is natuurlijk puur speculatie, dat het allemaal verzonnen is. Niet als een gemene grap, maar bijvoorbeeld: wellicht heeft iemand ooit in kleine kring een toneelstuk geschreven en opgevoerd, waarbij deze deur een rekwisiet was. Er zijn teveel vreemde, onverklaarbare zaken. Inderdaad de combinatie Sajet met Nijmegen, het gebrek aan kaarten in Amsterdam. Maar ook het feit dat er in het geheel geen Sajet is geboren in 1881 (terwijl in die tijd elke aangifte in de krant werd geplaatst), dat er vervolgens in 1894 ook geen melding van een Bar Mitzvah was. En een vrouw uit 1899 die (ongehuwd?) samenleeft met een man uit 1881? En dan is er nog het feit, ook genoemd in het interview met Dhr Kapitein, dat de straat indertijd helemaal geen woonhuizen had. Hoe dan ook lijkt het nog steeds een mysterie te zijn. Ik hoop van ganser harte dat er afsluiting komt, voor alle betrokken partijen.

  reageer
 • Xandra van den Oever

   

  is er een besnijdenisregister in Nijmegen van de tijd dat Levie Sajet geboren is? Zo ja, dan staat hij daar mogelijk in, met de namen van zijn ouders als je geluk hebt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ans meijlink

   

  hij zou geboren zijn in Nijmegen 1-8-1881 of 1889. In heel Nijmegen komt de naam Sajet niet voor, ook geen enkele geboorte in die jaren, wel Saedt, maar dat is niet joods. In Amsterdam staat dit gezin niet ingeschreven, geen persoonskaart, geen archiefkaart, niets. Zij komt uit Stettin, geboren 1899, ook van haar geen enkele kaart gevonden in Amsterdam.

  reageer
 • Edward Kanters, Omroep Flevoland

   

  Hoi John, Bedankt voor je reactie. De naamgeving van de video's was niet juist. De video's hadden dezelfde naam, terwijl het wel degelijk om twee verschillende video's gaat. Inmiddels is e.e.a. aangepast. In het eerste filmpje zie je de deur meerdere keren. Het tweede filmpje laat een interview zien met Jelle Kapitein.

  reageer
 • GerritJan

   

  inderdaad een beetje raar... ik wilde ook die boodschap wel eens zien maar moest minutenlang naar een man met een raar petje aankijken. Jammer, gemiste kans.

  reageer
 • Afvragen

   

  Wat heeft dit met Urk te maken? De bouwvakker komt toevallig uit/van Urk. Dit nieuws ondanks dat ik het interessant vind hoort thuis in de gemeente waar het gevonden is. Niet bij omroep Flevoland.

  reageer
 • john

   

  Een filmpje van dik 8 minuten en dan niet even fatsoenlijk in beeld brengen wat er precies op die deur staat, triest vind ik dat

  reageer
 • joost

   

  Mooi gebaar. 1/10 vd waarde. Alsof materie nog waarde heeft in dergelijke omstandigheden. Apart.

  reageer
 • Tinus

   

  Probeer het eens bij het Joods historisch museum Amsterdam..

  reageer
 • Anyone

   

  Het is in ieder geval een juridisch geldige laatste wil. Want in Nederland golden en gelden daarvoor geen vormvereisten. En over de authenticiteit zal geen strijd zijn. Ook niet, overigens, als beiden niet getrouwd waren. Maar los van de officiële kant; Het doet pijn aan te voelen, dat deze mensen met dit testament wel wisten dat ze gedoemd waren.

  reageer
 • Matthijs

   

  Nee.

  reageer
 • KC

   

  Kijk een bij het CBG in den Haag of bij Wie is Wie. Ik kon ze niet vinden. Waren ze wel getrouwd?

  reageer
 • Frenky

   

  Dat is een historische vonds.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert