Plezierboten in randmeren lopen vast in fonteinkruid

FLEVOLAND • Ma 6 juli 2015 | 11:34 • Maandag 6 juli 2015 | 11:34
Plezierboten in de randmeren lopen steeds vaker vast door woekerend fonteinkruid. Volgens een woordvoerder van reddingsbrigade KNRM is de situatie nog nooit zo erg geweest als deze zomer.

Vooral op het Gooimeer en in mindere mate op het Eemmeer en het IJmeer is het fonteinkruid tot aan het wateroppervlak gegroeid. Het afgelopen weekend moest de KNRM 22 keer in actie komen. In meer dan een derde van de gevallen waren watersporters vastgelopen in de planten. Ook de boten van de KNRM komen vaak moeilijk door het fonteinkruid heen.

Volgens de KNRM is de situatie uitermate onveilig. Het fonteinkruid is steeds sneller gaan groeien doordat het water helderder is geworden en meer zonlicht toelaat. De vereniging Gastvrije Randmeren is maandag met twee boten uitgevaren om de waterplanten in de randmeren te maaien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (8)

 • d.zielstra

    Wo 28 oktober 2015 Woensdag 28 oktober 2015

  dat is nu het mooie v a moleder natuur

  reageer
 • Dennis Es

    Za 8 augustus 2015 Zaterdag 8 augustus 2015

  Rijkswaterstaat heeft inderdaad zelf de overlast veroorzaakt door het toepassen van "herstelstrategie H3150". Niet alleen het aanplanten van fonteinkruid, maar bovendien het uitroeien van vissoorten die de wildgroei aan fonteinkruid en kranswier kunnen tegengaan. Allemaal voor de vogeltjes. Wanneer diezelfde vogeltjes zichzelf meer en meer te pletter vliegen door een andere wildgroei langs de Randmeren, namelijk van gehaktmolens (aka windturbines) langs de dijken, is het "Natura 2000"-project ineens geen issue meer en houdt elke boomknuffelaar zijn mond.

  reageer
 • voorstender voor schoon water

    Vr 24 juli 2015 Vrijdag 24 juli 2015

  'Big Willem'will weten hoe het komt dat de rivieren en plassen in de loop der jaren helderder zijn geworden ? Daar hebben al die planten voor gezorgd.

  reageer
 • ClasH

    Di 7 juli 2015 Dinsdag 7 juli 2015

  De planten zijn er expres uitgezet om het water schoner te maken en nu is het een plaag. Hier hadden ze eerder over na moeten denken en zeker niet nu de watersporter en zwemmer de dupe van laten worden. Daarnaast is de vergunning voor de gastvrije randmeren maar voor een veelste klein gedeelte van het water dus hierdoor zullen we allemaal vast blijven zitten. zelfs een klein stukje vanaf het strand begint het al dus als je dar je kinderen laat zwemmen komen ze ook vast te zitten.

  reageer
 • Vincent

    Di 7 juli 2015 Dinsdag 7 juli 2015

  Inderdaad het Wolderwijd niet vergeten. Vorig weekend tijdens een zeilwedstrijd per ongeluk een onderwater oerwoud aan waterplanten ingevaren waar ik maar moeilijk uitkwam. Ook andere deelnemers hadden hele bossen van die troep aan hun roer en kiel hangen. Niet te doen zo.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • big willem

    Ma 6 juli 2015 Maandag 6 juli 2015

  Weet iemand hoe het komt dat de rivieren en plassen in de loop der jaren helderder zijn geworden ?

  reageer
 • haven bewoner

    Ma 6 juli 2015 Maandag 6 juli 2015

  Het groeid in elke plas hier in het bovenwater hele maal vol met deze plant dit noemt de gemeente een recreatie plas waar je in kan zwemmen of varen je kan er over lopen niet zwemmen goede smoes om de gemeente er huizen op te laten bouwen voor de elite

  reageer
 • remko

    Ma 6 juli 2015 Maandag 6 juli 2015

  Laten ze het wolderwijd ook maar mee nemen. Ook daar liggen hele velden....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert