Vos valt Statenlid Eduard Plate aan

ZEEWOLDE
Statenlid Eduard Plate uit Zeewolde is woensdagmiddag aangevallen door een vos. Plate was in zijn tuin aan het werk toen hij de kippen van de buren heel hard hoorde kakelen. Hij ging kijken en zag een vos rond het kippenhok lopen.

Plate pakte zijn telefoon en begon de rondstruinende vos te filmen. Die had in eerste instantie niet door dat er iemand achter hem stond. Het dier draaide zich op een gegeven moment om en ging direct in de aanval. Het Statenlid maakte zich uit de voeten. Hij raakte niet gewond.

Duke Faunabeheer kwam vervolgens langs om het dier te vangen. Het leek erop dat de vos er vandoor was gegaan, maar Plate vond hem in de bosjes. Daarop werd hij opnieuw aangevallen. Een medewerker van Duke wist het dier te pakken te krijgen. De vos is afgemaakt.

Volgens Arie den Hartog van Duke Faunabeheer mag een vos niet worden teruggezet. Om verspreiding van ziektes te vookomen, worden gevangen vossen afgemaakt. Duke heeft daar vergunningen voor.

Duke werd ingeschakeld door Faunabeheer Flevoland. Die laat weten dat het dier ziek was en al sinds maandag binnen de bebouwde kom van Zeewolde rondliep. Het is zeldzaam dat een vos iemand aanvalt maar volgens de directeur van Faunabeheer Flevoland voelde het dier zich bedreigd.


reacties (38)

 • Joost

   

  Ik ben een echte dierenvriend en wilde dieren mogen van mij alle vrijheid hebben, maar mijn eigen huisdier moet nog wel naar buiten kunnen in eigen tuin en over het gazon kunnen lopen, zonder aangevallen te worden door vossen, waar wij inmiddels veel overlast van hebben !! Goede oplossing zou zijn: Habitat van de wilde dieren omringen met sloten, wildroosters, hekken, etc, etc, zou heel wat overlast schelen voor zowel mens als de dieren zelf !! (gelukkig worden deze maatregelen al genomen). P.S Het echte dierenleed zit in de VLEESINDUSTRIE, waar onze magen van om zullen draaien door de alledaagse WANTOESTANDEN !!! PROTESTEER hier liever tegen met zijn allen op dit forum, dan een enkele wilde vos wat in zijn eigen habitat thuishoort en niet zijn territorium verlegt richting het leefgebied van de mensen !!

  reageer
 • Charless

   

  Niet de vos is de plaag maar de mens.

  reageer
 • Louise

   

  Ongelovelijk hoeveel "specialisten" hier reageren. Weer vrij laten in de natuur, naar een andere plek brengen….. heeft geen enkele zin, elke m2 in Nederland is al het gebied van een vos. Jonge vossen moeten hun eigen leefgebied zien te vinden, vandaar dat ze in deze periode op zoek gaan. Een dier dat aanvalt (en dus niet alleen VVD statenleden blijkt uit het verhaal) kan je niet zomaar op een andere plek uitzetten. Dan wordt het ook weggejaagd door andere vossen. Of gedood. Of komt in de paniek onder een auto. Dan maar liever diervriendelijk gevangen, en laten inslapen. Of willen we het gewoon liever niet weten? Dat zal eerder het sentiment zijn hier. Als we zo voor elke dode vos reageren…. kijk maar eens in de bermen bij de snelweg…….

  reageer
 • Paula

   

  ...zie m lucht happen..zo ga je niet met dieren om toch... !!! Ook als je weet dat het dier afgemaakt moet worden ga je er anders mee om. Walchelijk om te zien dat een mens zich hiertoe verlaagd.

  reageer
 • Leuk en Informatief

   

  Zie: http://leukinformatief.blogspot.nl/2015/08/vos-wil-privacy-en-valt-daarom-vvd.html

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jolanda

   

  Moet dat nou zo...hij ziet er mager uit..had m laten testen...arm beest ..verkeerde tijd op de verkeerde plek...zie m lucht happen..zo ga je niet met dieren om toch...

  reageer
 • Tjeerd

   

  Kun je wel doen alsof het zielig is, maar stel nou dat het je kind is daar door die tuin loopt.

 • Barbara

   

  Ik heb gisteren al proberen duidelijk te maken in mijn reactie dat al dat gespeculeer over ziektes en honger misschien niets te maken hebben het feit dat het dier op kippenjacht was. Zijn reuk heeft hem daar naar toe gebracht en als hij 1 of 2 kipskes had kunnen verorberen had hij de rest van de kippenfamilie ook wel omzeep geholpen zonder hen op te ten. Een vos dood immers ook om het kunnen doden. Voorbarige ideoterie dus om het dier af te maken..De redactie vond dat die reactie niet geplaatst kon worden...Misschien nu wel..

  reageer
 • Gewoon z.s.m. opruimen die handel, zijn al veel te veel van die beesten. zodra je een vos overdag ziet is hij óf hondsdol of er zijn er te veel in een gebied. adequaat gehandeld. opgeruimd staat netjes.

  reageer
 • Peter

   

  Hondsdolheid komt al lang niet meer voor in Nederland en voor zover ik weet is de vos ook geen echt nachtdier. Het is wel van nature een jager.Kippen horen ook niet van geboorte tot hun dood in een hokje te zitten, maar de mens zorgt op die manier wel voor een gedekte tafel voor de vos. Waarom krijgt die vos nu eigenlijk de schuld en de doodstraf ? Maar waarschijnlijk leeft 'T' gewoon liever in een steriele wereld zonder dieren.

 • Gijs

   

  Ik ben maar een gewone landbouwer van 70 jaar. Ik woon al vijftig jaar aan de rand van Flevoland tussen de vossen. LEES en BEGRIJP: Een vos die overdag de mensen op zoekt is altijd gevaarlijk en bijna altijd is een vos dan ziek. De vos is dan vaak zwakker hongerig en in paniek en wil wat te eten hebben. De groente tuin wordt ook niet voor bijgegaan en als je daar dan loopt kun je zo maar worden aangevallen. OF JE KIND !!! De zeer deskundige jachtopziener was dan ook altijd snel ter plaatse om maatregelen te nemen.

  reageer
 • Peter

   

  "Deskundige jachtopziener", dat doet me weer denken dat zieke figuur dat ter plekke meerdere wilde zwijnen doodschoot die net waren gered door de brandweer. Wat is deskundigheid als je het leuk vindt om dieren te vermoorden?

 • dierenliefhebster

   

  Patrick....je haalt de woorden uit mijn mond. Ziek was de vos helemaal niet Duke😠 anders komt hij niet 2e keer terug om aan te vallen........daarbij geeft Duke😠 zelf aan dat de vos zich bedreigd voelde, dan is het logisch dat hij aanvalt! @ Duke 😠 jij laat je eigen toch ook niet bedreigen of slaan !? Juist dacht het ook van niet....DIERENBEUL 😈

  reageer
 • Joop

   

  Inmiddels zijn er meerdere vossen te vinden in de buurten van Zeewolde. Vooral in de nacht, maar afgelopen zondag ook al overdag...

  reageer
 • Martine

   

  Wat een idioot. Waarom belt hij Faunabeheer/de Jagers en niet even naar de dierenbescherming? De vos herkende zeker een VVD'er in hem, begrijp ook wel waarom hij wilde bijten. De VVD houdt van dieren: bij voorkeur opgezet en uitgestorven.

  reageer
 • kansloos

   

  Redelijk kansloze actie

  reageer
 • Jaap-jan w

   

  Wees dankbaar ipv zinloos commentaar!

 • kees d

   

  Bij die schietgrage club "Duke's Faunabeheer" is geen dierenarts aanwezig die kan bepalen of een dier ziek is. Dit dier had honger, zin in kip en voelde zich bedreigt. Normaal zal een wild dier niet aanvallen Kees. En de bescherming van de vos is niet door de Partij voor de Dieren in het leven geroepen. Ik ben van mening dat de schietgrage fauna beheerders vooraf aan de overheid moeten doorgeven waarvoor dieren moeten worden afgeschoten (zoals Staatssecretaris Dijksma had voorgesteld) en niet zoals het nu is dat het achteraf gemeld moet worden.

  reageer
 • Barbara

   

  Achter een slimme vos gaan staan en dan te denken dat je rustig kan gaan staan filmen? Vreemd gedrag.

  reageer
 • jo jo

   

  Jammer.... Zonde van zo'n mooi beest.

  reageer
 • Patrick

   

  Zware straf voor een prachtig dier dat verrekt van de honger. Hoeveel moeite was het geweest om het dier te testen op die zogenaamde ziektes? Hoeveel moeite was het geweest om hem daarna weer terug te brengen naar de plek waar hij thuishoort? Teveel waarschijnlijk. Dit was makkelijker, goedkoper en een opgezette vos staat natuurlijk ook wel erg stoer in de kamer. Walgelijk dit!

  reageer
 • IK

   

  Als deze vos inderdaad 'verrekte' van de honger was hij ziek. Immers in deze periode van et jaar is er volop natuurlijke prooi. Uitzetten in een ander gebied gaat ook niet, zou hij/zij ook waarschijnlijk het loodje gelegd hebben want dan is het een indringer in het territorium van een soortgenoot. Kortom, dit is de diervriendelijkste oplossing!

 • Piet

   

  Mooi dier, logisch dat hij hoger heeft. Heef afgelopen jaren alle mooie fazanten opgeten en andere dier soorten. Waarom ? Simpel het was een beschermde dier soort . En heeft geen andere vijand . Dus aangezien alles op is. Komt nu in onze tuinen

 • Kaya

   

  Lijkt me nogal logisch dat een (mager) dier die een hapje probeert te bemachtigen dat ook probeert te beschermen wanneer je pal achter hem gaat staan. Dat de vos daadwerkelijk heeft aangevallen, in de zin van bijten, geloof ik niet. Mager zijn en eten beschermen zegt overigens niks over het wel of niet hebben van hondsdolheid. Dat is maar een beetje dom speculeren. Dat de vos honger had heeft hij met de dood moeten bekopen omdat een geschrokken vent een jagersclub belt. Erg triest.

  reageer
 • Bery

   

  Alle overdreven dierenliefhebbers vergeten gemakshalve maar even waar die mee bezig was. Hoeveel kippen is één vos waard?

  reageer
 • Charles Ruys

   

  Er is een duidelijk gevaar van rabiës bij een dergelijk gedrag van een dier. De vos ziet er ook niet gezond uit! In dit geval is het direct nemen van maatregelen noodzakelijk en later te laat!! Ik herinner me een eerder geval waarbij de betrokkene omkwam

  reageer
 • Sonja

   

  Tuurlijk weer gelijk afmaken... Dieren hebben hier totaal geen rechten

  reageer
 • Serge

   

  Lekker onnozel! Die kippen hadden geen rechten hè

 • Roy

   

  Wacht maar tot ze jou kinderen opvreten! Dan praten we wel verder !

 • Ankie007

   

  @Kees.........dan kun je beter ook beginnen met mensen afmaken. Die vormen een groter gevaar voor kinderen.

  reageer
 • Sofie

   

  Een andere vraag nu heeft niemand het dier gezien loopt alsnog bij de kippen en gaat vervolgens het bos weer in dan wordt hij toch ook niet afgemaakt verspreid hij dan geen ziektes of zie ik dit verkeerd dus!!!!

  reageer
 • Peter

   

  Dat gebeurt pas als een vos een konijn pakt waar eigenlijk een jager zijn oog op had laten vallen.

 • Lelystedeling

   

  Ik weet wat ik in de toekomst doe als ik een vos zie, NIET bellen.

  reageer
 • Ik

   

  Hij is toch niet afgemaakt?

  reageer
 • Faerie

   

  Vossen jagen in principe niet overdag in dichtbevolkt gebied. Ik vind de vos er ook niet heel gezond uitzien, zijn vacht ziet er slecht uit. Ik neem aan dat ze de vos testen, het zou wat zijn als er rabiës geconstateerd zou worden, in principe komt dat niet meer voor in Nederland, vossen zijn mensenschuw en hij zou normaal vluchten. Als de vos zich in het nauw voelde en geen ontsnappingsmogelijkheid had dan is de aanval niet gek. Daarna vlucht. Had de vos wel vluchtmogelijkheid (niet goed te zien op het filmpje) dan is de aanval toch verdacht (ziekte). Ik vind trouwens wel dat de meneer van faunabeheer de vos wel in een gemene wurggreep houdt. Als je dan toch weet dat je het dier gaat afmaken doe het dan meteen en snel.

  reageer
 • reis

   

  Waarom afmaken??? Arm beest. Misschien haf ie wel jongen... En hoezo staten lid. Lekker belangrijk. Hoezo moet dat gemeld worden??

  reageer
 • Marcel

   

  Inderdaad, wat een onzin om te vermelden dat dit een statenlid is. Who cares

 • Mike

   

  lopen ook vossen hier rond in Almere Hout. Die worden ook gevangen en dan afgemaakt. Was mij altijd onduidelijk waarom, maar is ter voorkoming van ziektes. Ze kunnen lelijk bijten en dan oa Rabies overdragen op de mens. Onze honden zij ingeënt en gaan erachteraan. Maar de vos is slim en te snel voor de hond. De vossen in de wijk zijn net als de Bevers absoluut niet bang voor mensen. Dus snap dat ze mensen zullen aanvallen die het dier op zit te jagen als in het verhaal. Gewoon met rust laten is het beste.

  reageer
 • Cecil

   

  De tandarts was zeker golfen.

  reageer
 • doris

   

  Raar en ongeloofwaardig verhaal. Klinkt als broodje aap.

  reageer
 • Stef

   

  Wat is het verschl tussen terugzetten en laten lopen?

  reageer
 • Rob

   

  Waarom is het vosje afgemaakt????

  reageer
 • Geke

   

  schandalige actie om zo'n prachtige vos af te maken!!! 😡

  reageer
 • Rene

   

  Er zijn er veel te veel dit gaat nog veel meer problemen geven

  reageer
 • anomiem

   

  Raar hoor afmaken ze mogen echt wel worden terug gezet als ze hem gewoon in een mooi natuur gebiedt hadden uitgezet had hij gewoon nog geleeft

  reageer
 • erik

   

  Afmaken was het enige logische wat men kon doen !

 • mindseye

   

  waarom gelijk een dier,wat niet meer doet dan zijn instinct volgen,afmaken.

  reageer
 • UK

   

  @mindseye, dat snap je toch wel! Zo gaan zijn jongen er ook aan. Meerdere vliegen in één klap. Ben geen partij voor de dieren fan, maar snap ook niet waarom deze vos is afgemaakt.

 • Martina

   

  Afgemaakt waarom??

  reageer
 • Kees

   

  Dit is het begin. Nu alleen nog even wachten tot ze kinderen aanvallen. Lang leve het beleid van de dieren partij.

  reageer
 • Kaya

   

  Het begin van wat? De grote vossen apocalypse? Wat een onnozele reactie.

 • .\/\/.

   

  Ja, want het zal wel aan het beleid van de dierenpartij liggen. Die hebben met hun twee zetels in de Tweede Kamer een absolute meerderheid, nietwaar?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert