Buschauffeur ruziet over kinderfietsje in de bus

ALMERE
Een hoogzwangere vrouw is zaterdagmiddag samen met haar dochtertje een Connexxionbus in Almere uitgezet. Het kind had op lijn 4 een fietsje bij zich en dat mag niet. Hoewel de vrouw bij de chauffeur aangaf niet naar huis te kunnen komen, was de chauffeur onverbiddelijk.

D66-raadslid Jonathan de Jong was getuige van het voorval en uitte zijn verontwaardiging over de manier waarop de vrouw de bus uit werd gezet. Er zou discussie tussen de vrouw en de chauffeur zijn ontstaan, waarbij de bestuurder zou hebben gezegd dat 'het haar probleem was hoe zij thuis moest komen'.

Goed recht
Een woordvoerder van Connexxion bevestigt dat de vrouw en haar kind de bus moesten verlaten. "Er mogen alleen kinderwagens mee de bus in. Op het moment dat het te druk is, moeten de buggy's worden ingeklapt en moet het kind op schoot worden genomen", aldus de woordvoerder. Fietsen kunnen niet worden ingeklapt. Het is het goed recht van de chauffeur om de vrouw uit de bus te zetten.

Rood licht
Vlak nadat de vrouw de bus had verlaten, moest de chauffeur een noodstop maken. "Een voetganger liep door het rode licht. Als dat het fietsje nog in de bus had gestaan, was er in de bus een gevaarlijke situatie ontstaan. De fiets was door de bus heen gevlogen."

Hoewel de buschauffeur de vrouw mocht weigeren, heeft hij wel een gesprek met zijn manager gehad over de toon waarop hij de moeder heeft verzocht de bus te verlaten. "Zo communiceren wij namelijk niet met onze passagiers".reacties (41)

 • Werner Olde Kalter

   

  Connexxion is net als Qbuzz een bedrijf waar een goede werkdruk en het goede overleg met werknemers momenteel ver te zoeken is Roofbouw op je medewerkers is de grootste oorzaak voor dit soort voorvallen

  reageer
 • Anne

   

  Het verbaasd me niet helemaal. Ik reis regelmatig met lijn 4 en meestal wordt er een korte bus ingezet. Dit terwijl de mensen die in muziekwijk moeten zijn vaak lijn 4 gebruiken ivm de kilometerprijs van de ov kaart, de mensen van literatuurwijk kunnen niet eens een andere bus pakken en ook de mensen uit Almere poort hebben lijn 4 hard nodig. Het gevolg is een overvolle bus waarin geen 3e buggy, koffer of kinderfiets past. Helemaal nu lijn 4 maar 4x in het uur rijdt ivm vakantieregeling.

  reageer
 • Ko

   

  reactie van Tami, En buschauffeurs zijn vaak niet echt klant vriendelijk. Een glimlachje zou toch verschil maken. Ik zou zeggen ,begin eens bij u zelf. Ik rij dagelijks met de bus en groet altijd en krijg altijd een groet terug van de chauffeur, ondanks dat ze onder behoorlijke druk staan, zowel van het verkeer en de volgens mij te krappe rijtijden. En echt je zult zien dat ook de buschauffeur maar gewoon een mens is. En dat fietsje, ach de een doet het wel de ander niet maar de toonaard hoe sommige passagiers een chauffeur af bekken is soms ook niet normaal, hoogzwanger of niet.

  reageer
 • Tami

   

  Ik begrijp dat er regels zijn. Maar, sorry, een kinderfietsje? Elke moeder weet het veel sneller gaat om je kindje op een (loop) fietsje te laten fietsen ipv lopen. Maar kindjes worden ook moe. Wat moet je dan? Je boodschappen, kindje en zijn/haar fietsje dragen. En ik begrijp dat de mevrouw zwanger was. Sorry, maar ik mis de punt van de bus. Het is toch bedoeld voor mensen die geen auto hebben (of de auto laten staan). Mag je dan geen opvouwbare buggy meenemen? Daar heb je ook geen controle over bij de noodstop. Misschien toch handig om te laten zien hoe groot het fietsje was. Misschien het was een kind van 14 met een "oma fiets". Tja... dan heb je een punt. En -Z- nee, het kinderfietsje heeft geen scherpe uitsteeksels vanwege veiligheid voor t kindje zelf. Maar paraplu mag je wel meenemen in de bus? En buschauffeurs zijn vaak niet echt klant vriendelijk. Een glimlachje zou toch verschil maken. Zo en zo gebaseerd op mijn ervaring hou ik het toch bij de auto.

  reageer
 • carel

   

  zeker allemaal buschauffeurs die reageren. haha. Wat een kinderachtig gedoe. Hoogzwanger met klein kind en klein fietsje de bus uitzetten. Heel sociaal bezig.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hans

   

  Het gaat er om dat je je beroep als chauffeur goed uitoefent. Daar kan bijhoren dat je passagiers vertelt dat fietsen niet mee mogen. Maar zoals bij alles in de grote mensen wereld hoort correct communiceren en goed gastheerschap ook bij die goede uitoefening! Veel Connexxion chauffeurs scoren hierop een voldoende, maar als passagier (lees: betalende klant) ervaar ik dat vele chauffeurs niet in staat zijn hun beroep naar behoren uit te oefenen.

  reageer
 • Thomas

   

  Ik snap de kritiek van De Jong niet. De regel is toch duidelijk? En nog veel beter, de regel is logisch. Onpassend om daar dan publiekelijk drama over te trappen. Het zou De Jong sieren om de chauffeur zijn excuses aan te bieden voor het veroorzaken van problemen. Die man zit waarschijnlijk ook niet te wachten op een heel gesprek met zijn manager omdat een omhooggevallen vrouw stampij schopt over een volstrekt logische regel.

  reageer
 • -Z-

   

  Jonathan de Jong is een ongeloofelijke zeurpiet net als die vrouw. Belachelijk wat mensen allemaal niet mee denken te mogen nemen in de bus. Het formaat van zaken boeit niet Jonathan, wel hoe dat vervoerd kan worden. Kinderwagens hebben remmen en bijna geen uitsteeksels. Een kleine kinderfietsje heeft scherpe uitsteeksels. Een moeder noch kind acht ik instaat dit fitsje volledig onder controle te hebben bij ... bijvoorbeeld de noodstop snel daarna. Jonathan heeft dit meegemaakt, en snapt de chauffeur dus goed. Jonathan biedt binnenkort dan ook zijn excuus aan op Twitter, omdat Jonathan inziet welk dwaalspoor hij heeft gevolgd. Het dwaalspoor van een verontwaardigde vrouw die regels willens en wetens ontduikt. En hij brengt hulde aan de chauffeur omdat die het doorzichtig geklaag over te ver naar huis moeten lopen van de vrouw direct afkapte. Uit beroepservaring met zeurtypes. Connexxion geeft de man een extra maandsalaris: zo gaan we namelijk wel om met dit soort brutale schreeuwerige types.

  reageer
 • Tami

   

  Ik heb nog nooit zo'n onzin gehoord! Een koffer is groter dan zo'n fietsje. Dus als het te druk wordt in de bus, worden mensen met de koffers ook verzocht om de bus te verlaten (er kunnen ook meer mensen d'r in) :D hahahahaha Zo'n koffer kan ook wel een eind vlieggen bij de noodstop! Er zijn ook de speciale plekken voor de koffers in de bus. Zij kon ook het fietsje daar zetten... Ik denk dat het aan de buschauffeur ligt... Wij zijn net met de bus gegaan , niet omdat het moest maar omdat mijn dochtertje het spannend vindt. Wij hadden en de grote kinderwagen bij zich en het fietsje van mijn dochtertje. Toen wij de bus stapten een van de passagiers wees mensen die zatten op de plek voor de kinderwagen dat zijn moesten opstaan en plaats voor ons maken. En de ontzettend vriendelijke passagier heeft ons ook geholpen met uitstappen. Er was altijd wat met de bussen. Ik ben heel erg blij dat wij toch gebruik van de auto mogen maken.

  reageer
 • Havenaar

   

  Ik heb een step en maar een been.... mag ik met de bus mee?

  reageer
 • jo

   

  stel , stel nou dat het fout gaat dan wordt de buschauffeur erop aan gekeken, want hij had moeten zeggen dat het fietsje niet in de bus mocht, dus wat willen we nou

  reageer
 • Neve

   

  wat een gezeik weer over die verrekte regels ! Oooooh wat zijn ze bang om de regeltjes te overtreden. Zo vreselijk als daar aan vastgeklampt wordt en elkaar overal maar van te betuttelen want ,, als,, er dit en als er dat gebeurt dan.... Zo ver is het nou in nl. Al eens in het buitenland in de bus gezeten ? Daar helpen ze elkaar gewoon in de bus en janken ze niet over elk belachelijk dingetje.

  reageer
 • .\/\/.

   

  En hoe reageert de verzekering in het buitenland als er iemand gewond raakt door een fietsje in de bus dat volgens de regels niet mee mocht? Zo'n chauffeur voert de regels uit, en dat doet hij streng want anders krijgt hij een negatieve beoordeling en vliegt hij er bij de volgende uitknijpronde in het OV als eerste uit. Die man heeft ook een gezin te voeden, misschien is z'n vrouw wel zwanger.

 • piet

   

  de chauffeur heeft gelijk als hij dit toe staat komt iedereen met fiets . dan krijg je te horen van bij die chauffeur mocht het wel regels zijn regels . mijn vriend is ook bus chaufeur als er al iemand met een verlopen kaartje komt en hij zegt beleeft die is niet meer geldig dan krijgt hij een grote mond en een scheld partij over zich heen is zelfs een keer bespuugd . en moet de chauffeur nog beleefd blijven ook.de chauffeurs worden soms behandeld als een stel honden . als we de chauffeurs niet hadden kwamen we nergens maar daar denkt niemand aan.

  reageer
 • Gekrakeel op laag niveau??

   

  Het zou de busondernemingen sieren een aparte ruimte in de bus te creëren voor dergelijke zaken.Vroeger kon je een grote koffer apart vast zetten in een vak. Welke smoes bedenken we nu weer om het gekrakeel opgang te houden?Maak de bus rolstoel vriendelijk!

  reageer
 • Kitty

   

  Het gaat niet om een rolstoel, maar om een kinderfietsje.

 • Lexxie

   

  Typisch d66 hoop gezeik achteraf maar te laf en te slap om op het moment zelf iets te regelen.

  reageer
 • Asjen van Dijk

   

  Lastig voor chauffeur zo 'n situatie. Maar handhaven van de regels is toch ok. Maar hoe verzoek je dat op een rustige manier dusdanig dat emotionele vrouw in kwestie het aanvaard, is een kunst.

  reageer
 • Faerie

   

  Eerlijk, ik vraag me af of de buschauffeur wel zo onbeschoft was. Ik vermoed dat hij gewoon normaal in eerste instantie heeft gezegd 'helaas mevrouw u mag niet meereizen met een fiets', maar dat mevrouw lekker door het lint is gegaan. Dat komt veel te vaak voor, kan me voorstellen dat chauffeurs passagiers zat zijn. Je weet dat je niet met een fiets in de bus mag. En net wat Havenaar zegt.. eh.. hoe is ze daar dan in eerste instantie belandt? En Ron kent duidelijk de moderne Almeerse bussen niet.. riem hahaha. grapjas. Vroegah, ja, hadden bussen bagagerekken, sterker nog, vroegah moesten buggies ingeklapt en kind op schoot, zat je dan als zwangere mama met kind en buggy op schoot. Laat staan dat er plaats was voor wandelwagens. Nog sterker, de Almeerse bussen, hebben vrij veel plek voor wagens, heel luxe, maar er blijft een grens aan. Alleen, veel van de bussen die nu hier rijden komen uit Utrecht, die zijn heel anders en krapper ingedeeld. En inderdaad, dat de vrouw zwanger is, maakt haar niet anders dan een ander. Sabina.. serieus, hoe ik vrouwen soms hoor praten, hoe onbeschoft mensen zijn naar chauffeurs. Bij de meeste vrouwen die commentaar hebben komt het toch aso de strot uit. Tja, dan kun je een vervelende reactie terug verwachten. Als je gewoon bij welke willekeurige chauffeur vrolijk binnenkomt met een goedemiddag... is er niks aan de hand en als je een vraag netjes stelt is er niks aan de hand. Meeste mensen komen strontchagrijnig de bus in zonder iets te zeggen. En dan nog eisen hebben. Nee, buschauffeur staat in zijn gelijk, die mensen mogen wel eens wat minder 'op het matje geroepen worden'. Ze hebben veel strakke regels opgelegd vanuit Connexxion en bij elke kleine klacht die passagiers (die zelf ook geen engeltjes zijn vaak) hebben zij het ook weer gedaan. Schofterig gewoon.

  reageer
 • Rob

   

  al stapt de koning in met zijn fiets regel is regel en is het het probleem van de koning (vrouw) om te zien hoe ze thuis moet komen. De chauffeur heeft correct gehandeld en die D66 er moet zich van commentaar onthouden of denkt hij soms dat die de koning is.

  reageer
 • leo

   

  Amen.

 • Fred

   

  je moet eens zien wat voor rotzooi mensen met koningsdag mee nemen in de bus. Zag laatst ook nog iemand met een grote doos van een 55" tv in de bus stappen. Was 2 man voor nodig om te tillen. Dan heb ik liever een kinder fietsje tegen me aan de een doos van meer dan 10 kilo.

  reageer
 • robert

   

  Nu een kinderfietsje morgen een rollator.

  reageer
 • steef

   

  Een zwangere vrouw met kind uit de bus zetten flinke kerel die bus chauffeur ben je nu trots op je zelf .

  reageer
 • ron

   

  in meest bussen zit een gordelriem waar je een koffer, buggy of fiets aan vast kan klikken ... wat is nu het probleem ?

  reageer
 • tamara

   

  Het probleem is: het mag niet!

 • Joop

   

  Haha. Dat is dezelfde d66 er die 2 berichten geleden drugs wil legaliseren in almere...wat een droeftoeter. Is er soms binnenkort een stemming binnen zijn clubje of zo...

  reageer
 • Tjeerd

   

  kleiner ALS?

  reageer
 • Sabina

   

  Als buschauffeur ben je een dienstverlener naar je passagiers toe. Sommige buschauffeurs zijn ronduit onbeschoft. Met name tegen vrouwen.kennis van mij met een kind in kinderwagen was ook geweigerd. Heel flauw van de chauffeur. En na een klacht kreeg hij alleen een" gesprek" Maar gelukkig zijn er ook hele leuke sociale buschauffeurs.

  reageer
 • Kitty

   

  Het is verder ook niet de schuld van de chauffeur dat de vrouw zwanger is. Ergo: goed afgehandeld door de chauffeur!

  reageer
 • Margriet

   

  Buschauffeur heeft alle gelijk van de wereld. En dan komt een politicus met 5 minuten kennis die de buschauffeur wel even zal vertellen hoe het moet. Hij hoort zich daar niet over uit te laten en niet mee te bemoeien. Laat de buschauffeur zijn werk doen.

  reageer
 • jopie

   

  comité boni kom er maar in..

  reageer
 • Volgens Almeerse Begrippen

   

  Tja, er zijn regels die uw en mijn veiligheid moeten waarborgen. Een fietsje zal bij een noodstop fungeren als een projectiel met alle gevolgen van dien. Ik ben niet bij het voorval aanwezig geweest dus oordeel ik niet. Is het u ooit opgevallen hoeveel mensen er niet inscannen als ze in de bus stappen, ook een regel als je met de bus reist.

  reageer
 • casper

   

  En ondertussen vergeet iedereen de hoog zwangere vrouw. Logisch nadenken is er tegenwoordih ook niet meer bij.

  reageer
 • o ja

   

  Dus als je hoog zwanger bent hoef je je niet aan de regels te houden? Iedereen moet eens ophouden met zwangerschap als ziekte te zien! Je weet dat het niet mag al is de fiets nog zo klein. Als er iets was gebeurt en er kreeg iemand die fiets in zijn nek dan was de chauffeur weer een prutser omdat hij het fietsje heeft toegestaan.

 • Ik

   

  Boeit toch niet? Had ze vooraf moeten bedenken. Haar zwangerschap is geen excuus om nu te gebruiken. Belt ze toch een taxi?

 • JP

   

  Als het de regels zijn dan is dat voor elke fiets , hoe klein of hoe groot die ook zijn. En misschien heeft de chauffeur het niet correct gezegd maar wie weet wat hij die dag al had meegemaakt. Hij koos in iedergeval voor veiligheid door de vrouw te weigeren. Dat die vrouw zwanger is doet niet ter zaken omdat regels nageleefd moeten worden, en de vrouw had dat moeten weten.

  reageer
 • Havenaar

   

  Quote: "Hoewel de vrouw bij de chauffeur aangaf niet naar huis te kunnen komen......." maar hoe was ze dan eerst op die plek gekomen? Door ook de bus te nemen of...?

  reageer
 • joop

   

  Waarkm heeft meneer de Jong wel getweed, maar zich er niet ter plekke mee bemoeid? Laf.

  reageer
 • reaguurder

   

  D66 luistert alleen naar europese regeltjes. alle andere zijn blijkbaar "onzin"...

  reageer
 • hans49

   

  Misschien kan dat D66 raadslid Jonathan de Jong eerst nog wat lessen Nederlands volgen voordat hij een goedwerkende buschauffeur bekritiseert. Het is: kleiner DAN i.p.v. kleiner ALS... Wij leerden op school: even groot als en kleiner dan....

  reageer
 • Johan

   

  Ze is niet de bus uitgezet, maar de toegang tot de bus geweigerd. De chauffeur heeft groot gelijk en goed gehandeld!

  reageer
 • r.

   

  Als dat fietsje 'schade' had aangericht was de chauffeur de klos! Zolang de burger zelf niet aanspraaklijk is heeft iedereen een grote bek hoe het moet.

  reageer
 • Robert de Graaf

   

  WAS HET EEN HOGE BI? Met een wiel van 1.80M?

  reageer
 • me

   

  Oja echt weer een menselijke gedrag schiet niet ik was er niet bij maar het is wel de toon die de muziek maakt.

  reageer
 • bb

   

  Een beroepchauffeur die in een woonwijk een noodstop moet maken knap hoe hard reed hij 70 80 ja in een woonwijk

  reageer
 • Ja natuurlijk ook in een woonwijk moet men soms een noodstop maken zelfs al rijd de bus 40 km. Doordat mensen als blinde paarden de busbaan oversteken.

 • Pzaal

   

  moment dat het te druk is, moeten de buggy's worden ingeklapt en moet het kind op schoot Ow dat heb ik nog nooit gezien. Altijd weer aanstampen met die kl**te buggy's. Dit is weer puur van Connexxion vage regeltjes en niet de dienst leveren die ze horen te leveren.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert