Gemeente: "We kennen geen racisme op Urk"

URK • Do 13 augustus 2015 | 15:37 • Donderdag 13 augustus 2015 | 15:37
"We kennen geen racisme op Urk en hebben er daarom ook geen beleid voor". Zo reageert de gemeente Urk op vragen van Omroep Flevoland naar aanleiding van het incident in het dorp afgelopen zaterdag. Een groep mannen riep vanaf een terras vermoedelijk racistische leuzen naar een Urker van Marokkaanse komaf en mishandelde hem. Drie Urkers werden daarop aangehouden door de politie.

Gesloten cultuur
Het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland liet weten dat er traditiegetrouw weinig meldingen van racisme uit Urk komen. Volgens directeur Arja Kruis komt dat omdat de meldingsbereidheid gering is door de gesloten cultuur op Urk. Het Bureau probeert dat te doorbreken, onder meer door met een stand op de Visserijdagen te staan.

Reactie
Omroep Flevoland vroeg de gemeente Urk vervolgens om een reactie. In een mail laat de gemeente weten dat er geen racisme voorkomt op Urk. "De Urker samenleving neemt vanuit haar Christelijke geloofsovertuiging juist zonder enige terughoudendheid niet-Nederlanders op. Ze hebben een baan, wonen op Urk en worden opgenomen in de gemeenschap'', zo schrijft de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel