Gemeente: "We kennen geen racisme op Urk"

URK
"We kennen geen racisme op Urk en hebben er daarom ook geen beleid voor". Zo reageert de gemeente Urk op vragen van Omroep Flevoland naar aanleiding van het incident in het dorp afgelopen zaterdag. Een groep mannen riep vanaf een terras vermoedelijk racistische leuzen naar een Urker van Marokkaanse komaf en mishandelde hem. Drie Urkers werden daarop aangehouden door de politie.

Gesloten cultuur
Het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland liet weten dat er traditiegetrouw weinig meldingen van racisme uit Urk komen. Volgens directeur Arja Kruis komt dat omdat de meldingsbereidheid gering is door de gesloten cultuur op Urk. Het Bureau probeert dat te doorbreken, onder meer door met een stand op de Visserijdagen te staan.

Reactie
Omroep Flevoland vroeg de gemeente Urk vervolgens om een reactie. In een mail laat de gemeente weten dat er geen racisme voorkomt op Urk. "De Urker samenleving neemt vanuit haar Christelijke geloofsovertuiging juist zonder enige terughoudendheid niet-Nederlanders op. Ze hebben een baan, wonen op Urk en worden opgenomen in de gemeenschap'', zo schrijft de gemeente.

reacties (57)

 • eddy

   

  Je hebt humor Petra :)

  reageer
 • Barbara

   

  Bureau Gelijke Behandeling zorgt dus in wezen voor die paar zaken die zich daar hebben gemeld voor een hoop onnodige onrust. Heb ik dat zo goed begrepen?.

  reageer
 • Geert Post

   

  Beste Jaap, Hoewel ik niet weet wie je bent, zou ik toch graag eens met je in gesprek gaan. Als jij zo'n duidelijke mening over mij geeft, zou het je sieren om dit in een persoonlijk gesprek toe te lichten. Hierbij roep ik je dus op om uit de anonimiteit te treden en gewoon klip en klaar te vertellen wat je op me tegen hebt. met hartelijke groet, Geert Post

  reageer
 • Frenky

   

  Goed gezegd grootste prutsers ooit.

  reageer
 • Jaap

   

  Dit college is Urk onwaardig. Geert Post is een grote leugenaar. Hij is nu loco burgemeester en kan alleen maar liegen. De uitspraak verbaast me dus niets. Ik kan niet begrijpen dat Freek Brouwer met zo'n leugenaar nog verder wil. Wanneer mag de CDA weer in het college? Nieuwe college: CU, CDA en Hakvoort- Woord.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  Dit is het einde van de gemeente Urk. Overduidelijk dat deze gemeente onvoldoende bestuurskracht heeft voor de taken die bij de moderne maatschappij horen (voor alle duidelijkheid: ik heb het puur over het gemeentebestuur, niet over het dorp en de dorpsgemeenschap). Tijd voor een fusie met Noordoostpolder. Past mooi in de 57 regiogemeenten die de Atlas voor Gemeenten als ideaalbeeld voor Nederland ziet.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nee, hij is de weg kwijt.

  reageer
 • Lilian

   

  Natuurlijk is er racisme op Urk. Overal is racisme, dus ook bij ons. Vind daarom het antwoord van de gemeente onzorgvuldig geformuleerd en dan druk ik me nog zacht uit. Maar even een vraag: is iemand die racistische uitspraken doet per definitie racist? Mijn neef kan vreselijk tekeer gaan over 'die luie negers' (zijn woorden, niet de mijne!), maar vraagt vervolgens wel zijn Surinaamse pleegnichtje om bruidsmeisje te zijn op zijn trouwdag, waar op ze behandeld werd als een prinses. Is hij racist?

  reageer
 • Jan

   

  Inderdaad jp. De jaloersheid op de soevereiniteit van Urk straalt er weer vanaf vanuit burgers uit andere gemeentes.

  reageer
 • urkse

   

  Waar is de torenval van Babel dan voor geweest?Veel bijbelkenners hier,dus leg het even uit!

  reageer
 • Swift

   

  bij voetballen altijd gediscrimineerd. heb het vaak meegemaakt

  reageer
 • Jaap

   

  Wat een struisvogelvogelpolitiek..! Wethouder Freak Brouwer gaat handjes schudden en vriendjes maken in Israël terwijl er in zijn eigen gemeente alles in de doofpot gestopt wordt en ontkend wordt. Grote schande..!

  reageer
 • jp

   

  polarisatie en discriminatie op grond van afkomst. discriminerend hoor, al die reageerders die precies weten hoe het zit. misschien moeten we ook maar eens aangifte doen tegen al dit haatzaaien tegen Urkers. is er voor hen ook een loketje waarze hen beklag kunnen doen?

  reageer
 • Stefan

   

  Wat een onzin reactie weer van de gemeente Urk, beleid voeren Ho maar, waar is dit bestuur eigenlijk voor aangesteld..? Alles wordt in de doofpot gestopt en gedaan of het niet bestaat. Als er al een illegale bar "het grammetje" is en de gemeente staat zoiets toe... wat denken ze dat daar verkocht wordt dan..? Grammetje gerookte paling..? Dom dommer domst..! En zichzelf maar schoonpraten en ontkennen wat er werkelijk speelt... waardeloos bestuurlijk inzicht

  reageer
 • jo jo

   

  Ach, het gebeurd overal. Dat weet een ieder net zo goed als ik. Op Urk, maar ook daarbuiten.

  reageer
 • Urker

   

  Oh oh oh weer een voorbeeld dat de gemeente niet weet wat er speelt onder de Urkers. Er is wel degelijk racisme, het komt misschien niet zo vaak tot fysieke uiting maar in de mond is er wel degelijk racisme. Net als overal in Nederland. De goeden daar gelaten. Tja Urk word net als de rest van Nederland maar dat wil de gemeenteraad blijkbaar niet onder ogen zien..

  reageer
 • cirefrin

   

  De grootste huigelaars zitten voor in de kerk banken.Hoe durf je zo hard te stellen dat het in jouw dorp niet gebeurt. Zielig is dat maar dat zeggen ze in volendam ook.

  reageer
 • jay

   

  Ontkenning is de grootste schuldbekentenis wat men maar kan geven...

  reageer
 • rob

   

  nee droom lekker verder net zoals alle andere problemen waarvoor men de kop in het zand steekt

  reageer
 • Damy

   

  Ik werk volop met Urkers. Daaronder zowel hele vriendelijke als soms ook hele vijandige mensen. Maar de meest racistische opmerkingen ooit gehoord in mn leven komen van Urkers (uit vijandige categorie).

  reageer
 • Piet

   

  Hoe weet u het zo goed over de tien geboden enzo. U kunt meteen beginnen in uw eigen gemeente om daar de geboden voor te lezen alsof het daar zo perfect allemaal is.

  reageer
 • Deetje

   

  Ze liegen of zijn ontzettend dom, ik vrees allebei

  reageer
 • Klopt

   

  De reactie van de gemeente klopt precies. Net zoals er op urk geen sprake is van illegale baren, huiselijk geweld, drugs en drankmisbruik discriminatie op basis van geen geloof. En dat bestaat allemaal niet omdat........het in de bijbel staag dat het niet mag. Daar staat ovrigens ook in dat je niet mag liegen......

  reageer
 • van Urk

   

  Natuurlijk kennen wij net als anderen racisme! Alleen komen dit soort gewelddadige incidenten bij ons ook nooit echt voor in vergelijking met andere gemeentes en dan is het makkelijk van de gemeente om te zeggen dat wij geen racisme zouden kennen.

  reageer
 • Ik

   

  Ze leven wel degelijk volgens De Schrift: "Heb u naaste lief als uzelf". Als je zelf Urker zou zijn had je ook vreselijk de pest aan jezelf !

  reageer
 • Jniet

   

  Wat een onzinnige uitspraak van de gemeente. Er is wel racisme op Urk net als overal op de hele wereld. Niet dat het goed te praten valt, maar vind het echt de meest domst en onzinnige uitspraak ooit!

  reageer
 • kramer

   

  Als Urker schaam ik me diep voor deze reactie van de gemeente Urk. "Op Urk kennen we geen racisme"...hoe dom moet je zijn om een dergelijke reactie op papier te zetten. Ik durf namelijk te stellen dat ieder mens in meerdere of mindere mate racistisch is en dat ieder mens, als het er op aan komt, het liefst bij mensen verkeert, die qua karakter, uiterlijk en cultuur op je lijken. Dat is triest maar het zit nu eenmaal ingebakken in de menselijke natuur.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Wat een.dom gemeak weer hier. Nog nooit hier geweest en overal een mening over. Hou je bij je eigen. Laatst met joodse vriend door Amsterdam gelopen dan weet je niet wat je meemaakt. Dat nu een.paar dronken jongeren representatief voor Urk zouden wezen...

  reageer
 • Urk

   

  Nou nou wat weet iedereen het weer goed zeg over Urk. Mensen die alle reacties nog gaan lezen:pak de cola en de popcorn er maar bij want het is bijzonder spannend allemaal. Drank en drugs en het geloof wordt er allemaal onmiddellijk bij gehaald! Urk wordt weer afgerekend op een incident!

  reageer
 • Nol

   

  Heb uw naasten lief..geldt dus voor iedereen!!

  reageer
 • Klaas

   

  nou ik kan je vertellen dat deze rel toen heel ergens anders omging en had niets met racisme te maken.

  reageer
 • Frenky

   

  Voor 1x is Frenky er stil van. Een keer geen reactie als het over Urk gaat.

  reageer
 • Hendrik

   

  Hahaha wat een volk .... echt niet te geloven

  reageer
 • Petra

   

  Gelukkig is Urk vrij van racisme en (voor)oordelen. Ik voel een Gay-parade aankomen op Urk…

  reageer
 • frenky -fanclub

   

  Op urk hebben ze ook racisme ,net als ieder andere gemeente in nederland , alleen het is urk ,en dan moet het geloof er weer bij , terwijl het maar om drie mensen gaat ,kom maar op spuit jullie s gal maar weer op urk zielig !!!!

  reageer
 • Pieter

   

  In plaats van dat de eerste burger publiekelijk gaat staan en onomwonden en duidelijk uitspreekt dat dit gedrag niet door de beugel kan, valt die man door de mand en toont zich de Kampioen LABBEKAK van Flevoland door de kop in het zand te steken en met een flut-persberichtje te komen. Ik begrijp nu ineens heel erg goed waarom er op dat eiland nog steeds niets tegen het Zuip- en Drugsprobleem is gedaan .. gewèèldig hoor! Wat een vent! Wat een burgemeester! Een man die ergens voor staat!

  reageer
 • Moslim

   

  Op Urk is zeker wel sprake van racisme. Het incident van afgelopen zaterdag is daar een voorbeeld van. Wat me wel is opgevallen is dat steeds meer Urkers open staan voor mensen van buitenaf. Dat laatste wil overigens niet zeggen dat er geen sprake is van racisme opruk of elders in Nederland. Ik hoop dat de gemeente dit soort siganelen serieus gaat nemen ipv haar kop in het zand te steken.

  reageer
 • Kaatje

   

  Was dat maar waar

  reageer
 • Nol

   

  Één van de grootste rascisten die er zijn...

  reageer
 • Peter

   

  Gemeente Urk zegt dat ze geen racisme kennen? Dan liegt het college BMW op Urk zoals zij dit vaak doen, en overtreden zij 1 van de tien geboden die in Gods wet beschreven staat, want ook op Urk is racisme zoals overal, maar nee hoor op Urk niet hoor ja ja.

  reageer
 • qall

   

  ik woon niet op urk maar werk er al jaren en geloof me ..racisme kennen ze daar zeer zeker maar net als een hoop op urk zeg je dat niet hard op

  reageer
 • Kees

   

  Ha kennen geen racisme op Urk? Laat mij niet keihard gaan lachen want ik hoor de meest idiote racistische uitspraken op Urk hetzij over diverse groepen mensen van welke afkomst dan ook. Heb uw naaste lief als u zelf, dat kennen heel veel mensen IN Urk niet.

  reageer
 • Jan

   

  Ontkennen valt onder liegen... Mag niet volgens de bijbel.

  reageer
 • Erik

   

  Struisvogels!

  reageer
 • arie

   

  Ja ja kan je sprookje van assepoester . als je daar in gelooft geloof je dit ook . jonge jonge

  reageer
 • Klaas

   

  Ja ja

  reageer
 • jeweettoch

   

  Gelukkig dat ze dit zelf geloven

  reageer
 • Lely...

   

  Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden van 24 augustus 1815 Hoofdstuk 1. Grondrechten Artikel 1 Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

  reageer
 • Whoknows

   

  Natuurlijk zijn ze op Urk niet discriminerend, zolang je van Christelijk of Gereformeerde aard bent. Ben je dat niet en je toont dat ook dan heb je het opeens stukken moeilijker, ik herinner me nog een Shoarma tent die geterroriseerd werd, omdat ze Islamitisch waren

  reageer
 • Andries

   

  Urk sluit haar ogen.

  reageer
 • haha

   

  Geen racisme, maar wel struisvogels! Hoewel; dat zijn ook geen inheemse dieren, dus dat zal ook wel ontkent worden....

  reageer
 • Jordi

   

  Natuurlijk het is toch op Urk : Horen,Zien en Zwijgen. Laten we hopen dat de politie zijn werk kan doen.

  reageer
 • Rinus

   

  Waarschijnlijk de stand van BGBF niet welkom op Urk, maar ze discrimineren niet.

  reageer
 • Daan

   

  Ik elke stad is er wel een vorm van racisme aanwezig, dus ook op Urk.

  reageer
 • KC

   

  Hoe schijnheilig kan je zijn!

  reageer
 • Erik

   

  horzo een bord voor je kop...

  reageer
 • Dick

   

  Tja, je kunt natuurlijk ook je kop in het zand steken he?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert