Twee honden dood door Franse hartworm

ALMERE
De afgelopen maanden zijn er in Almere twee honden doodgegaan door de Franse hartworm. Dat meldt de Dierenkliniek Almere Buiten. Volgens de dierenarts zijn dit er opvallend veel en daarom roept de kliniek hondenbezitters op de beesten vaker te ontwormen.

De hartworm is een dunne worm die leeft in de kleine bloedvaten van de longen. Honden kunnen ze krijgen door het eten van slakken en ontlasting van andere honden. Door de worm worden ze sloom, mager, benauwd en kunnen ze longontsteking krijgen.

Als de beesten veel wormen hebben, die veel bloedvaten verstoppen, kan het hart het bloed niet meer door de longen pompen. In het ergste geval overlijdt de hond dan.

reacties (6)

 • Rosy

   

  Hartworm komt Door muggen die honden prikken dan gaan de larven Door de bloedstroom en ontwikkelen zich in het hart als deze vol is gaat het naar de longen. Om dit te vermijden is er maar 1 oplossing. Maandelijks je hond een tablet hartgard geven. Ik ken het ik heb in de tropen geleefd en mijn honden krijgen al hun helDus mensen werk pre leven iedere maand een tablet. Dat kan je krijgen bij de dierenarts. Dus mensen werk preventief voor het te laat is

  reageer
 • frans

   

  Alleen vast gestelt rond den haag, en n.w. veluwe, het teveel en onnodig ontwormen met chemische rommel, is belastend voor het immuun systeem voor de hond, kijk op google, naar franse hartworm bij honden, een beter alternatief.

  reageer
 • Kitty

   

  Helaas, Frans. Je bent verkeerd geïnformeerd. Rondom de Oostvaardersplassen (Almere&Lelystad) is hartworm ook vastgesteld. Informeer maar bij ondermeer Staatsbosbeheer.

 • Al Kor

   

  In plaats van elke maand of elke drie maanden ontwormen is het ook mogelijk elke drie maanden de ontlasting door de dierenarts op wormen en eitjes te laten controleren. Hiertoe moet je drie kleine porties ontlasting bij de praktijk inleveren. Je kunt dan als het nodig is ontwormen en krijgt je hond geen onnodige medicatie binnen. Het bevalt mij goed en was een advies van de veterinaire dierenarts assistent in de praktijk in Hattem.

  reageer
 • Matt

   

  Natuutlijk zegt ie dat. Het is zijn inkomen...

 • Kitty

   

  Elke 3 maanden ontwormen is mbt hartworm veel te weinig. En elke keer naar de dierenarts om de ontlasting te laten onderzoeken? Da's leuk als je misschien 1 kat of 1 hond hebt. Gewoon maandelijks ontwormen. Niets mis mee; hartworm daarentegen: dodelijk...

 • Kitty

   

  Er wordt door dierenartsen aangeraden MAANDELIJKS met het middel Milbemax te ontwormen; dit is vooralsnog het enige middel wat tegen hartworm werkt. Ik weet dat er genoeg mensen zijn die menen dat je niet "preventief" moet ontwormen, maar met hartworm wil je echt het risico niet nemen: wanneer een hond klachten gaat krijgen, is het te laat...

  reageer
 • Frenky

   

  Goed gesproken Ron.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Koos

   

  Zeker zelf geen hond

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert