Actie voor medicijn tegen zeldzame hersenziekte

DRONTEN • Zo 20 september 2015 | 19:30 • Zondag 20 september 2015 | 19:30
Drontenaar Henk van den Brink is op sociale media een actie begonnen om 150.000 euro in te zamelen, zodat er een medicijn tegen de zeldzame hersenziekte SCA-1 kan worden ontwikkeld. Van den Brink lijdt zelf ook aan deze ziekte.

Bij SCA-1 worden kleine hersencellen aangetast waardoor praten, lopen en slikken steeds moeilijker worden. Uiteindelijk is de ziekte dodelijk. SCA-1 is erfelijk. Kinderen hebben 50 procent kans de ziekte te erven van een zieke ouder.

In Nederland komt de ziekte slechts in dertien families voor. Klinisch chemicus Henk Engel van het Isala-ziekenhuis in Zwolle komt nu samen met Van den Brink voor de zieken op. Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft laten weten binnen twee jaar een medicijn te kunnen ontwikkelen, maar het onderzoek kost 150.000 euro. Volgens Engel en Van den Brink is het een relatief klein bedrag, dat voor de toekomstige aanpak van de ziekte van grote betekenis is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel