Actie voor medicijn tegen zeldzame hersenziekte

DRONTEN • Ma 21 september 2015 | 19:12 • Maandag 21 september 2015 | 19:12
Drontenaar Henk van den Brink is op sociale media een actie begonnen om 150.000 euro in te zamelen, zodat er een medicijn tegen de zeldzame hersenziekte SCA-1 kan worden ontwikkeld. Van den Brink lijdt zelf ook aan deze ziekte.

Bij SCA-1 worden kleine hersencellen aangetast waardoor praten, lopen en slikken steeds moeilijker worden. Uiteindelijk is de ziekte dodelijk. SCA-1 is erfelijk. Kinderen hebben 50 procent kans de ziekte te erven van een zieke ouder.

In Nederland komt de ziekte slechts in dertien families voor. Klinisch chemicus Henk Engel van het Isala-ziekenhuis in Zwolle komt nu samen met Van den Brink voor de zieken op. Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft laten weten binnen twee jaar een medicijn te kunnen ontwikkelen, maar het onderzoek kost 150.000 euro. Volgens Engel en Van den Brink is het een relatief klein bedrag, dat voor de toekomstige aanpak van de ziekte van grote betekenis is.

Deel artikel

reacties (9)

 • Bert

    Wo 23 september 2015 Woensdag 23 september 2015

  13 families is zeldzaam, 1 familie is zeldzaam, blijft een goeie aktie, niet gefrustreerd doen. Handen uit de mouwen voor SCA 13 zou ik zeggen !!!

  reageer
 • gert jan

    Wo 23 september 2015 Woensdag 23 september 2015

  13 famillies. Mijn vrouw heeft sca 13. 1 famillie in nederland. Ongeveer 5 a 6 famillies in heel de wereld. Hoezo zeldzaam

  reageer
 • kees d.

    Ma 21 september 2015 Maandag 21 september 2015

  Ik geef u helemaal gelijk. Dit is een taak van de overheid en de zorgverzekeraars. En wat is € 150.000 op een miljarden omzet.

  reageer
 • Martin

    Ma 21 september 2015 Maandag 21 september 2015

  Schandalig, dat de overheid niet voor betaald. Het gaat trouwens om 13 families en niet om 13 personen. Het rijk betaald wel 80 miljoen voor 2 schilderijen. Die schijnen belangrijker te zijn dan mensenlevens. Ik wens Henk, die overigens veel voor de gemeente Dronten heeft betekend, heel veel sterkte. Deze actie MOET lukken.

  reageer
 • Ronja

    Ma 21 september 2015 Maandag 21 september 2015

  Ohhh wat erg zeg! Verschrikkelijk dat ze zo bewust heeft moeten meemaken en ook voor de familie. Dat je dan zó machteloos staat, vreselijk! Ik wens jullie heel veel sterkte, met dit verlies. En hoop dat de actie het beoogde resultaat krijgt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ronja

    Ma 21 september 2015 Maandag 21 september 2015

  Ik wijs wel met de vinger naar de overheid, maar vooral naar de zorgverzekeraars. Er ligt voor miljarden op de plank "als reserve". Reserve voor wat? Laten ze dat geld gebruiken voor onderzoeken naar ziektebeelden, medicijnen enz. En dat de zorgkosten uit de hand lopen? Waar het is bewijs? We horen het alleen. En ze lopen niet uit de hand door de patiënten, maar door onnodige managers, onnodige vergaderingen, medicijnen-verband-pleisters-infuus-matjes- etc,etc die niet teruggebracht mogen worden. Net als de vergrijzing, je kan de krant niet open slaan, of in je omgeving, de meeste mensen halen hun pensioen niet eens! En dat een patiënt, patiënt kan zijn. Die heeft het al moeilijk genoeg. Laten ze anders dan de patiënten erbij betrekken, dat ze niet alleen in die strijd en stress staan. Ik hoop natuurlijk dat er geld genoeg komt zodat het onderzoek er kan komen.

  reageer
 • Thomas

    Ma 21 september 2015 Maandag 21 september 2015

  En als er in de krant staat "Verpleeghuiszorg wegbezuinigd i.v.m. met onderzoek voor een kleine kans voor 13 mensen", hoe denkt u dan dat Nederland. Als we dat soort dingen allemaal op ons namen, dan waren de zorgkosten onbetaalbaar geworden. Voor 2001 groeiden die met 10-11% per jaar in toenemende tempo. Sinds alle hervormingen groeien de zorgkosten met 3-4% in vast tempo. Dat zou betekenen dat als we toen niet hadden ingegrepen, dat we nu tweemaal zoveel voor de zorg moesten betalen, en we een tweede Griekenland waren geworden; failliet omdat we overal de portemonnee voor trekken terwijl het geld er niet is. U kunt beter zelf iets doneren dan met de vinger naar de overheid wijzen.

  reageer
 • Femke

    Ma 21 september 2015 Maandag 21 september 2015

  Voor meer informatie waar ook het reeds opgehaalde bedrag in staat vermeld!!! Lees :http://www.hersenziekte-sca1.nl/. Het betreft een groep mensen met deze ziekte die gezamenlijk deze actie zijn begonnen. Van de 150.000 zijn er al 18.275 binnen. Er is dus hoop.Waarom schrijf ik dit? Omdat er toevallig? een schoonzusje dit weekeinde plots aan een symptoom van deze ziekte is overleden tijdens het eten van haar avondmaaltijd. Wegens genoemde slikproblemen is ze in volledig bewustzijn gestikt. Het was in een mum van tijd gebeurd. Niemand uit haar omgeving kon nog iets voor haar doen. Reanimeren ook niet.

  reageer
 • Ronja

    Ma 21 september 2015 Maandag 21 september 2015

  Dat er maar steeds particulier geld ingezameld moet worden voor onderzoeken en behandelingen, is toch van de zotte!! Waar zijn die zorgverzekeraars??? Die horen dat te betalen, en de overheid. Ben je al ziek, heb je deze stress er ook nog bij. Meneer, ik wens u heel veel sterkte!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert