Weerwind: 'Goed dat Zwarte Piet van uiterlijk verandert'

ALMERE
''Ik vind het klasse van het Sinterklaasjournaal dat het de uiterlijke verandering van Piet gestaag voortzet''. Dat zegt de Almeerse burgemeester Franc Weerwind in een interview met dagblad Trouw.

De burgemeester zegt dat menigeen er niet bij stil staat wat een Zwarte Piet met negroïde kenmerken teweegbrengt bij sommige negroïde kinderen. Hij complimenteert dan ook zijn Amsterdamse collega Eberhard van der Laan die een voortrekkersrol heeft gespeeld in de verandering van het hulpje van Sinterklaas.

Zelf heeft Weerwind het sinterklaasfeest altijd gevierd met Zwarte Piet erbij en kwam hij er naar eigen zeggen pas laat achter dat dat raar zou zijn.

reacties (126)

 • ClasH

   

  Het is duidelijk uit elke peiling dat rond de 90-95% dat juist niet wil in almere. en hij is de burgemeester van alle almeerders. zou hij niet voor wat de meerderheid wil moeten staan ? ik denk dat dit een heel foute burgemeester is voor almere. pvv is hier zo groot en wij krijgen zo'n burgemeester. snel weg met hem aub.

  reageer
 • Ikke

   

  Meestal vind ik jou opmerkingen strak! Maar deze keer niet, zo jammer!

  reageer
 • Bedankt je was me voor.

  reageer
 • Ga nou niet over tradities lopen zeiken, wij vinden direct het slachtfeest afschaffen hier, is pure dieren mishandeling !!!! En zwarte piet doet niemand kwaad. Het kan in Almere.......beginnen.

  reageer
 • WJ

   

  Helemaal eens met THOMAS. Er is geen kind die zich daar druk om maakt op pakjesavond. Slechte 'binnenkomer' van de nieuwe burgemeester Weerwind.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Thomas

   

  Als niemand gekwetst moet worden, waarom betoogt u dan om pak em beet 99% van de bevolking te kwetsen door hun cultuur te onderdrukken? Dat is tegenstrijdig. Wie geen mensen wil discrimineren heeft geen andere keus dan zich te keren tegen de pogingen om het sinterklaasfeest onder dwang te verbieden of aan te passen.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Nog niet maar als we zo doorgaan prime time denk ik.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Komt dat op tv?

  reageer
 • Swiebertje

   

  Democratie tenzij? Volgens mij bepaald de meerderheid gewoon tenzij grote bezwaren. Die zie ik hier niet. Als we rekening moeten houden met ieders slachtofferrol dan blijven we bezig. Swiebertje zelf draagt een bril, moet ik me dan maar druk maken om het feit dat de nerd in een film ook altijd een bril draagt? Je kunt ook de historie en stereotypen achter je laten en het gebruiken als je kracht. Bewijzen dat je het zelf anders kunt.

  reageer
 • Zullen wij dan vanaf nu het slachtfeest, Suikerfeest en dat kwakufestival maar verbieden, vinden wij onzin.

  reageer
 • Jan

   

  dus als iemand niet reageert zoals jij vindt dat het hoort, gooien we alle democratische principes maar overboord? Een verbod instellen voor iets waar de meerderheid van de Nederlanders in elke poll heeft aangegeven voor te zijn? Ik kan mij de beelden nog goed herinneren van de intocht vorig jaar in Gouda. Een klein groepje vervelende relschoppers die in het zo nodig moesten gaan verpesten met gezinnen in de directe nabijheid. Op die manier hebben ze hun krediet wel verspeeld, zoals blijkt uit de felle reacties die volgen op een ieder die zich uitspreekt tegen de figuur Zwarte Piet. Soms is het maar beter om gewoon de dingen te accepteren zoals ze zijn, al was het maar om erger te voorkomen. Lees maar eens goed de reacties na, de meeste mensen geven duidelijk aan nooit discrimerende gedachten bij Zwarte Piet gehad te hebben. Maar sinds er een paar vervelende ruziezoekende klanten hiermee begonnen zijn, is het helemaal mis in dit land. Het lijkt mij het beste om maar gewoon akties tegen Zwarte Piet te verbieden, omdat dit wel zo democratisch is. Geen vervelende commentaren meer van beide partijen. Je kunt het nu eenmaal niet iedereen naar de zin maken. En blijven doorzeuren over iets van eeuwen terug, dat gaat gewoon vervelen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Precies om dit soort reacties vind ik dus dat Zwarte Piet verboden moet worden. Ik ben een democraat in hart en nieren, maar hier ligt de grens.

  reageer
 • Serge

   

  Het word tijd dat de carrière van weerwind ten einde raakt !

  reageer
 • frits

   

  Mensen schelden en discrimeren en blijven dat doen. Is het niet zwarte piet, dan kunnen ze een zwarte uitmaken voor roetmop, chocoprins o.i.d. En bij anderen zoeken ze andere scheldtermen: brillenjood, vetzak, kreupele, dombo, flapoor, reetkever, 'van het houtje' e.d., om het over het gebruik van homo als scheldwoord maar niet te hebben. Dat verander je niet door Zwarte Piet een andere kleur te geven. Dat verander je alleen door kinderen goed op te voeden, en daar schort het aan, zowel bij blanke als zwarte gezinnen, zowel bij christelijke als islamische als ongelovige gezinnen.

  reageer
 • Cos

   

  Zoals vele van ons zijn opgegroeid met zwarte piet en nooit aan discriminatie gedacht. Zoals gewoonlijk is er weer iemand geweest die weer minderwaardigheids complex heeft over zijn of haar kleurtje en moet weer zielig lopen doen en het verpesten voor cele kinderen. Als je de nedelandse cultuur niet kunt waarderen of accepteren donder dan op.

  reageer
 • Hollander

   

  Mooi! Men wordt eindelijk wakker. Na jaren stigma/taboe over dit onderwerp is er eindelijk iemand die zich durft uit te spreken over een delicate kwestie. Al decennia lang wordt er in Nederland gediscrimineerd rond 5 december. Veel mensen die niet donker of negroïde kunnen zich niet voorstellen wat het met een mens doet als je stelselmatig wordt uitgemaakt voor zwarte piet/joekel. Het wordt tijd dat we kleur aan het geheel toevoegen en dat de zwarte piet vriendjes met kleuren erbij krijgt. Mijn maag draait om van sommige reacties en zienswijze over feestdag waar een deel van onze mede-landers worden beproeft mede door hun uiterlijk. Leef en laat leven en ik hoop oprecht dat we Sinterklaas en zijn kleur pieten dit jaar welkom zijn.

  reageer
 • Fritz

   

  Wegwezen met die Weerwind, dit is al zijn derde misser! Het lijkt wel of Flevoland het uitschot van de burgemeesters krijgt! Almere, Zeewolde, Lelystad en Dronten, het is een groot drama

  reageer
 • .\/\/.

   

  De zwartepietkwestie liet me aanvankelijk koud, maar sinds dit soort reacties in groten getale te horen zijn weet ik het ontzettend zeker: weg met zwarte Piet! Verbieden, zo snel mogelijk.

  reageer
 • Onderzoekalles

   

  Ik dank u voor uw reactie. Wat betreft de geschiedenis der talen kent het woord Alfabet zijn oorsprong in ieder geval niet uit de door u genoemde talen, maar uit oudere talen die eraan vooraf zijn gegaan. "De Bijbel is een grote vervalsing" bevestigd "Tevens bevatten de Bijbelse geschriften ook onjuiste vertalingen en schriftvervalsing", maar dat kan niet wegnemen dat er waarheidsgetrouwe nuttige geschreven leringen zijn overgebleven. Een stomme of gestoorde geest weten de meeste mensen wel te benoemen en te oordelen, maar zodra het op de heilige geest aankomt beroept men zich liever op het eigen verstand en kunnen. Mogelijk beseft u niet dat huidige wetboeken zijn gebaseerd op onder meer de 3 aangehaalde ge- en verboden die er ruimschoots (duizenden jaren) aan vooraf zijn gegaan, en niets van doen heeft met moderne kennis. Een grotere vervalsing of eigenlijk één van de ALLERGROOTSTE LEUGENS betreft het sinterklaasfeest, dat zelfs onder meer de volgende parallellen met Bijbelse thema's herbergt in een zogenaamd onschuldig fabelachtige sprookje ten gunste van de afgoderij: - een heilige op een wit paard, - het grote boek van een heilige met de namen van kinderen die wel of niet stout waren. Het is geen toeval dat de naam Nicolaas/Nikolaas (Klaas/Klaus) gelijk de kerstman (in het Engels Santa/Saint Claus) de betekenis heeft van overwinning over mensen, want vele zijn er door betoverd en veroverd omdat ze in die LEUGENS geloven of aanhangen.

  reageer
 • Klaas

   

  Jo, Frenkie. Ik zou het offerfeest dan ook maar gaan verbieden, zielig dat al dat vee wordt afgeslacht.

  reageer
 • Hendrik

   

  Francis, je bent nu burgemeester. Fantastisch dat je dit onderwerp aansnijdt. Je bent er tenslotte voor alle Almeerders. Hier scoor je punten mee.

  reageer
 • Kees

   

  Franc je bent nu burgermeester Weet welke onderwerpen je aansnijd Hier scoor je geen punten mee We hebben het hier over een kinderfeest Geschiedenis is voor leraren Die weten er ook vaak meer van af en kunnen dit in een beter perspectief plaatsen

  reageer
 • Johan

   

  Als je door een schoorsteen kruipt heb je niet ineens kroeshaar en gouden oorbellen...?? Dus zwarte vegen prima maar de rest kan echt niet.

  reageer
 • Jan R. Bakker

   

  Ik vind het klasse van Franc Weerwind dat hij de roet die jaarlijks uit mijn schoorsteen wordt geveegd nu plotseling kan veranderen is geel, paars, groen, grijs, blauw etc.etc. En wat dit dan weer teweeg brengt ......... Verder helemaal eens met de reactie van Swiebertje + Jan.

  reageer
 • Jan

   

  jammer dat er geen enkele reactie van al die voorstanders van de afschaffing van Zwarte Piet hierop reageert. Feitelijkheden worden in deze liever uit de weg gegaan, want dat ontneemt ze gelijk alle argumenten. Maar je reactie is een uitstekende en precieze verwoording!

  reageer
 • Swiebertje

   

  Jouw reactie maakt wel duidelijk waar het de zogenaamde tegenstanders allemaal om draait. Macht/wraak! Waar die verschrikkelijke gevoelens vandaan komen of wat ze triggert weet ik niet. Je verdiepen in de werkelijke geschiedenis achter de slavernij zou helpen. Het is niet om het gedrag van de westerse kooplieden goed te keuren maar het was jullie eigen bevolking die begon met eigen volk als slaaf te verkopen. En de slaven die niet verkocht werden werden door je eigen bevolking vermoord. Kortom, diegenen die het gered hebben hebben dat te danken aan slavernij of waren zelf ook ontzettend fout. Een zwarte bladzij in de geschiedenis, daar zijn we het over eens maar onze geschiedenis zit vol zwarte bladzijden. Belangrijk is dat we daar wat van leren, maar ook om vergevingsgezind te zijn en vooruit te kijken. Niet achterom. Samen naar de toekomst. Met zwarte piet!

  reageer
 • frits

   

  Ons (Latijnse) alfabet stamt niet af van het Aramese alfabet, maar van het Oud-Italische alfabet, met sterke Griekse invloeden. Het Aramese alfabet is wel een van de oudste schriften, maar dat is dus wat anders. De Bijbel is een grote vervalsing; er is bovendien zeer selctief omgegaan met welke oude geschriften men wel of niet opnam (dat is in de loop der eeuwen boevendien behoorlijk gewijzigd). Absoluut geen betrouwbare bron voor onderzoek dus, zeker niet als men ook nog een 'heilige geest' nodig heeft voor de interpretatie (ofwel: puur eigen inzicht en geloof). Zonde dat mensen anno 21e eeuw nog zo bekrompen zijn. Voor de verboden en geboden hebben we gelukkig wetboeken, gebaseerd op moderne kennis.

  reageer
 • Opa69

   

  Joop den Uyl was de grootste aanstichter van het binnen halen van alle Surinamers naar Nederland in de jaren 80tig.. Ik heb ook niets tegen de Surinamers, let wel, ik heb zelfs veel Surinaamse vrienden... Maar daarna kwam de oxudus van de Turken en Marokkanen enz. enz. Joop den Uyl heeft meer kapot gemaakt dan men lief is... Ik verlang meer naar de jaren 50tig/60tig, toen moest iedereen werken voor zijn brood en was er ook echt saamhorigheid!!!! En van graaiers hadden we vóór Wim Kok nooit gehoord!!!!

  reageer
 • Malle Pietje

   

  Ik kom dagelijks nooit echte zwarte mensen tegen. Dat waren vroeger de kolenboeren. Als de Hr. Weerwind ook kolenboer zou zijn dan is hij pas echt zwart. Dus pietermannenknechten goed zwart maken en na het feest de kolengruis weer goed afwassen.

  reageer
 • Black

   

  Ik vindt het allemaal over die Sinterklaas gedoe onzin. Ik kom zelf van Antillen.ben dermee opgegroeid en ik ben zelf zwart trots op mijn kleur maar zwarte piet moet blijven klaar punt ;)

  reageer
 • Frieda

   

  Wat kan ik terug verlangen naar Nederland voor Joop den Uil. Al die culturen die Nederland zo aan het veranderen zijn. Nu gooit deze burgermeester er ook nog een schepje boven op. Zelfs in Suriname is het een mooi kinderfeest wordt Sinterklaas wit gemaakt en de Surinamer nog zwarter gemaakt. Waar maken ze zich nou druk om. Wat kan deze generatie er aan doen wat zich vroeger heeft afgespeeld. Zie zwart toch eens als mooi en niet als discriminatie.

  reageer
 • Jojo

   

  Lands wijs lands eer waar is dat gebleven zwarte piet hoort er gewoon bij heeft helemaal niks met racisme te maken ik heb 16 jaar in Australië gewoond en we kwamen daar als Nederlands gezin maar et werd wel verwacht dat je je aan paste aan het cultuur waar he woonde dat zouden ze hier in Nederland ook moeten doen . Je bent in Nederland dus hou je aan de Nederlandse geschiedenis en feesten en als je het er niet mee eens bent ga dan lekker terug naar je eigen land dan kan en mag je bepalen hoe je hetcwel doen maar Nederlandse feesten is voor de Nederlanders en daar moeten jullie van af blijven wij moesten in Australië alles doen wat in Australië geleerd werd in de rij staan voor de school begon en het volkslied mee zingen deed je dat niet kreeg je met de stok al was het bloed heet maar je was het verplicht .En dat is in Nederland wel anders hier mogen de buitenlanders alles bepalen wat hier moet gebeuren en dat hoort niet ga dan lekker terug naar je eigen land met je eigen cultuur dingen . Maar probeer Nederland niet af te pakken vande Hollanders dit is ons cultuur en feest blijf er van af .Mijn opa zei altijd Nederland wordt later het land van de buitenlanders .en c de Nederlanders zijn asielzoekers in hun eigen land zelf niks meer te vertellen .

  reageer
 • Ikke

   

  Ga aub de kerstman ook even analyseren ! En er zijn landen zonder Sinterklaas, ik zeg take iT or leave iT Doei!

  reageer
 • cirefrin

   

  Wordt het niet tijd dat dr. Weerwind aankomende week maar eens zijn excuses aan de Almeerse bevolking gaat aanbieden. Moest Jorritsma ook een keertje.Hij weet nu waar hij mee te maken heeft. Een stad waar heel veel PVV 'ers zijn. Daar moet hij toch wel even rekening mee houden. Een groot deel van de bevolking heeft toch echt op de PVV gestemd bij de gemeenteraadsverkiezing.Een burgervader moet weten wat hij wel en niet kan zeggen. Had Jorritsma ook al eens moeite mee.

  reageer
 • One_leg

   

  Ali c Zwarte piet wettelijke verboden wordt Dan zijn ook de mensen strafbaar die sinterklaas feest vieren met zwarte piet Ik speel zelf al ruim 25 jaar zwartepiet en dat zal ik blijven doen ook Want het is een kinder feest

  reageer
 • Jan

   

  Ik neem aan dat je in dit land bent komen wonen dit land heeft tradities ben je het daar niet mee eens moet je gaan verhuizen

  reageer
 • Ellie

   

  Hier sta ik volledig achter.

  reageer
 • Ali C

   

  Haha al die reacties over dat men 'klaar' is met deze burgervader en dat ze hem niet meer 'hoeven'. Zo triest. Zwarte piet is verleden tijd, take it of leave it. Er waait nu een andere wind door Almere, Franc Weerwind. Ik verheug me op de dag dat Zwarte Piet zelfs wettelijk verboden wordt. Gelukkig is die dag aanstaande...

  reageer
 • Ikke

   

  Amen! Morgen maar es lekker uitslapen! Ja, morgen komt voor mij!

  reageer
 • Dirk

   

  Duidelijk dat de opmerking van Franc leidt tot ongewenste discriminatie. Zwarte Piet heeft nog nooit iemand gediscrimineerd of kwaad gedaan, dit is alleen maar voeding voor haatzaaiers. Goed gedaan meneer de Burgemeester! Je mag direct mee in de zak naar Spanje wegens wangedrag!

  reageer
 • Kerel

   

  Aan de reactie's hier zie je wel dat wanneer iemand met een andere kleur "allochtoon" een andere mening heeft als de "autochtonen" dat hij moet oprotten naar zijn eigen land, maar toch zijn we allemaal gelijk ??!!?

  reageer
 • Jay

   

  Dat ze zelf de asociatie leggen zegt al meer dan genoeg over deze medemens... En buiten dat zwarte piet komt met sinterklaas uit spanje en woont niet in de bijlmer of iets dergelijks en zwarte piet is het hulpje van sinterklaas en niet de slaaf van sinterklaas... Zearte piet maakt kinderen blij maar dat telt voor deze mensen niet want deze mensen voelen zich met alles gediscrimineerd.

  reageer
 • Ben

   

  Begint lekker he? Al 40 jaar zwarte piet meegemaakt en nog nooit geassocieerd met onze medemens. Ga toch weg man, Nederland zijn grootste traditie afnemen, moet niet gekker worden.

  reageer
 • Andrea

   

  ik had ook niet anders verwacht!!maar wat een flauwekul allemaal rond die zwarte piet,we zijn er allemaal groot mee geworden en kinderen denken echt niet aan slavernij hoor maar ja we mogen straks niks meer in ons eigen land

  reageer
 • Was al klaar met hem voordat die hier zat. Woont die hier eigenlijk al???

  reageer
 • Onderzoekalles

   

  Ik dank u voor uw reactie. U kunt uit eigen onderzoek achterhalen dat ons alfabet een navolger is van de oudste Semitische moedertaal het Aramese alfabet. In wat u noemt het grote sprookjesboek staat ook geschreven hoe en waarom de talen werden verward, wat tevens tot op heden dag nog steeds het geval is en wat onder meer ook onze huidige woordenboeken aangaat. Tevens bevatten de Bijbelse geschriften ook onjuiste vertalingen en schriftvervalsing, vandaar dat de heilige geest altijd nodig is om het juiste onderscheid te kunnen maken aangaande geestelijke zaken zowel mondeling als schriftelijk. Overigens zou het ECHT JAMMER zijn als u onder meer de ge- en verboden "heb u naaste lief als uzelf", "eert uw vader en uw moeder" en "u zult niet stelen" ook zou verwijzen naar het rijk der fabelen.

  reageer
 • Robert

   

  Dus Almere zit niet alleen opgezadeld met een burgemeester die zijn functie alleen maar als een tussenstap ziet naar de 2e Kamer, maar ook nog eens de Hollandse tradities de nek om wil draaien. Wat heeft zo iemand hier te zoeken? Kan er motie van wantrouwen tegen die man worden ingediend aub en liever gisteren dan morgen. Weg met zo'n figuur.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Zeg, leer eens nederlands schrijven!

  reageer
 • susan

   

  Daar is hij dan laat achtergekomen ik ben 56 en kan gelukkig de Nederlandse cultuur nog steeds herinneren witte sinterklaas en zwarte pieten en zo hoort het te blijven als ik bij de bakker sta kan ik geen bruin brood nemen, neem ik chocolade dan kan ik alleen wit nemen, waar zijn we mee bezig als je in Nederland komt wonen hoor je je aan te passen626685

  reageer
 • carolien

   

  precies

  reageer
 • carolien

   

  verkrachting van nederlands erfgoed

  reageer
 • frits

   

  Weewind is gewoon een rasechte D66'er. Die partij doet er alles aan om dit land te verkwanselen. Is het niet de EU, dan wel met het om zeep helpen van de weinige tradities en cultuur die Nederland heeft. O ja, en er mogen natuurlijk wel bakken vol geld naar nep-cultuur voor de grachtengordelelite. Vraag is wat zo iemand in Almere zoekt; alleen maar een opstapje in zijn carrière?

  reageer
 • frits

   

  Misschien had u wat verder moeten onderzoeken. Zonde betekent ook gewoon jammer. Dat had u in ieder woordenboek terug kunnen vinden, in plaats van in het grote sprookjesboek.

  reageer
 • Berend

   

  Trouw kopt dat we PVV-stad zijn. Belachelijk, de meerderheid stemt niet op die club.

  reageer
 • bb

   

  Zou deze man sinterklaas in Suriname wel eens mee gemaakt hebben daar is zwarte piet zwart met rode lippen en gouden oorbellen dus hou op met zijken blijf van onse trots af

  reageer
 • ikke

   

  Wanneer treed hij weer af ? Ben er alweer klaar mee

  reageer
 • cleas

   

  Nee zwarte piet hoort zwart te zijn en niet gekleurd.stel jullie niet zo aan er zijn belangrijkere dingen in de wereld dan over zwarte pieten te praten.

  reageer
 • Nico

   

  Net als je denkt dat Almere niet dieper kan zinken... Laat de burgemeester maar eens financieel orde op zaken stellen... Heeft de stad heel wat meer aan...

  reageer
 • Zucht

   

  Jullie boffen niet op het moment daar in Almere ... alles wat ooit Nederlands was wordt gesloopt, afgeschaft of aangepast aan vreemden

  reageer
 • George

   

  Helemaal gelijk. Als ik nu een donker persoon in de supermarkt zie, moet ik gelijk aan zwarte Piet denken. Die link legde ik vroeger niet

  reageer
 • Jan

   

  Als we het over haat zaaien hebben... Ik voel me langzamerhand bijna schuldig omdat ik blank ben, deze meneer moet doen waar hij voor aangenomen is en zich niet met zwarte piet bezig houden.

  reageer
 • George

   

  Uhhh. Zij was ook voorstander van de gekleurde pieten. Vorig jaar sinterklaas intocht gemist wellicht?

  reageer
 • polderjongen

   

  Ik hoef deze burgemeester al niet meer. Waarom Nederlandse tradities veranderen als mensen met een andere huidskleur hier vrijwillig (want hier valt meer te verdienen) naar toe zijn getrokken.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Net of die zogenaamde gouden eeuw niet voor de meeste blanken ook een rottijd was... Altijd die eeuwige slachtofferrol

  reageer
 • Gijs

   

  Klaar. Ik ben er nu al klaar mee, met deze burgemeester. Wil direct de grote meneer uithangen door een mening te geven over zwarte Piet. Wat een trieste vertoning. Ik ben nu al kaar met deze man.

  reageer
 • W.L

   

  Totaal mee eens

  reageer
 • W.L

   

  Nou,ben direct klaar met Franc. Is mijn burgemeester niet meer. Laat hem eerst bewijzen een goede burgervader te zijn en dan klaar staan met dom commentaar

  reageer
 • Flevolander

   

  Goed gesproken Frenky, als je niet aan onze cultuur kan worden dan wijs ik deze mensen graag de deur naar buiten onze grenzen waarvan ze vandaan komen.

  reageer
 • Pieter

   

  Heel goed gesproken ik ben het helemaal met u eens.

  reageer
 • Geert

   

  Laat mij niet keihard gaan lachen zwarte piet is zwarte piet en wij houden lekker gezellig samen zwarte Piet met zwart geschminkte gezichtjes. Dat zwarte piet hier ooit verandert is ons dorp zal nooit gebeurden net zoals vele miljoenen Nederlanders met mij hier net zo over denken. Wat anderen lopen zeuren over naar de top van de VN praten laat ons vele miljoenen Nederlanders koud.

  reageer
 • Lexxie

   

  Was Jorritsma er maar nog nooit gedacht dat het nog erger kon in Almere

  reageer
 • Maartje

   

  Almere heeft de burgemeester gekregen die het verdiend. Succes met deze man.

  reageer
 • Ed

   

  Dat moet hij niet als burgemeester zeggen. De grote meerderheid wil zwarte Piet houden zoals hij al jaren is en dat de heer Weerwind bij de minderheid hoort die ons feest wil verpesten, moet hij voor zichzelf houden...

  reageer
 • Jaanchi

   

  Jammer dat ook onze nieuwe burger"vader" zich in deze onzinnige en niet-politieke discussie meent te moeten mengen. Zeker ook voor afschaffing van onze feestdagen?

  reageer
 • Jake

   

  Aanwinst voor Almere deze burgemeester die maar gelijk even roept hoe hij in deze discussie staat! Gewoon afblijven van die zwarte piet Weerwind!

  reageer
 • Kaassie

   

  Wat was er ook al weer mis met Jorritsma? Volgens mij is Almere nu slechter af. Of is Toon zo slim geweest om iemand te ( laten) benoemen die weer snel weg is en dat "iedereen" heel graag één van de PVV kornuiten wil als burgemeester? Almere: let op uw saeck

  reageer
 • Patrick

   

  En voor de zoveelste keer wordt niet geluisterd naar (of stilgestaan bij) wat er onder de meerderheid van het volk leeft. Met de nadruk op 'meerderheid'. Nederland is niet meer het land waar ik zo'n zorgeloze jeugd heb gehad, compleet met Sinterklaas en ZWARTE Piet en zonder angsten voor die 'zwarte man' en zonder stil te staan bij racisme en/of slavernij. Echt een aanwinst voor Almere, deze burgemeester...

  reageer
 • leon

   

  Onderzoek alles en behoud het goede. Uw reactie is een schot in de roos en historisch goed omschreven. Dank voor uw zinvolle bijdrage. Het kan geen kwaad een versteende traditie in historisch perspectief te plaatsen. Hierbij neem ik de vrijheid twee opmerkingen te plaatsen: de burgemeester gaat straks de pakjesboot welkom heten in Almere Haven. Dus is een uitspraak van hem hierover niet ongepast. Ten tweede: waarom vraagt niemand zich af jonge kinderen in de buurt te brengen van een katholieke geestelijke? Niemand het rapport-Deetman gelezen?

  reageer
 • Hans Verdonk

   

  Voor mijn kinderen dus geen jeugdjournaal. Simpel als dat

  reageer
 • Frenky

   

  Is niets racisme aan .laat Sinterklaas gewoon komen met zijn knechten . Wie hier niet aan kan wennen kan zich niet aanpassen aan Nederlandse cultuur.Dit is gewoon puur Hollands .

  reageer
 • han

   

  deze burgemeester moet gauw weg, laat het sinterklaas feest in zijn waarde, daar hoort dus ook zwarte Piet bij. het is een Nederlandse traditie!!!

  reageer
 • Onderzkoekalles

   

  Ik dank u voor uw reactie. Of we een nieuwe dag (morgen) zullen zien weten we nog niet, maar ik hoop het voor ons allebei natuurlijk wel. Dat u geloof direct koppelt aan de dag die de afgodische naam zondag kreeg refererend naar de zon, betekent dat u het vanuit een duistere kerkelijke bril benaderd niet wetende, dat het geloof daar niet op is gefundeerd nog gebaseerd. Indien u de juiste bril opzet dan zult u zien en begrijpen dat alle kerkelijke denominaties en andere valse religieuze dwaalstromingen niets met het ware geloof van doen hebben.

  reageer
 • Ton

   

  Het is triest dat er zo halsstarrig mee om wordt gegaan, iedereen een beetje water bij de wijn en zijn we van het gezeur af en kunnen we ons druk maken om zaken die er wel toe doen. Fijn weekend en geniet.

  reageer
 • Schoorsteenveger

   

  Hey Meneer Weerwind.. Hoe ziet u er uit als u door de schoorsteen heen gekropen bent?? Waar gaat dit over.. Alleen doordat 1 persoon hard begint te roepen wordt een nederlandse traditie om zeep geholpen? Ben je het er niet mee eens, dan wordt het tijd om toch de biezen te pakken en terug te gaan naar waar je vandaan komt... Dit heeft totaal niet met etnische achtergronden te maken!.

  reageer
 • Onderzoekalles

   

  "Zwarte piet is geen racisme En heeft er ook geen kenmerken ervan" Een schijnheilige heidense blanke baas/leider genaamd Nikolaas of kortweg Klaas, die uitgedost in een "rooms katholiek" priestergewaad gelijkende dat van een paus/bisschop, als heer en meester over zijn zwarte knechten (onderworpen en onderdanige slaafse dienaren) met kroeshaar (afro), die samen op een boot zoals tijdens het koloniaal verleden van de Nederlanden onze donkergekleurde medemensen werden vervoerd voor de slavenhandel, gegoten en beschreven (1850, Jan Schenkman en afschaffing slavernij 1863) in een zogenaamd traditioneel feest voor kinderen, ter herinnering aan de hiërarchische ongelijke positie en behandeling van mensen onder elkaar op basis van de huidskleur. Daarbij dat tijdens het slavernijtijdperk ook de kinderen slaven hadden en er vanuit de desbetreffende kolonies cadeaus (geschenken) werden meegenomen naar de Nederlanden. Als hierin de kenmerken van racisme in het sinterklaasfeest niet herkenbaar zijn vanwege verslaving aan een traditie, die eigen gemaakt is tot een cultuurgewoonte, dan hoop ik dat er nog vele en het liefst alle verslaafden uit hun verslaving zullen ontwaken en nuchter worden bij het afvallen van de oogkleppen.

  reageer
 • Hans

   

  Gisteren was gisteren, vandaag is vandaag. Als iedereen als jou denkt waren de Duitsers nog steeds niet welkom in Nederland.

  reageer
 • Paul

   

  Hij is er al; de eerste miskleun. Goed dat mijnheer heeft aangegeven dat als hij benaderd word, open te staan voor een andere functie!

  reageer
 • Ikke

   

  ooit de schoorsteen geveegd? Wat was de kleur van roet? Regenboogkleuren???????

  reageer
 • Ikke

   

  morgen kwart voor 9 kunt u weer uw weg vinden!

  reageer
 • Ikke

   

  belachelijk! Lees hoe t gaat in België, gewoon zwarte pieten, want ZE ZIJN ZWART VAN DE ROET! Het is helemaal geen discriminatie, dat maken de personen er zelf van die zich zo zielig voelen en aangesproken. Let wel, ik heb mijn schoorsteen laten poetsen de roet was zwart, niet regenboogkleuren.....

  reageer
 • .\/\/.

   

  Franc, aan mijn hart!

  reageer
 • Neve

   

  Ga toch weg met die zielige verhaaltjes van je over iedereen gelijk. Finaal de weg kwijt met deze eindeloze discussie. Laat iedereen z'n tradities juist in ere houden en niet gelijk overal maar discriminatie op plakken ! Alle afkomsten in Nederland vieren toch ook hun feesten / tradities? Die hebben ze ook vanuit hun cultuur meegenomen naar Nederland. Als de Hollanders daar ook over gaan janken net als jullie kunnen we nog jaren vooruit met dat slappe gezeik. Bah!

  reageer
 • roel

   

  Hij zegt het inderdaad goed. Hij kwam er pas later achter. Kinderen kijken helemaal niet naar negroïde, dat doen de volwassen mensen. Hummmm dit soort burgemeesters gaan weer buiten hun boekje door zich hier druk om te maken.

  reageer
 • jan

   

  Belachelijk dat al onze tradities zo door onze medemensen die uit de hele wereld in ons mogen wonen de nek om worden gedraaid maar ze mogen wel allerlei dieren slachten wanneer draaien wij dan dat de nek om

  reageer
 • hans

   

  zwarte piet moet gewoon blijven,want het is een feest voor jong en oud dus handen af van deze traditie,zwarte piet blijft zwarte piet.

  reageer
 • fred

   

  niet handig om als nieuwe burgemeester direct hierover iets te melden. daar gaat de helft van je goodwill....

  reageer
 • Jacob

   

  Ter info: Het sinterklaasfeest is in januari 2015 toegevoegd aan de nationale lijst met tradities die moeten worden beschermd. Dat maakte het Nederlands Centrum voor Volkscultuur (NCV) destijds bekend. Het feest is op de lijst gezet op voordracht van het Sint & Pietengilde, dat zich inzet voor het behoud van de viering van 5 december. Om een beschermde nationale traditie te worden moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Zo moet er een gemeenschap achter staan die werkt aan de toekomst van de traditie. De landelijke inventarisatie is het gevolg van de Nederlandse ondertekening van het Unesco-verdrag vorig jaar. Een plekje op de nationale lijst is de eerste stap naar een eventueel plekje op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco.

  reageer
 • Leo

   

  Idd daar word het zelfs traditioneel gevierd... mensen worden nog donkerder geschminkt. .. zelfs heel veel donker getinte mensen vinden het onzin. Laat hem toch in zijn waarde... hij klimt door de schoorsteen.... of je die nog wel of niet hebt. .. van die enkele schoorsteen die er nog is word hij zwart...

  reageer
 • Onderzoekalles

   

  Zonde!? Ik weet niet of u wel of niet gelovig bent maar zonde heeft een totaal andere betekenis. Ik raad en moedig u aan om dat woord zonde te onderzoeken, zodat u erachter kunt komen waarom dit woord door vele mensen onjuist wordt gebruikt en waarom het woord zondaar hieruit voortvloeit. Hint: 1 Johannes 3:4 bevat de oorspronkelijke definitie van het woord zonde en u zou vandaar uit het onderzoek kunnen starten indien u er voor openstaat erbij te leren en/of af te leren.

  reageer
 • janet

   

  Helemaal niet mee eens.Dat gezeur duurt al jaren ! Alles moet al veranderen deze traditie die altijd al zo is geweest moet gewoon blijven.Dit is toch Nederland !! Moeten we alles veranderen omdat ze denken dat het discriminatie is !

  reageer
 • Dirk

   

  Kan deze man heel snel vetrekken? Zielepoot! Dit is traditie en heeft niets met discriminatie, rascisme of slavernij te maken! Als dat wel zo zou zijn zijn er wel belangrijkere dossiers in onze westerse christelijke maatschappij. Ik maak mijzelf hier heel boos over!

  reageer
 • Nk

   

  Wat ben ik blij dat ik niet in Almere woon met zo'n type als burgemeester!

  reageer
 • Je bent gek man met altijd je opmerkingen hierover, al onze tradities behoren zo te blijven wij zitten ook niet aan andere tradities, wordt tijd dat dat eens hier gaat gebeuren in dit land.

  reageer
 • Jacob

   

  Niet zo sterk om zowel over de rug van negroïde kinderen, die nog geen benul hebben van racisme hebben, alsook (niet) negroïde kinderen die altijd naar het Sinterklaas feest uitkijken zoals dit door hun (voor/groot)ouders is gevierd, dit soort suggestieveen populistische uitspraken te doen.

  reageer
 • NEXT !!!! Deze burgemeester mag wat mij betreft even snel vervangen worden, trekt naar 1 kant toe.

  reageer
 • Sander

   

  Ja, want kinderen zien zwarte pieten als slaven.. Nee.. tuurlijk niet, stop de kinderen grote-mensen-problemen aan te leren en laat ze lekker kind zijn.. In wat voor maatschappij leven wij ooit

  reageer
 • Jan

   

  Wat een onzin allemaal, we hebben ik weet niet hoeveel generaties met de "zwarte Piet"gedaan en nu omdat iemand zich hierdoor beledigd voelde moet het plotseling allemaal anders. Laat iedereen vrij in hun keuze hierin en dan hebben we allemaal plezier van dit feest.

  reageer
 • roofvisser

   

  En dat was onze nieuwe burgemeester, gelijk alweer klaar mee. Je geeft ze het voordeel van de twijfel en dan ........

  reageer
 • Ron

   

  Wat een kul. Zelf altijd traditioneel Sinterklaas gevierd. Is hij er zoveel slechter van geworden dan?? Hij maakt niet echt een getraumatiseerde indruk hoor!

  reageer
 • André

   

  Ja hoor er draai weerwind in Almere, het kan in Almere! Als je niet tegen tradities kunt rot je toch op, zeggen we nu toch ook tegen assielzoekers;-)

  reageer
 • Flevoburger

   

  Alleen de discussie zelf al veroorzaakt meer racisme dan het onderwerp zelf ooit gedaan heeft. Zwarte Piet is gewoon Zwarte Piet. Dat is voor mij al 55 jaar en in al die 55 jaar heb ik geen seconde een relatie tussen Zwarte Piet en mensen van een andere afkomst / huidskleur , laat staan racisme, gezien/gemaakt. Ik moet echter wel bekennen dat ik zo langzamerhand wel een beetje klaar met al het gezeur over negerzoenen, zwarte pieten, slavernij,jodenkoeken, blanke vla, zigeunerschnitzel, Griekse yoghurt, Haagse hopjes, de EU (en dan met name Brussels lof ) enz ben.

  reageer
 • hans

   

  blijf af van zwarte piet,het is een kinderfeestje

  reageer
 • Bewoner

   

  Logisch dat hij dat zegt, anders krijgt hij heel wat bewners tegen zich. Bah.

  reageer
 • zwarte piet

   

  ZWARTE PIET IS ZWART,en dat moet zo blijven....

  reageer
 • Bewoner

   

  Oke, ...klaar met die beste man, ...next! Houd toch eens op met die stomme disussie over zwarte piet! Het is een leuk en onschuldig kinderfeest wat een Nederlandse traditie is. Past dit je niet, ...dan doe je er gewoon niet aan mee! Zo gaat dat in de Westerse wereld, accepteer dat nou eens!

  reageer
 • jo jo

   

  Wat een pannekoek, weet duidelijk niet hoe het zit met onze tradities. Niet burgervader waardig dus.

  reageer
 • Timo

   

  Waai maar met elke wind mee. Ik niet!!

  reageer
 • Jeroen

   

  De laatste zin geeft precies de hypocrisie weer. Er is niets raars aan, er word aangepraat dat het raar Is. Er word onderscheid in kleur gemaakt, trrwijl dat nooit de insteek geweest is. Dag Weerwind, het waren een paar leuke weken.

  reageer
 • Mostapha

   

  Het heeft zeker een oorsprong los van de traditie zoals anderen zeggen en denken!!. Het is tijd om te veranderen en op te houden met die onzin van traditie, niemand mag kwetst worden wij zijn allemaal gelijk ongeacht je kleur, afkomst, geloof of wat dan ook. Sinterklaas feest in een nieuwe jasje veel scholen doen dit al wordt alleen maar gewaardeerd. Gekleurde pieten overal daar moet Almere aan mee doen. Te beginnen bij de Gemeente en niet te vergeten Oudraden van scholen. Let's do it, yes we can. "Het Kan in Almere".

  reageer
 • dennis

   

  Wat een onzin!!!!

  reageer
 • Peter

   

  Zeker een goede zaak. Wat mij betreft hoe meer gekleurde pieten hoe beter. Over een paar jaar weten wij niet beter.

  reageer
 • As

   

  Zeker nog nooit bij de intocht van Sinterklaas op Curacao geweest, kijk maar eens op Youtube

  reageer
 • Barbara

   

  Wat een tijdverspilling van de tijd die deze burgemeester krijgt aangeboden met deze baan.

  reageer
 • George

   

  Ik ben gelijk klaar met hem, zonde dit.

  reageer
 • one leg

   

  Sorry maar hebben nu al een zwakke burgemeester! !!! Zwarte piet is geen racisme En heeft er ook geen kenmerken ervan Laat hij zich met andere dingen bezig houden

  reageer
 • Moon

   

  Met deze burgemeester ben ik al klaar

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert